Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 10. 2012 Teksti Tiedotteet Ei kommentteja Ajankohtaista

10 faktaa käsihygieniasta

Dettolin teettämän pohjoismaisen hygieniatutkimuksen mukaan valtaosa, noin 90 prosenttia tartunnoista leviää käsiemme kautta. Suurin osa suomalaisista ei kuitenkaan noudata käsihygieniasta annettuja suosituksia. Maailman käsienpesupäivän kunniaksi Dettol haluaa muistuttaa käsienpesun tärkeydestä ja on koonnut kymmenen yleisintä tilannetta, jonka jälkeen kädet kannattaa pestä.

Noin 90 prosenttia kaikista infektiotaudeista leviää käsikontaktin kautta, esimerkiksi koskettaessamme esinettä tai pintaa, johon sairas ihminen on aiemmin koskenut. Säännöllinen käsienpesu on tehokkain tapa vähentää omaa sairastumisvaaraa ja katkaista tartuntaketju. Hygieniasta piittaamattomat sairastavat tavallista enemmän ja joutuvat myös muita useammin sairaslomalle.

10 faktaa käsienpesusta ja yleisimmistä käsienpesutilanteista:

1.    Ennen ruokailua: Joka kolmas suomalainen (31 %) ei pese käsiään ennen pääaterioita, hieman alle puolet (45 %) ei pese käsiään ennen välipalaa.
2.    Nenän niistäminen: 17 prosenttia ei pese käsiään nenän niistämisen jälkeen.
3.    Vessassa käynti: 84 prosenttia suomalaisista tietää, että kädet tulisi pestä vessassa käynnin jälkeen, mutta vain noin 70 prosenttia tekee niin.
4.    Kokkaus: Yli 70 prosenttia suomalaisista muistaa pestä kätensä aina kokattuaan ja käsiteltyään raakaa lihaa, kuten kanaa, lihaa tai mereneläviä. Kädet tulisi aina pestä ennen ruuanlaiton aloittamista.
5.    Kotiin paluu: 26 prosenttia ei pese käsiään palattuaan kotiin töistä, koulusta, kaupasta tms.
6.    Eläimet: 34 prosenttia ei pese käsiään oltuaan tekemisissä eläinten kanssa. Tämä lisää riskiä bakteerien ja virusten leviämiseen kotona.
7.    On the move: 21 prosenttia uskoo, että liikuttaessa ulkomailla tai käytettäessä julkisia vessoja nenäliinat ja käsipyyhkeet riittävät pitämään kädet puhtaana.
8.    Sairaan hoitaminen: 17 prosenttia ei pese käsiään tilanteessa, jossa tartunnan saaminen on todennäköistä, kuten esimerkiksi huolehdittuaan sairaasta perheenjäsenestä.
9.    Roskapussi: kädet olisi hyvä pestä aina myös roskapussin viemisen jälkeen.
10.    Rahojen käsittely: rahat ovat altista pintaa bakteereille. Australialaisen tutkimuksen mukaan joissain seteleissä on yli kuusi kertaa enemmän bakteereja kuin keskiverrossa WC-istuimessa. Pankki- ja luottokorteissa ei ollut yhtä paljon bakteereja kuin seteleissä, mutta niissäkin bakteereja oli pahimmillaan kaksinkertainen määrä WC-istuimeen verrattuna.

Pese kätesi oikein:

Kastele kätesi ja ranteesi ja lisää sitten saippuaa. Hiero saippuaa ympäri käsiä, myös sormien väleihin ja ranteisiin. Pese huolellisesti kämmenet, sormienvälit, sormenpäät, peukalot sekä käsien yläosa ja ranteet. Käsien saippuapesun tulisi kestää noin 15 sekuntia. Huuhtele pesun jälkeen saippua pois ja kuivaa kätesi puhtaalla pyyhkeellä. Mikäli mahdollista, käännä hana pois päältä esimerkiksi vessapaperin palasella tai kyynärpään avulla.

Lähde: Statens Serum Institut

Parantaakseen käsihygieniaa monet työpaikat ja julkiset laitokset ovat korvanneet tavalliset pumppupullosaippuat automaattisilla annostelijoilla. Näin voidaan tehdä myös kodeissa. Dettol No-Touch on ensimmäinen kotikäyttöön suunnattu annostelija, joka helpottaa käsien puhdistamista. Dettol No-Touch annostelee automaattisesti kädelle oikean määrä saippuaa, kun kättä heilautetaan sensorin edessä.

Maailman käsienpesupäivää vietetään 15.lokakuuta. Päivää on vietetty vuodesta 2008 lähtien Yhdistyneiden kansakuntien aloitteesta.


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti