Umami muualla Facebook

Töyhtöhyyppä

Tähän aiheeseen liittyy kolme artikkelia.

Tuoreimmat artikkelit

 1. Kuu kiurusta kesään…

  Julkaistu 30. 4. 2019 Teksti Jyrki Leskinen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

  Kiurun laulu raikaa laajoilla pelloilla ja avomailla. Pieniltä, muutamien sarkojen kokoisilta metsäpelloilta sitä on turha etsiä. Laulu on kiihkeää ja riemullista, yhtäjaksoista vuolaasti pulppuavaa liverrystä, joka useimmiten esitetään laululentona pellon päällä.

 2. Kevättä kohti

  Julkaistu 12. 3. 2015 Teksti Jyrki Leskinen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

  Lumien sulettua ensimmäinen muistutus kevään läheisyydestä tarttuu nenään. Kevään haju, mullan tai viemärin tuoksu, on voimakkaimmillaan juuri, kun lumet ovat sulaneet. Toisin kuin luullaan, ei tuoksu johdu niinkään nurmikolle jääneistä koirankakoista, vaan maaperässä talven jälkeen heränneessä mikrobitoiminnasta, joka tuottaa epämiellyttävän hajuisia kaasuja ja haihtuvia yhdisteitä.

 3. Sympaattinen töyhtöhyyppä

  Julkaistu 18. 4. 2013 Teksti Jyrki Leskinen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

  Maatalouden kehitys on muuttanut töyhtöhyypän asemaa linnustossamme jo kahdesti viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana. Lintu alkoi taantua 70-luvulta alkaen sekä tuholaistorjunnassa käytettyjen myrkkyjen, että peltojen salaojitusten vuoksi. Nykyisin peltojen kevytmuokkaus sekä suorakylvö parantavat hyyppien ruokataloutta, kun linnut löytävät pelloilta helpommin selkärangattomia saaliseläimiä, ja pesiä ei enää tuhoudu samoin mitoin kuin ennen.