Umami muualla Facebook

Julkaistu 19. 12. 2012 Teksti Umami, kuvat /kuva Antti Hallakorpi Yksi kommentti Ajankohtaista

Maito maistuu jouluna puurossa ja kotijuustossa

Jouluaaton perinteisiin kuuluu joulupuuro. Maukas joulupuuro syntyy riisistä tai ohrasta maitoon keittämällä. Herkullisen puuron voi keittää myös vähälaktoosisesta tai laktoosittomasta maidosta.

Pohjaan palamisen välttää kypsentämällä puuron miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Tarkoitukseen sopii esimerkiksi alumiinipohjainen teräskattila tai teflonpinnoitettu kattila. Lisäksi kannattaa valita rasvaa sisältävän maito ja sekoittaa puuroa aika ajoin kypsennyksen aikana.

Höyryävän kuuma puuro maistuu kanelin ja sokerin, luumu-, rusina- tai sekahedelmäkiisselin sekä kylmän maidon kera.

Pehmeä kotijuusto sulaa suussa

Joulun perinneruokiin kuuluu myös kotijuusto. Lempeän makuinen, mieto juusto sopii hyvin joulun muiden, voimakkaiden makujen joukkoon.

Kotijuusto on helppo valmistaa. Jos ei omista perinteistä koristeellista juustomuottia, juuston voi valuttaa siivilässä. Juustomassan voi halutessaan maustaa pippureilla, yrteillä tai vaikkapa jouluisilla mausteilla, esimerkiksi ripauksella kardemummaa.

Joulupuuro

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l kevyt- tai täysmaitoa
n. 1/2 tl suolaa

Kiehauta vesi. Lisää riisit ja keitä, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen n. 45 minuuttia, kunnes puuro on kypsää. Lisää suola.

Kotijuusto

3 l maitoa
1 l piimää
3 munaa
n. 1/2 tl suolaa

Kuumenna maito kattilassa melkein kiehuvaksi välillä sekoittaen. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita piimän joukkoon. Kaada seos kuumaan maitoon kattilaan. Katkaise lämpö ja anna juustoainesten olla levyllä lämpimässä noin puolen tunnin ajan, kunnes juustomassa ja hera erottuvat.

Kostuta sideharso ja vuoraa sillä puinen juustokehä tai kahvinkeittimen suodatinsuppilo. Nostele juustomassa reikäkauhalla kehään. Ripottele joukkoon suolaa. Peittele juustomassa sideharsolla ja aseta päälle paino. Anna heran valua viileässä seuraavaan päivään. Heran voi käyttää sämpylätaikinan nesteenä.

Kumoa juusto tarjolle. Juusto säilyy paremmin, jos sen pinta voidellaan munalla ja paistetaan kauniin ruskeaksi uunissa noin 225 asteessa.

Teksti ja ohjeet Maito ja terveys ry.


Aiheet: , , , ,

Yksi kommentti

  1. Perinteinen kotijuusto on

    Perinteinen kotijuusto on yksi parhaista herkuista mitä tiedän.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Pakkanen

    30. 12. 2012 20.27

Kirjoita kommentti