Umami muualla Facebook

Linnut

Tähän aiheeseen liittyy 17 artikkelia.

Tuoreimmat artikkelit

 1. Ruoki lintuja ja metsäneläimiä

  Julkaistu 17. 12. 2019 Teksti Jyrki Leskinen Yksi kommentti Luonto ja vapaa-aika

  Tavallisella linturuokinnallakin vierailee varsin kirjava porukka erilaisia eläimiä. Lintujen lisäksi tyypillisiä ovat oravat, metsähiiret, metsä- ja peltomyyrät, kärpät, lumikot, jänikset, ja joskus jopa metsäkauriit.

 2. Tungosta lintulaudalla

  Julkaistu 26. 10. 2019 Teksti Jyrki Leskinen 4 kommenttia Luonto ja vapaa-aika

  Lintujen talviruokinta tarjoaa oivan mahdollisuuden lähiluonnon tarkkailemiseen; kotipihan lintulaudan vierailijoita voi katsella vaikka sisätiloista.

 3. Kuikka, mystinen alkulintu

  Julkaistu 27. 7. 2019 Teksti Jyrki Leskinen 2 kommenttia Luonto ja vapaa-aika

  Kuikka on sulavalinjainen, vesielämään sopeutunut lintu, joka pikkukalojen, useimmiten ahventen, lisäksi syö jonkin verran äyriäisiä ja muita vesistöjen pohjaeläimiä. Pesimäjärven veden puhtaus ja kirkkaus onkin linnulle elinehto.

 4. Pähkinähakki, kaksijakoinen varislintu

  Julkaistu 13. 6. 2018 Teksti Jyrki Leskinen 2 kommenttia Luonto ja vapaa-aika

  Pähkinähakki on pääasiallisesti paikkalintu. Kuitenkin itäisillä, eli siperialaisilla hakeilla on ajoittain runsaita vaelluksia, jolloin niitä nähdään meilläkin tuhansittain.

 5. Tikkametsällä

  Julkaistu 27. 3. 2018 Teksti Jyrki Leskinen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

  Tikat ovat kolopesijöitä, eli ne pesivät puihin kovertamiinsa koloihin. Tikkojen kovertamat vanhat pesäkolot ovat tärkeitä monille muillekin lajeille liito-oravista pöllöihin. Pesäkolojen lisäksi tikat hakkaavat lahopuita myös löytääkseen syötävää. Hämmästyttävän tarkasti ne löytävät mehevän kovakuoriaistoukan koputtelun perusteella.

 6. Vieras kaukomailta

  Julkaistu 19. 1. 2018 Teksti Jyrki Leskinen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

  Arkiston aarre: Marraskuun lopulla säväytti maamme lintuharrastajia pieni, suunnilleen varpusen kokoinen lintu, joka yllättäen ilmestyi Itä-Helsinkiin Kivikon liikuntahallin vieressä olevan pyöräkrossiradan maastoon. Juttu on vuoden 2013 joulukuulta.

 7. Koskikara, hyisten virtojen talvinen asukki

  Julkaistu 13. 1. 2018 Teksti Jyrki Leskinen 3 kommenttia Luonto ja vapaa-aika

  Koskikara on erikoinen muuttolintu. Kun suuri osa muista muuttolinnuistamme suuntaavat talveksi etelän lämpöön, muuttaa koskikara kaukaa pohjoisesta keskelle talvista Suomea. Oleellista sille on löytää talvella sulana pysyvää virtaavaa vettä.

 8. Lintukuvaajien matkassa Arvottu

  Julkaistu 29. 10. 2014 Teksti Tiia Koskimies 408 kommenttia Luonto ja vapaa-aika

  Hyvä lahja lintuja ja luontoa harrastavalle.

 9. Joulukalenteri 25: Lentävä lumipallo Arvottu

  Julkaistu 25. 12. 2013 Teksti Jyrki Leskinen 130 kommenttia Luonto ja vapaa-aika

  Pyrstötiainen esiintyy Etelä-Suomesta aina Oulun-Kainuun korkeudelle asti. Se on paikkalintu, vaikka hyönteissyöjä onkin.

 10. Merimetso, suuria tunteita herättävä paluumuuttaja

  Julkaistu 21. 8. 2013 Teksti Jyrki Leskinen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

  Merimetson historia Suomessa ulottuu viimeisen jääkauden jälkeisiin merivaiheisiin. Laji hävisi maastamme, samoin kuin koko Itämeren alueelta, 1900-luvun alkuun mennessä. Kesti puoli vuosisataa, ennen kuin se palasi vanhoille asuinsijoilleen. Suomessa ensimmäinen pesintä todettiin vuonna 1996. Merimetso on siis Suomen luonnossa alkuperäislaji, eikä mikään vieraslajitulokas.