Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 9. 2010 Teksti Tiedotteet Ei kommentteja Ajankohtaista

Operaatio Nälkäpäivä käynnistyy tänään

Suomen Punaisen Ristin vuosittainen Operaatio Nälkäpäivä –keräys alkaa torstaina 16.9. ja jatkuu lauantaihin saakka.

Tänä syksynä 30 vuotta täyttävän keräyksen tavoitteena on kerätä kolme miljoonaa euroa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Operaatio Nälkäpäivänä kuka tahansa voi osallistua keräykseen joko lipaskerääjänä tai lahjoittajana. Kaikissa Suomen isoissa kaupungeissa toimii Nälkäpäivän aikana keräyskeskus, josta voi ilman ennakkoilmoittautumista hakea keräyslippaan ja -liivin. Kerääjällä täytyy olla kuvallinen henkilöllisyystodistus mukanaan. Kerätä voi juuri sen ajan, mikä itselle sopii. Pienemmillä paikkakunnilla kannattaa ottaa yhteyttä suoraan keräysjohtajaan. Keräysjohtajien ja keräyskeskusten yhteystiedot löytyvät kampanjasivuilta www.nalkapaiva.fi/kerayskeskukset

Operaatio Nälkäpäivänä kerätään varoja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Keräyksessä kertyneiden varojen ansiosta Punainen Risti voi auttaa nopeasti juuri siellä, missä apua tarvitaan – esimerkiksi tammikuussa maanjäristyksen runtelemassa Haitissa ja Pakistanin tulvissa.

Koko kansan 30-vuotias keräys

Operaatio Nälkäpäivänä kerätään tänä syksynä 30. kerran koko Suomessa. Nälkäpäivän edeltäjä – Siskon päivän keräys – järjestettiin Pälkäneellä vuonna 1980. Itäisessä Afrikassa kärsittiin pahasta nälänhädästä, kun Punaisen Ristin Pälkäneen osaston vapaaehtoinen Mailis Korhonen ja Hämeen piirin toiminnanjohtaja Erkki Korkama saivat keräysidean: syödään itse yhtenä päivänä vähemmän ja lahjoitetaan rahat keräykseen. Yhdessä päivässä Pälkäneen keräyspisteisiin kertyi 12 000 markkaa.

Seuraavana vuonna Nälkäpäiväkeräys laajeni valtakunnalliseksi ja vakiinnutti nopeasti asemansa koko kansan keräyksenä. Viime vuoden Operaatio Nälkäpäivään osallistui yli 20 000 kerääjää ja keräystulos oli 2,4 miljoonaa euroa.

Kauhea nälkä  – Papua tarvitaan

Operaatio Nälkäpäivän 30-vuotiskeräyksen teemana on nälkä. Teemalla halutaan muistuttaa paitsi keräyksen alkuperäisestä  ajatuksesta, myös nälän ajankohtaisuudesta. Maailmassa on tällä  hetkellä yli miljardi nälkää näkevää ihmistä –  enemmän kuin koskaan aiemmin.

– Kaikkein köyhimpien ihmisten nälkää on 2000-luvulla lisännyt etenkin ruoan hinnan nousu. Samalla ilmastonmuutos kärjistää entisestään vaikeita luonnonolosuhteita. Tulvat ja kuivuus lisääntyvät, hirmumyrskyt tuhoavat viljelmiä, ja hiv/aids -epidemia vie maanviljelystä eläviltä kyliltä terveet työntekijät, kertoo Punaisen Ristin kansainvälisten ohjelmien päällikkö Päivi Laurila.

Paras tapa taistella nälkää vastaan on ehkäistä sen syitä. Punainen Risti kouluttaa ihmisiä  varautumaan sadot tuhoaviin luonnonkatastrofeihin ja kouluttaa uusia viljelymenetelmiä, jotka kestävät paremmin kuivuutta ja tulvia. Hiv/aids -epidemiaa taas ehkäistään parhaiten koulutuksen ja valistuksen avulla.

Katastrofin tai konfliktin iskiessä  ruokaa jaetaan ensin hätäapuna. Hätätilanteen jälkeen ihmisiä autetaan saamaan tuhoutuneet elinkeinonsa takaisin, jotta elämä voisi taas jatkua.

Mitä  rahalla saa?

25 senttiä: kilo vehnä- tai maissijauhoja

4 euroa: lämmin huopa

10 eurolla kuukauden ruuat nälänhädän uhrille

17 eurolla äitiyspakkaus katastrofialueelle

20 euroa: malarian hoitokuuri 25 lapselle

50 euroa: ensiaputarvikkeet pienen kylän avuksi

100 euroa: antibioottikuuri 500 lapselle tulehdusten hoitamiseksi

165 euroa: kenttäsairaalaan sairaalasänky

Lahjoitustavat:


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti