Umami muualla Facebook

Julkaistu 10. 3. 2013 Teksti Umami Ei kommentteja Ajankohtaista

Abi – viisi vinkkiä nappisuoritukseen

Ylioppilaskirjoituksissa testataan vuosien osaaminen. Hyvä valmistautuminen on avain nappisuoritukseen ja stressin pitämiseen kurissa.

-Lukemisen ohella hyvään valmistautumiseen kuuluu lepo, liikunta ja ravinto. Myös stressitilanteessa sietokyky lisääntyy, kun nämä asiat ovat kunnossa. Jännitys kuitenkin kuuluu asiaan ja se terävöittää suoritusta sopivalla tavalla, kiteyttää psykologi Tuuli Viranta-Naulapää Terveystalosta.

Herkut pois eväspussista

Kirjoituspäivä on hyvä aloittaa nauttimalla kunnon aamupala. Kirjoituksiin kannattaa ehdottomasti ottaa eväät mukaan. Tarkoituksena on pitää verensokeri hyvällä tasolla ja varmistaa jaksaminen. Karkit ja muut sokeria sisältävät herkut on syytä karsia. Paras vaihtoehto on perinteiset täysjyvää sisältävät eväsleivät. Hyvinä lisinä päivän aikana ovat pähkinät ja hedelmäpalat.
– Aivot tarvitsevat energiaa. Siksi verensokeri sekä suolatasapaino ovat tärkeitä muistin ja tiedonkäsittelyn kannalta, toteaa Viranta-Naulapää.

Myös käytännöllisyys on tärkeä näkökulma. Eväiden pitää kestää huoneenlämpöä, syömisen pitää olla helppoa ja ruoka ei saa sotkea liikaa. On myös syytä välttää rapisevia paketteja ja voimakkaasti rouskuvia ruokia.

Lepoa ja liikuntaa

Omaa stressinsietokykyä voi nostaa liikunnalla ja nukkumalla. Hyväkuntoinen kestää tutkitusti paremmin stressiä ja venyy suoritustilanteissa.

Unen tarve on hyvin yksilöllinen. Asiantuntijoiden mukaan nuori tarvitsee yleensä noin 8–10 tuntia unta yössä. Ennen kirjoituksia kannattaa pyrkiä hyvään ja säännölliseen unirytmiin eikä kerryttää väsymystä valvomalla ja nukkumalla lyhyitä unia.

– Ennen varsinaista koepäivää on syytä mennä ajoissa nukkumaan. Unentuloon voi auttaa kevyt liikunta, mutta liian raskasta liikuntaa myöhään on syytä välttää. Kevyt iltapala, joka sisältää hiilihydraatteja ja hedelmiä auttaa, samoin rentoutuminen ja rauhoittuminen ajoissa. Ei ole hyvä idea päntätä vielä iltamyöhään asioita, jotka sitten jäävät pyörimään päässä ja haittaavat nukahtamista, Viranta-Naulapää sanoo.

Jännitys kuuluu asiaan

Henkinen valmistautuminen on paras keino varautua kirjoitustilanteeseen.

– Jokaisen on hyvä pohtia, mikä on itselle sopiva rentoutumiskeino, toteaa Viranta-Naulapää.

Ennen koetta on hyvä käydä etukäteen läpi, missä pitää olla ja mihin aikaan, laittaa eväät sekä muut välineet hyvissä ajoin valmiiksi. Rentoutumismenetelmiä voi tarpeen mukaan käyttää edellisenä iltana, jotta saa paremmin unen päästä kiinni. Kevyt liikunta auttaa tai jonkun mukavan asian tekeminen mikä vie hetkellisesti ajatukset muualle.

Viisi vinkkiä valmistautumiseen:

1.   Oikea ravinto.
 Syö terveellinen aamupala. Ota kirjoituksiin eväät mukaan, jotka eivät rapise tai suttaa.
2.   Harrasta liikuntaa.
 Liikunta saa elimistön tuottamaan endorfiinia ja sen on todettu parantavan oloa ja helpottavan stressinsietokykyä.
3.    Mene nukkumaan ajoissa.  
Asiantuntijoiden mukaan nuori tarvitsee yleensä noin 8–10 tuntia unta yössä.
4.    Psyykkaa itsesi.
  Henkinen valmistautuminen on paras keino pitää jännitys hallinnassa. Löydä itsellesi sopiva tapa rentoutua. Jännitys kuuluu asiaan asiaan ja voi parantaa suoritusta.
5.    Älä aliarvioi lukemisen tärkeyttä.
  Tiedon hallitseminen ja ymmärtäminen tuovat varmuutta koesuoritukseen.


Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 7 000 terveydenhuollon ammattilaista. Vuonna 2011 Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen 118 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com


Aiheet: , ,

Kirjoita kommentti