Umami muualla Facebook

Julkaistu 16. 4. 2012 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Ajankohtaista

Helsingin rakenteilla olevat alueet kutsuvat tutustumaan

Helsingin kaupunkirakenne on isojen muutosten kourissa. Entisiä satama-alueita rakennetaan laajalti asumis- ja työpaikkakäyttöön.  Tällainen teollisuus- ja satama-alueiden uudelleenkäyttö ja rakentaminen on jo  vanha tuttu trendi muissa eurooppalaisissa kaupungeissa, mutta Helsingissä on poikkeuksellista se, että alueet  ovat laajoja ja aivan kantakaupungissa tai sen kainalossa.

Uudet rakennettavat alueet houkuttelevat kaupunkilaisia tutustumaan jo ennen valmistumistaan: Kalasatamassa voi kahvitella keskellä rakennustyömaita ja Jätkäsaareen on avattu alueen rakentamista esittelevä infokeskus.

Rakennettavat alueet voivat tarjota muutakin kuin keskeneräisen näkymän. Helsingin uusilla alueilla voi jo nyt nauttia taiteesta ja kahviloiden tarjonnasta sekä saada perusteellista tietoa rakennusprojektien toteuttamisesta.

Kalasataman monet mahdollisuudet

Kalasataman pitkän rakennusvaiheen aikana kaupunkilaiset pääsevät kokemaan uuden alueen tunnelman muun muassa rakennustyömaiden keskelle avatuissa kahviloissa. Ravintola Vanha Kalasatama sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä metroasemalta. Se toimii Kalasataman huoltorakennuksen kolmannessa kerroksessa, josta näkymä yltää rakennustyömaiden lisäksi ympäröiville alueille ja Helsingin keskustaan. Kalasataman kärkeen taas avattiin kesäkuun alussa Ihana Kahvila, joka koostuu kahdesta merikontista ja niiden välisestä ulkoalueesta.

 Molemmat kahvilat sijaitsevat Kalasataman rantareitin varrella. Kävelyyn ja pyöräilyyn tarkoitettu rantareitti tarjoaa muitakin mahdollisuuksia: matkalta voi löytää esimerkiksi paikan auringonottoon, koripallokenttiä ja ihmisshakkilaudan. Rantareitillä on myös seitsemästä merikontista muodostuva Konttiaukio, missä järjestetään kaikille avoimia tapahtumia. Mukaan mahtuu kaikkea musiikista ja teatteriesityksistä polkupyörän huoltoon.

Kalasataman keskus, portaikko. Kuva: Helin&Co Arkkitehdit

Puisto, Kalasatama. Kuva: Helsinki.fi

Huutokonttori kertoo tulevasta

Myös Jätkäsaarta rakennetaan osaksi kantakaupunkia aivan meren läheisyydessä. Helsingin eteläkärjen uutuuteen tutustumista helpottaa huomattavasti Jätkäsaareen avattu, alueen toteutusta ja suunnitelmia esittelevä, infokeskus Huutokonttori, joka on avoinna keskiviikkoisin ja lauantaisin. Huutokonttorissa opas vastaa näyttelyyn ja Jätkäsaareen liittyviin kysymyksiin.

Infokeskuksesta voi löytää suuren Jätkäsaari-pienoismallin, joka tarkentuu suunnittelun ja rakentamisen edetessä. Esillä on myös muun muassa karttoja ja kuvapintoja sekä kaupunkiseinä, jonka kosketusnäytöltä voi tarkastella erilaisia tietopaketteja, videoita ja kuvia. Lisäksi kaupunki tarjoaa yksittäisille rakentajille tiloja, joissa heidän on mahdollista esitellä omia hankkeitaan. Rakennuttajien näyttelytilan yhteyteen on varattu tilat kahvilalle.

 Rakennettavien alueiden oheistoiminta tarjoaa raikkaan tavan tutustua uuteen Helsinkiin. Alueisiin ja niiden suunnitelmiin perehtyminen paikan päällä antaa kaupunkilaisille konkreettisen tuntuman tulevasta.

Tulevaa Jätkäsaarta. Kuva: Helsinki.fi

Lisätietoa:
Kalasatama Uutta Helsinkiä -sivustolla
Jätkäsaari Uutta Helsinkiä -sivustolla


Kirjoita kommentti