Umami muualla Facebook

Jyrki Leskinen

Tähän aiheeseen liittyy 69 artikkelia.

Tuoreimmat artikkelit

 1. Kukkaniityn elämää

  Julkaistu 28. 6. 2017 Teksti Jyrki Leskinen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

  Perinteinen kukkaniitty on täynnä kasveja pölyttäviä hyönteisiä hakemassa mettä ja siitepölyä, ja tuottamassa niitä luovuttaville kukkiville kasveille vastapalveluksena pölytyksen.

 2. Kuikka, mystinen alkulintu

  Julkaistu 22. 6. 2017 Teksti Jyrki Leskinen 2 kommenttia Luonto ja vapaa-aika

  Kuikka on sulavalinjainen, vesielämään sopeutunut lintu, joka pikkukalojen, useimmiten ahventen, lisäksi syö jonkin verran äyriäisiä ja muita vesistöjen pohjaeläimiä. Pesimäjärven veden puhtaus ja kirkkaus onkin linnulle elinehto.

 3. Lintumaailman iloisia perhetapahtumia

  Julkaistu 19. 6. 2017 Teksti Jyrki Leskinen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

  Sorsa- tai telkkäpesueen juuri kuoriutuneet poikaset ovat kuin pieniä korkkeja veden pinnalla, ja seuraavat emoaan tiiviissä muodostelmassa. Ne napsivat syötävää veden pinnalta ja tekevät lyhyitä sukelluksia hakien ravintoa myös pinnan alta. Nokikanavanhemmat (Fulica atra) syöttävät alkuun poikasiaan, ja ojentavat välillä liian hanakasti kerjäävää jälkeläistään, muistuttaen tasapuolisuudesta syöttövuoroissa.

 4. Mökin arka kesävieras

  Julkaistu 12. 6. 2017 Teksti Jyrki Leskinen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

  Jänis jättää poikasensa usein koko päiväksi yksikseen lähtiessään etsimään itselleen ravintoa. Aivan pienet poikaset eivät vielä kasviravintoa syö, vaan odottelevat emoaan, jolta sitten saavat erittäin ravinteikasta ja energiapitoista maitoa.

 5. Vuokot, äitienpäivän luonnonkukat

  Julkaistu 8. 5. 2017 Teksti Jyrki Leskinen Yksi kommentti Luonto ja vapaa-aika

  Äitienpäivä kolkuttelee jo ovella, ja mitkäpä äitienpäivään niin perinteisesti liittyvät kuin vuokot, varsinkin valkovuokot.

 6. Pajunkissat tuovat kevään

  Julkaistu 2. 4. 2017 Teksti Jyrki Leskinen Yksi kommentti Luonto ja vapaa-aika

  Pajujen kukinnot houkuttelevat sankoin joukoin hyönteisiä medellään. Päivisin kukinnoilla vierailevien kimalaisten ja keväisten päiväperhosten lisäksi käy yöaikaan pajuilla varsinainen kuhina.

 7. Kärpät ovat rautaa!

  Julkaistu 22. 2. 2017 Teksti Jyrki Leskinen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

  Kärpän ruumiinrakenne on pitkänomainen ja solakka, mikä sopii hyvin erilaisissa koloissa ja käytävissä kulkemiseen. Kärppää seuratessa tuntuu välillä, että niitä on useampia samassa paikassa.

 8. Vihattu ja kunnioitettu kyy

  Julkaistu 12. 4. 2016 Teksti Jyrki Leskinen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

  Kyyn nimi juontaa juurensa vanhaan suomalaiseen, raidallista eläintä tarkoittavaan sanaan “kyyttö”. Käärmeen tunnetuin tunnusmerkki onkin sen selän sahalaitakuvio. On kuitenkin olemassa myös täysin mustia kyitä, joten muitakin tuntomerkkejä tarvitaan.

 9. Koskikara, hyisten virtojen talvinen asukki

  Julkaistu 29. 2. 2016 Teksti Jyrki Leskinen 3 kommenttia Luonto ja vapaa-aika

  Koskikara on erikoinen muuttolintu. Kun suuri osa muista muuttolinnuistamme suuntaavat talveksi etelän lämpöön, muuttaa koskikara kaukaa pohjoisesta keskelle talvista Suomea. Oleellista sille on löytää talvella sulana pysyvää virtaavaa vettä.

 10. Mikä ihmeen viiksitimali?

  Julkaistu 21. 1. 2016 Teksti Jyrki Leskinen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

  Katso viiksitimalia (Panurus biarmicus), se on täydellisesti sopeutunut elämään elinympäristössään, laajoissa järviruokokasvustoissa.