Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 1. 2013 Teksti Uutuudet, kuvat /kuva Paulig Ei kommentteja Ajankohtaista

Mallipuuseppä Esa Niirasesta Juhla Mokka -kädentaitaja

Uusi Juhla Mokka -kädentaitaja on lahtelainen mallipuuseppä Esa Niiranen. Hänen erikoisalaansa ovat käsintehdyt rullalaudat, joita hän valmistaa asiakkaiden toiveiden mukaan eri puulajeja ennakkoluulottomasti kokeilemalla. Juhla Mokka on nostanut suomalaista kädentaitajuutta esiin vuosikymmenten ajan. Niiranen on 52. kädentaitaja.

Niiranen on itse skeitannut lapsesta asti ja ensimmäisen rullalautansa hän teki jo 13-vuotiaana. Käsintehdyt laudat ovat maailmallakin harvinaisia, mikä tekee Niirasesta ainutlaatuisen kädentaitajan. Niirasen tapa työskennellä on sosiaalinen, hän kerää ideoita jatkuvasti ympäriltään ja kyseenalaistaa opittuja työtapoja. Lautojen ohella hän tekee mittatilaustyönä huonekaluja.

Niiraselle käsintehdyissä esineissä tärkeitä ominaisuuksia ovat laatu ja käytettävyys. ”Laatu lähtee käytettävistä materiaaleista. Laudat ovat ennen kaikkea käyttöesineitä, niiden tulee kestää kovaa kulutusta. Tavoitteenani oli alkaa tehdä kestäviä rullalautoja, mutta tahdon myös haastaa itseni, jokaisen työvaiheen sekä materiaalin aina uudelleen ja uudelleen. Haluan tehdä jokaisesta tuotteesta niin hienon kuin ikinä suinkin pystyn”, kertoo uusi kädentaitaja Esa Niiranen.

Juhla Mokka -kahvi on nostanut esiin kotimaista kädentaitajuutta jo vuosikymmenien ajan. Ensimmäinen kädentaitaja esiteltiin vuonna 1979 ja moni oman alansa osaaja on jäänyt tämän jälkeen pysyvästi suomalaisten mieliin. Kädentaitajuus ja tinkimätön laatu muodostavat Juhla Mokka -kahvin arvopohjan ja nämä arvot näkyvät myös Niirasen työssä.

”Esassa perinteikkyys kohtaa modernin, mikä näkyy hänen työskentelytavoissaan sekä valmiissa laudoissa. Työssään hän kunnioittaa puun ominaisuuksia ja hyödyntää perinteisiä sekä uusia menetelmiä sulassa sovussa. Hänen työnsä lopputuloksena on moderni käyttöesine, joka on yksilöllinen ja käyttäjälleen suunniteltu. Uusi Juhla Mokka -kädentaitaja edustaa omalla osaamisellaan ja rohkealla asenteellaan uutta sukupolvea, joka toteuttaa omia unelmiaan itseensä luottaen”, toteaa Pauligin Senior Brand Manager Minna Saari.

”Selvästi mun tekemä”

Tunnistettava tyyli on tärkeää Niiraselle, joka toivoo, että esineen tunnistaisi selvästi hänen tekemäkseen. Puusta Niiranen kiinnostui materiaalin monimuotoisuuden ja haastavuuden vuoksi.

”Puu materiaalina kiinnostaa minua. Puu on yksilöllinen ja sillä on aina jonkinlainen sielu. Jokainen työ on aina erilainen ja materiaali vaikuttaa siihen, millainen tuotteesta tulee. Se motivoi ja palkitsee”, kertoo Niiranen.

Hyvä kahvi kuuluu olennaisesti Niirasen työskentelyyn. Kahvinsa hän juo mustana ja sitä voi kulua työpäivän aikana suuriakin määriä. Kahvikupin tulee aina löytyä tarpeeksi läheltä, sillä tiuhan työrupeaman lomassa kahvitauko tuo kaivatun lepohetken. Mieluisin kahvihetki on kuitenkin mummon kanssa perinteistä pannukahvia nauttien.

Juhla Mokka -kädentaitajan mainoselokuvan televisioesitykset alkavat viikolla 6. Mainoselokuvan on ohjannut elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Peter Lindholm, joka tunnetaan muun muassa elokuvista Leijat Helsingin yllä (2001) ja Missä kuljimme kerran (2011). Kuvauksesta on vastannut puolestaan maineikas Kjell Lagerroos. Edellinen kädentaitaja, purjeentekijä Jouni Lahdenperä, valittiin vuonna 2010.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti