Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 7. 2014 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kuva PRH Ei kommentteja Ajankohtaista

Kuka keksi kudotut kengät?

Urheilussa kaikki pyritään kehittämään huippuunsa ja lukuisille tuotekehityksen tuloksille on haettu myös patenttia. Jalkapallon MM-kisojen tunnelmissa Patentti- ja rekisterihallitus on koonnut jalkapalloon liittyviä keksintöjä. PRH kertoo tiedotteissaan viikoittain näistä kisakeksinnöistä Brasilian MM-kisojen ajan.

Joillain pelaajilla on Brasilian MM-kisoissa käytössään kudotut Nike Magista -kengät, joissa on hyödynnetty ”Flyknit”-teknologiaa. Adidas on kehitellyt samantapaista teknologiaa juoksukenkiin (esimerkiksi Shoe upper). Adidas kutsuu kudotuissa jalkineissa hyödynnettyä teknologiaa ”Primeknit”-teknologiaksi. Nike haastoi Adidaksen oikeuteen Saksassa, mutta tuomioistuin päätti, ettei Niken patenttia oltu loukattu. Myöhemmin Nike on hakenut patenttia useille erityyppisille kudotuille jalkineille: esimerkiksi Woven textile shoes ja Footwear Upper Incorporating A Knitted Component With Sock And Tongue Portions. (Lähteet: Reuters ja Espacenet)

Patenttijulkaisuista on rakentunut maailman merkittävin teknisen tiedon lähde, joka on kaikkien saatavilla. Euroopan patenttiorganisaation ylläpitämässä Espacenet-palvelussa, voit tutustua mitä ihmeellisimpiin keksintöihin ympäri maailman. Osa patenttihakemuksista ei etene patenteiksi saakka ja vain voimassa pidetty patentti on haltijansa yksinoikeutta.

Siirry suomenkieliseen Espacenetiin: http://fi.espacenet.com/

Suomalaisetkin ovat tehneet jalkapallokenkiin liittyviä keksintöjä, joista tässä yksi esimerkki: Voimakkaan ja tarkan potkun mahdollistava jalkapallokenkä.

Tähän mennessä olemme jo esitelleet nämä kisakeksinnöt:
• Uudenlaiset maalikamerat käytössä MM-pelikentillä http://www.prh.fi/fi/uutislistaus/2014/P_2267.html
• Katoava vaahto vapaapotkun paikan merkitsemiseksi http://www.prh.fi/fi/uutislistaus/2014/P_2346.html
• TV-signaaliin liitetään mainokset maakohtaisesti http://www.prh.fi/fi/uutislistaus/2014/P_2408.html

Edistämme teknistä, taloudellista ja yhteisöllistä kehitystä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Rekisteröimme yritykset, säätiöt ja yhdistykset. Tutkimme ja myönnämme patentit, hyödyllisyysmallit, tavaramerkit ja mallisuojan. Meillä on monipuoliset neuvonta-, tieto- ja koulutuspalvelut. www.prh.fi

Tiedote Patentti- ja rekisterihallitus/Deski.fi.


Aiheet: , ,

Kirjoita kommentti