Umami muualla Facebook

Julkaistu 17. 9. 2012 Teksti Tiedotteet Ei kommentteja Ajankohtaista

PALME – film för en ny generation

Närmare 20 000 personer begav sig till biograferna för att se filmen PALME som hade premiär i Sverige i helgen.  Filmen handlar inte bara om politikern Olof Palme i mediernas rampljus, utan lika mycket om privatpersonen. Siktet är främst inställt på en ung publik, som inte var med när Palme var politiskt aktiv.

I fredags hade Kristina Lindström och Maud Nycanders film premiär på 102 biografer över hela landet och kommer att gå upp på ytterligare 8 biografer den här veckan.  Det är den största biolanseringen av en dokumentärfilm i Sverige genom tiderna. Efter premiärhelgen är det nu även klart att antalet besökare som såg filmen är rekordhögt. Närmare 20 000 (19 903) personer tog sig till biograferna för att se filmen om en av vår tids främsta politiker under öppningshelgen.

Engelske TV-profilen David Frost (t.v.) intervjuar utbildningsminister Olof Palme för ett kommande TV-program. 1969-04-11. Foto: Jan Collsiöö / SCANPIX

Olof Palme – älskad, hatad

Den 28 februari 1986 sköts Olof Palme ihjäl på öppen gata i Stockholm. Mordet har i decennier överskuggat bilden av personen. Nu kommer filmen om Palme. En berättelse om en människa, en politiker och hans tid. Om en man som förändrade historien.

Olof Palme liknar ingen annan svensk politiker, varken före eller efter honom. Han var överklasspojken som skapade världens mest jämlika land. Älskad och hatad. Alla hade en åsikt om Palme. I filmen ger politiska motståndare, internationella statsmän och partikollegor sin bild av politikern Palme.

För första gången medverkar också hela familjen Palme i en film. De berättar om hur det var att leva med Sveriges mest kända politiker. Hur det påverkade livet. Hur hatet drabbade även barnen.

STOCKHOLM 1969-09-25. Hela familjen Palme utanför sitt radhus i Vällingby. Fr.v. Olof, Joakim, Lisbet, Mattias och Mårten. Foto: Jan Delden / SCANPIX

Regissörerna har haft tillgång till familjen Palmes privata super8-filmer, vilka aldrig tidigare visats offentligt, och till ett gediget material från SVT. Palme är den mest dokumenterade personen i SVT:s arkiv, näst efter kungen.

PALME

Maud Nycander och Kristina Lindström

Regi: Kristina Lindström och Maud Nycander

Produktion: B-reel

Producenter: Fredrik Heinig och Mattias Nohrborg

Klippare: Niels Pahg Andersen, Andreas Jonsson och Hanna Lejonqvist

Musik: Benny Andersson

Distribution: Scanbox

Biopremiär: 14 september 2012

Olof Palme med Fidel Castro 1975Foto: Hasse Persson / SCANPIX


Kirjoita kommentti