Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 5. 2010 Teksti Umami 4 kommenttia jooBLOgi

Tour de Patanjali

Nousen satulasta polkimien varaan. Vauhti kiihtyy pyörän keinuessa hengityksen rytmiin. Keho elää tanssivassa pumppauksessa, tunnen reisien kuumotuksen, keuhkojen nautinnollisen poltteen. Rankka ylämäkikö? Ei välttämättä, vaan usein myös hetken riemua tasaisella tiellä missä tahansa.

Toiset tykkäävät kävelyn rauhallisuudesta. Minulle matka Liisankadulta keskustaan tuntuu usein pitkältä tai aikaavievältä. Teen sitä talvella, joskus hyppään ohikolisevaan ratikkaan. Olen kuin tepasteleva lintu, hieman rauhaton, välillä liian hidas. Joo, onhan kävely mielen harjoitus, läsnäoloa ympäristön kanssa. Parasta se on suurissa kaupungeissa, meren rannoilla, ihmisten kanssa.

Fillari opettaa lentämään. Mieli tarkentuu, havaitseminen nopeutuu, selviytymisvaisto herää riskittömyyden pöhnästä. Aivoaallot tasapainoilevat ärsykkeiden ja läsnäolon välillä. Adrenaliini sekoittuu endorfiiniin reseptorien iskiessä kipinää. Hengitys valjastaa kaiken hetkellisyyden fuusioreaktioksi ennen vapaata rullausta pysähtyneeseen rentouteen. Paikasta toiseen siirtyminen tapahtuu kuin ajatuksen voimasta, välillä hitaasti, joskus terävästi. Kuitenkin jokainen hengitys satulassa on puhdasta santoshaa, syvää tyytyväisyyttä. Jopa silloin, kun ajoin hanskat märkinä +4-sateessa vastatuuleen värjöteltyäni sitä ennen pari tuntia veneen vesillelaskua odotellen. Lämpenin ja kotiportilla jo höyrysin. Kädet tosin vasta kuumassa suihkussa.

Fillarointi edistää tunnetusti hyvinvointia, säästää luontoa ja tekee kaupungista hiljaisemman. Helppohan sitä on nyt julistaa, kun ennen päristelin prätkällä Kaivariin ja pitkin mantuja. Oikeamielisyyden viitta on kevyt kantaa. Ostin juuri kolmannen polkupyöräni, kapearenkaisen sinkula-fixin. Turhaa, muttei tyhmää. Elämän yksinkertaistuminen näkyy vaihteettomuudessa ja lokasuojattomuudessa. Jokaisella pyörälläni on oma luonteensa. Vanha hybridini on leatherman-työkalu, monikäyttöinen ja iskunkestävä. Maantie-Trek on samuraimiekka, nopea ja osa käyttäjäänsä. Vaihteettomuus tuo uuden kokemuksen, kun mäkeen ei voi vaihtaa pienempää. Pitää vain nousta tangolle tanssimaan. Äärivenytystä keholle, keuhkoille myös. Kuin fileerausveitsi, herkkä ja tarkka.

Jooga ja fillarointi laajentavat tajuntaa. Ahimsaa voin harjoitella olemalla kiroilematta punkeville autoille tai hortoilevillle kävelijöille. Suhteeni satyan totuudellisuuteen paljastuu, kun satunnaisesti liu’un jalkakäytävää tai yksisuuntaista vastavirtaan punaisista valoista puhumattakaan. Jos nämä toimivat joogin edistyksen mittareina, niin painelen potkuhousuissa polvet ruvella. Ehkäpä opin fillarin satulassa liian luovan asenteen pranan virtaukselle. Nöyrin mielin opettelen aparigrahan kohtuullisuutta, niin matolla kuin kaduilla. Samalla kun putsaan mieleni pölyjä, yritän pitää fillarini vähemmän kuraisena, kehoni onneksi useammin.

Varmaankin astangan mattosidonnaisuus jättää kehoon liike-energiapotentiaalin, joka vapautuu ulkona liikkuessa. Kävely ja juoksu ei oikein maistu, ja Stadikalla uiminen on satunnaista polskintaa. Polkiessa voin antaa kaikkeni ja välillä vain huristella. Hymyilen asteyan epäitsekkyyttä ja joskus jopa annan jonkun ohittaa minut. Voima ja rentous samassa, kuin Patanjalin viittaus asana-harjoituksen tekemiseen. Matkalla linnut, tuuli, aurinko, sade, tuoksut. Kaikki muistuttamassa olemisen hetkistä. Kaikesta, mistä elämä muodostuu ennen arjen matrixia, joka saa monet meistä elämään kuin henkeään pidättäen. Satulassa polkimet hengittävät maapallon pyörimisen tahtiin. Silloin näen jo tähtiä.


Aiheet: , , ,

4 kommenttia

 1. Hyvin poljettu! Fillaroinnista

  Hyvin poljettu! Fillaroinnista saakin mainion nälän, jotta voisi syödä enemmän herkkuja.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Magnus

  18. 5. 2010 15.21

 2. Sami, sulla on

  Sami, sulla on kyllä uskomaton kirjoittamisen lahja. Persoonallinen tyyli :) Näitä juttuja palaa lukemaan kerta toisensa jälkeen. Kiitos tästäkin!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Suvi

  19. 5. 2010 7.38

 3. Kiitos.

  Kiitos.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Maria

  19. 5. 2010 9.24

 4. Kiitos Sami, huomenna

  Kiitos Sami, huomenna fillaria ostamaan:)

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  LanaPrana

  19. 5. 2010 19.53

Kirjoita kommentti