Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 1. 2011 Teksti Umami Ei kommentteja Matteus

Ympäristönsuojelun teesit

Suurimmat ympäristöjärjestöt esittelivät viisikohtaisen ympäristönsuojeluteesinsä 18.1. Eurooppatalolla. Tulevalta hallituskaudelta odotetaan paljon. Keskustelun ympäristöjärjestöjen ja hallituksen välillä toivotaan tiivistyvän. Puolueet ja ympäristöjärjestöt peräänkuuluttivat yhteistyötä ja esittivät, että vastakkainasettelujen aika on ohi.

Sinänsä ympäristöjärjestöjen esittämät teesit toivat vain vähän uutta kaiken aikaa mediassa käytävään keskusteluun. Keskeistä oli se, että järjestöt ottivat nyt yhtenäisenä rintamana kantaa ympäristön huonon tilan parantamiseksi saaden näin lisää painoarvoa teeseilleen. Puolueet vastaanottivat annetun tiedotteen kiitollisina, mutta kommenteissaan toistivat lähinnä vanhoja hallituspuolueiden ja opposition välisiä asenteita, tekemisiä ja tekemättä jättämisiä.

Teesit ovat:

– on säädettävä sitova ilmastolaki,

– luonnonvarojen tuhlaaminen on lopetettava,

– soita ja metsiä on suojeltava lisää,

– maatalouden ympäristötuki remonttiin ja

– ympäristöministeriön toimialaa lisättävä.

Keskeisimpänä teemana tuntui olevan ympäristöhallinnon vahvistaminen. Etenkin energia- ja ilmastopolitiikan toivottiin siirtyvän ympäristöministeriön toimivallan alaisuuteen. Lisäksi peräänkuulutettiin alueellisen ympäristöhallinnon resurssien lisäämistä.

Kaikista puheenvuoroista vedettävä punainen lanka lienee siinä, että elämme jo nyt yli luonnonvarojemme. Laskennalliset tosiasiat osoittavat, ettei tällainen elämä voi jatkua enää pitkään. Kuinka pitkää, sitä ei voida tarkkaan arvioida, mutta sillä ei sinänsä ole merkitystä. Joka tapauksessa elämänmenon on muututtava. Kun muutos halutaan saada aikaan hallitusti, toimiin on ryhdyttävä välittömästi.

Ympäristöjärjestöistä mukana olivat:

BirdLife Suomi, Greenpeace, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Natur- och Miljö, Suomen luonnonsuojeluliitto sekä WWF Suomi.

Ilmoittautuneet poliitikot:

Kok.: eduskuntaryhmän vpj. Petteri Orpo, Kesk.: vpj. Timo Kaunisto, SDP: ymp. valiokunnan pj. Susanna Huovinen, Vihr.: ilmastoasiantuntija Oras Tynkkynen, vas.: Poliittinen sihteeri Jussi Saramo, RKP: järjestöpäällikkö Christel Liljeström, KD: poliittinen sihteeri Niklas Andersson ja PS.: Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Simon Elo.

Tilaisuuden järjestäjä:

www.wwf.fi


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti