Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 9. 2012 Teksti Tiedotteet Ei kommentteja Ajankohtaista

Anna vanhoille silmälaseille uusi elämä

Maailman terveysjärjestö WHOn mukaan 280 miljoonaa ihmistä kärsii näköongelmista. Jopa 90 % heistä asuu kehitysmaissa, joissa näköongelmat ovat yksi tyypillinen este työnteolle ja koulunkäynnille. Suomalainen optikkoryhmä tekee marraskuussa avustusmatkan Sri Lankan köyhälle itärannikolle. Nyt käynnistyvän keräyksen tavoitteena on kerätä matkalle 5 000 kappaletta suomalaisten tarpeettomaksi jääneitä silmälaseja. Pulaa on erityisesti lasten silmälaseista sekä laseista suurilla voimakkuuksilla.

(Kuva yllä: Suomalaisten lahjoittamat silmälasit auttavat lapsia myös koulunkäynnissä. Chazo Juanissa, Equadorissa asuvan pikkutytön uusista silmälaseista iloitsee myös isosisko. Kuva: Specsavers)

Sri Lanka on Vision For All -järjestön ja Specsaversin silmälasikeräyksen syksyn avustuskohde. Suomalainen optikkoryhmä lähtee marraskuussa viemään laseja ja tekemään näöntarkastuksia saarivaltion itärannikolla sijaitsevaan Batticaloan kaupunkiin ja sen lähiseuduille.

 Avustuskohde on yksi maan köyhimmistä alueista, sillä seudulla käytiin tamilisissien ja hallituksen välisiä tuhoisia taisteluita yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Alueen infrastruktuuri vahingoittui myös voimakkaasti kahdeksan vuoden takaisessa tsunamissa. Tiet ovat edelleen huonossa kunnossa, joten terveydenhoito- ja näönhuoltopalvelut ovat vaikeasti saatavilla.

Equador oli viime vuonna Specsaversin ja Vision For All -yhdistyksen avustuskohteena. Specsavers-optikko Anna Fjällström tekee näöntarkastusta Salinasin kunnassa. Kuva: Specsavers

– Valitsimme kohteeksi Sri Lankan köyhän itäosan, jossa tarve apuun on suuri. Tuhannet suomalaisten silmälasit ovat saaneet aiemmilla matkoilla uuden elämän, kun paikallisen maanviljelijän, lapsen tai äidin näkökyky on parantunut lahjoituksen avulla. Avun tarve on suunnaton, eikä tutkittavien jono koskaan lopu. Jokainen avustusmatka on kuitenkin suuri apu ja antaa meille kaikille mahdollisuuden auttaa tavaralla, joka on jäänyt itselle tarpeettomaksi, toteaa toiminnanjohtaja Irina Haahtela Vision For All -yhdistyksestä.

Yrityksiä ja kouluja toivotaan mukaan keräykseen

Suomalaiset ovat ottaneet silmälasikeräykset hyvin vastaan. Specsavers Optikko -liikkeisiin on tuotu kahden vuoden aikana jo lähes 20 000 silmälasiparia. Viime aikoina myös yritykset ja koulut ovat järjestäneet omia keräystempauksia.

– On hienoa, että yhä useammat yritykset ja koulut ovat aktivoituneet keräämään silmälaseja. Esimerkiksi muutaman viikon ajan esillä pidettävä keräyslaatikko on hyvä keino kannustaa työntekijöitä ja koululaisia kierrätykseen. Suomen Ympäristökeskuksen henkilökunta keräsi kesällä tällä tavalla lähes sata silmälasiparia. Keräys on helppo tapa kierrättää itselle tarpeetonta tavaraa ja antaa vanhoille silmälaseille uusi elämä, viestintäjohtaja Marjo Halonen Specsavers Finlandista kertoo.

Vision For All -yhdistyksen aikaisemmat avustusmatkat ovat suuntautuneet Ecuadoriin, Bangladeshiin ja Malawiin. Syksyn avustuskohde on Sri Lanka, jonka köyhimmille alueille kerätään suomalaisten käytettyjä laseja Specsavers Optikko -liikkeissä 1.9.–25.10.2012. Hyväkuntoisia ja ehjiä laseja otetaan vastaan kaikissa Specsavers Optikko -liikkeissä kautta maan.

Näöntutkimukseen tulevien ihmisten jono ei loppunut Equadorissa koskaan, vaikka vapaaehtoiset optikot tekivät päivässä jopa kaksisataa näöntarkastusta. Kuva: Specsavers

Miten kierrätät silmälasisi?

1.    Tarkista, että lahjoitettavat lasit ovat ehjät ja hyväkuntoiset.
2.    Silmälasit voi toimittaa optikkoliikkeeseen sellaisenaan tai muovipussissa. Silmälasikoteloita ei viedä Sri Lankaan, vaan näköarvojen mittauksen jälkeen lasit lajitellaan läpinäkyviin muovipusseihin yksitellen.
3.    Kaikenlaiset silmälasit ovat tarpeellisia. Tällä hetkellä pulaa on varsinkin lasten silmälaseista, laseista suurilla voimakkuuksilla sekä kaihilaseista.
4.    Aurinkolaseja ja aurinkosuojia kannattaa myös tuoda keräykseen. Ne suojaavat silmää ja silmänympärysihoa auringon haitalliselta UV-säteilyltä. Lisäksi ne helpottavat erityisesti kaihista kärsiviä ihmisiä, joilla silmät ovat usein valonarat.

Vision For All -yhdistyksen Irina Haahtela ja Sri Lankan-matkalle lähtevä Specsavers-optikko Leea Poutsalo muotoilivat keräystavoitteen suomalaisten jo lahjoittamista silmälaseista. Kuva: Emma Suominen

– Sri Lanka on Intian valtameressä sijaitseva saarivaltio. Sri Lankassa asuu noin 21,5 miljoonaa ihmistä, joista suurin osa kuuluu singaleeseihin (74 %) ja tamileihin (18 %). Etnisten ryhmien väliset jännitteet kiristyivät pitkäksi sisällissodaksi vuosina 1983–2009. Vuonna 2009 päättyneen sisällissodan jälkeen alkanut jälleenrakennus on yhä kesken.
- Maantieteellisen sijainnin vuoksi maa on altis luonnonkatastrofeille. Vuonna 2004 saaren itä- ja etelärannat kärsivät pahasti tsunamin aiheuttamista hyökyaalloista. Sri Lankan tsunamissa kuoli yli 35 000 ihmistä ja loukkaantui yli 10 000 ihmistä. Lähes puoli miljoonaa asukasta joutui lähtemään kodeistaan pakolaisleireihin eri puolille saarta.
- Taloudellinen epätasa-arvo on Sri Lankassa vaikea ongelma, sillä maaseudun ja kaupunkien tuloerot ovat hyvin suuret.
- Sri Lankan itärannikolla sijaitseva avustuskohde Batticaloa kuuluu maan köyhimpiin seutuihin. Kyseisellä alueella on käyty tuhoisia taisteluita yli kahdenkymmenen vuoden ajan, minkä lisäksi se vahingoittui myös vuoden 2004 tsunamissa. Sodan ja luonnonkatastrofien vuoksi seudun väestö on joutunut jättämään kotinsa useasti. Paluun jälkeen moni on joutunut aloittamaan uuden elämän lähes tyhjin käsin.

Vision For All on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhdistys, joka toimii jo useissa Euroopan maissa. Yhdistys kerää käytettyjä silmälaseja ja organisoi näöntarkastuksia sekä kerättyjen silmälasien jakelua kehitysmaissa. Suomessa toimii Vision For All Finland (VFA Finland). www.visionforall.info

Specsavers Optical Group on maailman suurin yksityinen optisen alan yhtymä, jolla on yli 1 400 optikkoliikettä Iso-Britanniassa, Irlannissa, Alankomaissa, Espanjassa, Australiassa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Suomessa ja Uudessa-Seelannissa. Yhtymän kokonaisliikevaihto oli vuonna 2011 1,7 miljardia euroa. Optikot Doug ja Mary Perkins perustivat Specsaversin vuonna 1984, ja se on edelleen perheyritys. Suomessa Specsavers aloitti heinäkuussa 2007, ja ketju on tähän mennessä avannut yli yhdeksänkymmentä Specsavers Optikko -liikettä, joista suurin osa on paikallisten yrittäjien omistuksessa.


Kirjoita kommentti