Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 1. 2010 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /NunnaUuni Oy Ei kommentteja Ajankohtaista

Mikä viivästyttää tulisijojen CE-merkintää?

Tulisijojen CE-merkintää on valmisteltu jo vuosien ajan. Lopulliset vaatimukset hyväksyttiin 2007. Lähes kaikki Euroopan Unionin maat vaativatkin tulisijoilta nykyisin vähintäänkin CE-merkin vaatimusten täyttämistä. Yhtenä harvoista poikkeuksista on Suomi.

Monissa maissa on jo vuosia, jopa vuosikymmeniä, ollut käytössä hyvinkin tiukkia viranomaisvaatimuksia tulisijoille. Saksa, Itävalta ja rakas naapurimme Ruotsi ovat olleet suunnannäyttäjinä tässä asiassa. Näissä maissa on vaadittu tulisijoilta tiukkoja testauksia ja puhdasta palamista jo yli vuosikymmenen ajan. Tavoitteena on ollut tehdä tulisijojen käytöstä turvallista niin ihmisille kuin ilmastollekin.

Milloin on Suomen vuoro?

Näillä näkymin Suomi on ottamassa CE-merkin vaatimukset käyttöön vuoden 2012 alussa eli vajaan kahden vuoden päästä. Mitään takuita tämän toteutumisesta ei kuitenkaan ole.

CE-merkin käyttöönotto ei aiheuta kovinkaan suurta muutosta vientiä harjoittavissa tulisijayrityksissä. Muun muassa NunnaUuni Oy on testannut ja kehittänyt tulisijojaan testien avulla jo 1980-luvulta lähtien.

– CE-vaatimusten käyttöönoton viivästyminen Suomessa ihmetyttää. Muissa Euroopan maissa vaatimuksia on ollut jo kauan aikaa puhumattakaan siitä, että ne ovat huomattavasti CE-merkin vaatimuksia tiukempia, ihmetellään NunnaUunilla.

Suomen ongelmana CE-merkin suhteen lienee suuri, paikallaan muurattujen tulisijojen määrä. Kukin tulisija kun on yksilöllinen, on vaikeaa miettiä testausmenetelmää. Syitä CE-merkin vaatimusten käyttöönottoon kuitenkin on: hiukkaspäästöt puhututtavat puunpolton CO2-neuraaliudesta huolimatta ja Suomi on sitoutunut EU:n jäsenenä lisäämään uusiutuvien energiavarojen käyttöä huomattavasti.

Fakta:
– Varaavien tulisijojen CE-merkintää säätelee EN 15250 normi
– Normin asettama yläraja tulisijan häkäpäästöille on 0,3 % ja alaraja hyötysuhteelle 70 %
– Normi koskee kaikkia kiinteällä polttoaineella toimivia, asuinrakennuksissa käytettäviä varaavia tulisijoja
– Normin ovat ottaneet käyttöön lähes kaikki EU-maat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta

Kuva:

NunnaUuni Oy on testannut tulisijojansa 1980-luvun lopulta lähtien pääsääntöisesti Saksassa. Koska varaaville tulisijoille ei ollut Saksassa alun perin pätevää testausmenetelmää, kehitti NunnaUuni yhdessä saksalaisten asiantuntijoiden kanssa maailman tiukimpiin kuuluvan testausmenetelmän, SAA 142/222, jota yritys soveltaa tulisijoihinsa osin vielä nykyäänkin. Kuvassa Leila 1-takka.

Artikkelin välitti Deski.


Aiheet: , ,

Kirjoita kommentti