Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 11. 2009 Teksti Umami Yksi kommentti jooBLOgi

Pranassa jamassa

Hengitän rauhallisesti sisään vasemman sieraimen kautta pitäen lantionpohjan lihakset vahvoina mula-bandhan avulla.

Tunnen ilmavirran kurkussani ja annan keuhkojen täyttyä piripintaan. Suljen toisenkin sieraimen tiivisti ja painan leuan kohti laajentunutta rintakehää. Lasken rauhallisesti sekunteja ja kuuntelen. Kuin kelluisin painottomuudessa. Happirikkaat verisolut kiitävät ympäri kehoa palaen hetki hetkeltä hiilidioksidiksi. Alan tuntea halua hengittää ulos, jotta voisin hengittää sisään. Rentoudun ja koulin aivojani tahtoni alaiseksi. Menossa aamun ensimmäiset minuutit Tiwarin ohjauksessa. Edessä runsas tunti sekunnintarkkoja hengitystekniikoita.

Alan oivaltaa, kuinka vahva harjoitus pranayama on. Kaiken perusta on hengityksen pidätys, kumbhaka, yhdessä lantio- ja kurkkulukon (mula- ja jalandhara bandha) kanssa. Sisäänhengityksen, pidätyksen ja uloshengityksen suhde on 1:1:2 tai 1:2:2, joskus jopa 1:4:2. Kun suljen bandhat, niin olen tiivis paineistettu paketti. Tarkoituksena on ohjata selkärangan tyvessä uinuva universumin prana-energia ylös kohti päälakea. Opettelemme siis vetämään johtoja maailmankaikkeuden verkkovirtaan antamalla aivoillemme lempeää sähköshokkihoitoa. Ylittääksemme mielen ja egon rajoitukset. Astangassa olen oppinut hengittämään keskittyneesti sisään ja ulos. Nyt opin olemaan hengittämättä. Olemaan läsnä kehon tuntemusten ja mielen jekkujen kanssa. Eräänlaista meditaatiota siis.

Kaivalyadhamassa kuulemme kaiken hengittämisen maailmasta. Solujen happi- ja hiilidioksiditasojen suhdeluvuista sukellemme pranayama-terapiaan astman ja diabeteksen hoidossa ennen kun meditoimme vierailevan swamin kanssa tietoisuutemme universumin sieluun. Mestarimme Tiwarin sydäntä avaavan opetuksen päämäärä ei ole vain terveys, vaan pyrimme saavuttamaan sen, jotta nousisimme korkeammalle. Pitää vain oppia tunnistamaan mielen painolastit ja egon ankkurit. Laajentuaksemme sisällämme olevaan äärettömyyteen. Samoin on asanoiden kanssa. Teemme niitä ollaksemme vahvempia ja puhtaampia pranan virtaukselle. Sydänhierontaa kaikilla tasoilla. Tuntuu tärkeältä oppia sitä mestarin valvovan silmän alla, jottemme paineista sydäntä kramppiin ja sisäelimiä solmuun. Ettei päätäkään pakottaisi.

Neljän viikon pranayamat lähestyvät loppuaan. Tunnen suurta kiitollisuutta Tiwarin opetusta ja instituutin perinnettä kohtaan. On ollut hienoa tuntea hänen mantrojen ja opetuksen värähtelyt kehossani. Luottavaisena olen antanut hänen tunnistaa pulssistani harjoituksen vaikutukset. Olemme eläneet rennon säännöllistä elämää ravitsevan joogiruoan ja Cooper’sin herkkufudgen kanssa. Lonavlassa olemme ostaneet hedelmämme, käyneet räätälillä ja kränänneet intia-sim-korttien kanssa. Eilen viimeisenä lauantaina ahdoimme itsemme täyteen mahtavia herkkuja paikallisissa kimallushäissä. Ennen kaikkea olen tutustunut upeisiin ihmisiin ympäri maailman. Kaikkia meitä tuntuu yhdistävän sama tarve kehittyä todellisemmiksi itsemme kanssa ja avautua kaikkeudelle.

Loppukevennyksenä kömpelö vertaus: joogi on kuin kehon uudisraivaaja, joka raivaa asanaharjoituksen avulla metsää ja pöpelikköä peltojen tieltä. Siihen tarvitaan yaman rehtiä luontosuhdetta ja niyaman tyytyväisyyttä käsinkosketeltavaan ja sydämenhavaittavaan. Asanat saavat mielen kivet ja sydämen kannot lentämään, keho möyhentyy kasvun alustaksi. Hiki päässä mantroja laulaen joogi kaivaa ojia energian virtaukselle, tuntee iloa vailla syytä, luottaa itseensä, unelmoi. Kuitenkin maaperä odottaa kasvua. Mistä kasteluvesi? Hengitystä säädellen joogi kaivautuu syvemmälle maahan. Henkeään pidättäen hän iskee veden luo. Virtaava prana saa kehon kukoistamaan. Sydämen aurinko turvaa kasvun, mieli toimii puutarhurina, sielu on hetkessä. Työstähän se käy, toisinaan rikkaruohojen nyppimistä, sadepäiviäkin. Silloin voi hengittää kevyemmin.


Aiheet: , , , ,

Yksi kommentti

 1. Sami, wow, voi

  Sami, wow, voi kun minä voisin ilmaista itseäni näin suomeksi ja pranayamasta. Tykkäsin hirveästi kirjoituksestäsi. Suurkiitos sinulle että jakoit sen muiden kanssa…. En malta odottaa olla Tiwarijin kanssa ja olla hengittämättä;)
  Kaikkea hyvää ja nauti KOvalamista
  Halit
  Lana

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  LanaPrana

  29. 11. 2009 20.53

Kirjoita kommentti