Umami muualla Facebook

Julkaistu 10. 3. 2010 Teksti Umami Yksi kommentti jooBLOgi

Joogi pukeutuu pranaan

Tiedän, miltä tuntuu olla naisten housuissa. Kokemukseni on vain muutamista, mutta mukavaahan se on. Muistan, kuinka aivan astangan alkutaipaleella harjoittelin paidassa ja löysissä shortseissa, mutta tajusin nopeasti tarvitsevani jotain kehittyneempää. Siispä ostin naisten pöksyt, kun miesten mallit olivat joko liian pitkiä tai kumma kyllä kiiltäviä.

Aah, joogasta tulikin mielekkäämpää. Hylkäsin samalla paidan, kun märkänä rättinä se vain häiritsi liikkumista. Annoin hien virrata ja kuivasin pyyhkeellä kasvoja ja lattiaa, pääasiassa tässä järjestyksessä. Ehkä tiiviit pöksyt auttoivat hengitystäni avautumaan maailmakaikkeuden yin&yang-energialle. Saatoin intuitiivisemmin antautua harjoituksen viisaudelle, kun olin vähemmän alfa-uros ja enemmän ihminen, siten ehkä todellisempi mies. Naisten pöksyissä on joogafilosofista voimaa, jota Patanjalikaan ei ehkä tajunnut.

Käytännöllisyys sanelee joogin vaatteet. Kun kuviteltu trendilaji muuttuukin hieksi, niin kaikki keskittymistä lisäävä otetaan käyttöön. Vaatteet eivät saa roikkua, hangata tai painaa. Kehon kosteus on saatava haihtumaan. Varsinkin Intiassa tiristetään mittavia hikimääriä, joten ei tulisi mieleenkään harjoitella puuvilloissa. Tosin viime reissulla piipahdin Sivananda-ashramissa ja tajusin, kuinka tylsää on tehdä harjoitusta peittävän paidan ja housujen kanssa. Kun kuulemma kehon muodot eivät saisi eksyttää henkisellä polulla. Sivanandisteilta ei taitaisi onnistua Houtskarin leirin kimppasauna. Astangeja ei turha häveliäisyys sido, vaan mitä vähemmän yllä sitä parempi. Ainakin miehillä. Stadin naisjoogeilla eivät mikroshortsit ole yleistyneet, vaikka suuressa kaupungissa rapakon takana olen todistanut erään yoginin niitä ostaneen. Eivätpä päätyneet salille saakka. Aikoinaan Pariisissa niitä pyllähti vastaan jo pari.

Säännöllinen astangaharjoitus avaa kehon lisäksi mieltä. Itsetuntemuksen kehittyessä jotkut huomaavatkin pukeutuvansa peittävien vaatteiden sijaan itsensä kokoiseksi. Se voi tosin närästyttää joitakin, kun joogi ei osoitakaan joogaan ihanteellisissa mielikuvissa liitettyä nöyryyttä ja vaatimattomuutta. Suomalaiseen henkiseen dna:han kuuluu joukosta erottautuvien arviointi ja joogitkaan eivät ole tästä täysin vapaita. Muotimetropoleissa viihtynyt joogahurumme Petri on jopa kehdannut puhua vaatteista lehtien sivuilla, vaikka kuvissa hän onkin ilman niitä. Mitä ihmettä, eikö jooga nitistäkään meidän luovuutta ja leikittelyä? Saattaahan olla, että astanga avaa meitä iloitsemaan kehostamme hengen kotina ja moni joogi kokee rentoa iloa pukeutuessaan rohkeammin. Ainakin itse virnistän vetäessäni Barcelonasta ostetetut saappaat jalkaani ja tuntiessani hierovan tärähtelyn kantani alla. Tai kun heitän päälleni puoli vuosisataa painavan nahkarotsini. Hyvä ryhtiharjoitus, pyhästä lehmästä tietenkin.

Ei taida olla poissulkevaa, jos joogit ostavat merkkivaatteita itsetuntemuksen matkalla. Joogavaatteissa pranan tuotemerkki on hallinnut Stadin joogakaupan tarjontaa ja maailmaa kiertavät joogalentäjät löytävät uusia brändejä. Chicagossa sain Lululemonin työntekijältä lahjaksi housut ja paidan palautteen antamiseksi. Opin nopeasti jenkiksi ja annoin sen positiivisena, vaikka miesten harjoitushousujen kuminauha ja kangas olivat liian tukevat ja lahkeet jälleen liian pitkät. Sain kuitenkin 15 minuutin kuuluisuuteni butiikissa käydessäni. Siispä edelleen tyytyväisenä venyttelen naisten Puma-juoksuhousuissa. Laadulla on tietenkin merkitystä, kun hiki ja pesut haastavat materiaalin. Aikoinaan Houtskarin retriitillä oli myynnissä intialaisia uimahousuja miehille, jotka suurin piirtein hajosivat orgaanisesti osiin veden kosketuksesta. Ne olivatkin toimivampia hellemyssyinä kuumalla laiturilla katkeamattoman 11 aurinkopäivän aikana. Tosin ne päässä ei prana virrannut, joten niistä ei tullut kestävää hittiä. Onneksi sauna ja meri palauttivat alastomaan todellisuuteen. Pöksyittä paras.


Aiheet: ,

Yksi kommentti

 1. Ihana, kiitos!

  Ihana, kiitos!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Maria

  11. 3. 2010 13.16

Kirjoita kommentti