Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 6. 2010 Teksti Tiedotteet, kuvat /kuvat Wikimedia Commons Ei kommentteja Ajankohtaista

Valaita suojeltava – pyynti estettävä

WWF:n raportti: Valaanpyynnin estäminen Eteläisellä jäämerellä välttämätöntä valaiden suojelemiseksi.

WWF on julkaissut ”Save the Whale, Save the Southern Ocean” -raportin, jossa perustellaan, miksi kaupallinen ja tieteellinen valaanpyynti pitäisi kieltää Eteläisellä jäämerellä. Raportin mukaan valaanpyynnin estäminen Eteläisellä jäämerellä on välttämätöntä valaskantojen elvyttämiseksi koko eteläisellä pallonpuoliskolla.

WWF:n ”Save the Whale, Save the Southern Ocean” -raportti julkaistiin Kansainvälisen valaanpyyntikomission (International Whaling Comission, IWC) vuosikokouksen alla. Maanantaina 21. kesäkuuta alkavassa kokouksessa käsittelyssä on ehdotus, joka toisi kaiken valaanpyynnin Kansainvälisen valaanpyyntikomission kontrollin alaiseksi, ja antaisi komissiolle luvan asettaa valaanpyyntikiintiöitä myös Eteläiselle jäämerelle. WWF kehottaa kaikkia Kansainvälisen valaanpyyntikomission jäsenmaita sitoutumaan sekä tieteellisen että kaupallisen valaanpyynnin kieltämiseen Eteläisen jäämeren suojelualueella sekä vastustamaan valaanpyyntikiintiöiden asettamista Eteläiselle jäämerelle.

valas3

Eteläinen jäämeri on yksi maapallon ekologisesti merkittävimmistä elinympäristöistä ja koti tuhansille lajeille, joita ei löydy muualta maailmasta. Monet suurista valaslajeista ovat täysin riippuvaisia Eteläisen jäämeren runsaista ravintolähteistä, ja valaiden suojelu Eteläisellä jäämerellä on olennaista myös Afrikan, Tyynenmeren saarten, Oseanian sekä Etelä- ja Keski-Amerikan valaskantojen turvaamiseksi.

Liiallinen kaupallinen valaanpyynti vei 1900-luvulla monet valaslajit Eteläisellä jäämerellä sukupuuton partaalle, ja vuonna 1994 Kansainvälinen valaanpyyntikomissio perusti Eteläisen jäämeren suojelualueen. Valaskannat eivät kaupallisen valaanpyynnin kiellosta huolimatta ole elpyneet toivotulla tavalla, ja esimerkiksi Japani on kiellon jälkeen pyytänyt 9 409 valasta Eteläisellä jäämerellä vedoten tieteelliseen valaanpyyntiin.

valaat1

Lue WWF:n ”Save the Whale, Save the Southern Ocean” -raportti (englanninkielinen pdf):
http://www.wwf.fi/www/uploads/pdf/SouthernOceanReport.pdf

Lue Kansainvälisen WWF:n tiedote (englanninkielinen):
http://wwf.panda.org/?193865/Antarctic-whaling-ban-crucial-for-Southern-Hemisphere-whales


Aiheet:

Kirjoita kommentti