Umami muualla Facebook

Julkaistu 1. 2. 2013 Teksti Tiedotteet Ei kommentteja Ajankohtaista

Pennut saivat nimet

Kolmen viime kesänä Korkeasaaressa syntyneen lumpileopardin naaraspennun nimenkeksimistalkoisiin osallistui lähes 5000 henkeä. Lopullisen valinnan tekivät Kissalaakson eläintenhoitajat.

Eloisa, Eve ja Esha

Lumileopardinpennuista rohkein sai nimen Eloisa, koska se on aina ensimmäisenä kaikkialla. Eve-nimi johdettiin Mount Everestistä ja nimen saanut pentu on reipas kiipeilijä. Ujoin pennuista on Esha; sana on toivetta tarkoittava nepalilainen tytönnimi.

Pennuille haettiin nimiä, jotka viittaisivat jotenkin niiden ominaispiirteisiin tai lajin kotiseutuun Himalajan vuoristossa ja Keski-Aasian ylängöillä. Korkeasaaressa syntyneitä pentuja nimetään vuosittain tietyllä aakkosella alkaviksi ja viime vuonna oltiin aakkosissa E:n kohdalla.

Suomalaiset nimet kuten Essi ja Elli olivat tavallisimpia nimiehdotuksia. Everest-vuoresta johdettuja muunnoksia tarjottiin yli 500 kilpailulomakkeessa. Pentujen luonteenpiirteitä kuvaavia nimiä, kuten Eka ja Empivä, oli keksitty jonkin verran. Suosituin niistä oli Eloisa, jolla oli reilut sata kannattajaa. Lumileopardien elinalueiden kieliin perehtyneet olivat löytäneet eksoottisempia nimi-ideoita. Esha-nimi löytyi nimilistalta noin 40 kertaa.

Miksi pennut ovat tärkeitä?

Uhanalaisia lumileopardeja yritetään saada lisääntymään eläintarhoissa. Pentujen kautta lajin geeniperimä eläintarhoissa monipuolistuu ja tulee elinvoimaisemmaksi. Nämä kolme pentua ovat perineet molemmilta vanhemmiltaan harvinaisia luonnon lumileopardien geenejä. Esimerkiksi niiden isän emo on syntynyt luonnossa, jäänyt orvoksi salametsästäjien takia ja päässyt turvaan eläintarhaan.

Pennut varttuvat emonsa hoivassa ja muuttavat aikuistuttuaan eurooppalaisiin eläintarhoihin, näillä näkymin Saksaan (Neunkirchen) ja Iso-Britanniaan (South Lakes Wild Animal Park). Siellä ne pääsevät aikanaan hoitamaan omia pentujaan.

Katso video syyskuulta 2012, jolloin pennut olivat vielä ihan pikkuisia:


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti