Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 10. 2017 Teksti Anni Lappalainen Ei kommentteja Elokuvat

Miami

Ohjaaja Zaida Bergrothin (s. 1977) kolmas pitkä elokuva Miami (2017) ansaitsee kaiken tähän asti saamaansa kiitoksen: komea ja pakahduttava elokuva vie meidät showtanssija Angelan (Krista Kosonen) ja hänen pikkusiskonsa Annan (Sonja Kuittinen) suhteeseen, jälleennäkemiseen ja seikkailuihin. Erillään kasvaneet sisarukset löytävät toisensa – tai oikeastaan Anna Angelan –  ja katsoja seuraa alusta loppuun heidän matkaansa ja kasvuaan.

SELOn ohjaajaklubi yhteistyössä KAVIn kanssa esitti elokuvan elokuvateatteri Orionissa tiistaina 10.10.2017 ja toi paikalle Bergrothin sekä elokuvan puvustajan Tiina Kaukasen, jonka kädenjälki oli olennainen osa elokuvaa, tunnelmaa ja henkilöhahmoja. Bergroth kertoi elokuvan alkuperäisidean syntyneen jo 2009 Kaarina Hazardin ja Lea Klemolan toimesta, joka erään ohjaajaklubin osallistuneen katsojan mielestä näkyy hyvin Miamissa.

Krista Kosonen ja Sonja Kuittinen

Elokuvassa Anna löytää sisarensa Angelan. Heidän yhteinen isänsä on osa molempien tyttöjen menneisyyttä, haavoja, kaipausta ja traumoja. Nämä seikat  tulevat esille hienovaraisesti elokuvassa. Ohjaajaklubin aikana Bergroth paljastaa elokuvan kuvauspaikat, jotka yllättäen kaikki löytyvät Helsingistä. Illuusio toimii, sillä Bergrothin road moviessa esitellään vaihtelevia ympäristöjä, jotka voisivat olla eri puolilta Suomea.  Tämän lisäksi on kehuttava Hena Blombergin loistavaa kuvaustyötä.  Elokuvassa näemme tyhjiä maanteitä, pahaenteisiä pusikoita, Miamia muistuttavia satamia ja eräänkin ilmakuvan joka vie ajatukset Stanley Kubrickin Hohtoon. Varsinkin elokuvan loppupuolen dramaattinen ulkokohtaus jäällä on huikea: se saa aikaan kylmiä väreitä ja halun nähdä elokuva uudestaan.

Puvustaja Tiina Kaukanen ja ohjaaja Zaida Bergroth SELO:n ohjaajaklubilla Orionissa

Mistä Miami siis kertoo? Pääosissa ovat jo mainitut showtanssija Angela ja hanttihommia tekevä Anna pieneltä paikkakunnalta, ja molemmilla on halu lähteä pois. Elokuvassa draaman kaari on hyvin rakennettu ja vaikka aihe showtanssijasta ja väkivaltaisesta suomalaisesta alamaailmasta ei elokuvasta kuultuani alun perin vakuuttanut, ei tämä häiritse enää elokuvan jälkeen. Bergroth työryhmineen onnistuu luomaan henkilöhahmot jotka vakuuttavat ja vievät mukanaan. Miami on hyvin monipuolinen teemoineen: uskonto, naiseus, sisarussuhteet, showtanssi ja rikollisuus kietoutuvat hyvin yhteen, eikä elokuva tartu kliseisiin, vaan puskee läpi ja luo uskottavan tarinan. Erityisen hieno kohtaus naiseuteen liittyen ovat tanssiesitykset, ja vielä enemmän Annan ja dj:nä toimivan Timin yhteinen kohtaus. Elokuvaa katsoessani ehdin jo mielessäni valitella tulevaa, kliseistä kohtausta, mutta näin ei tapahtunutkaan.

Vakuuttava, persoonallinen, jännittävä ja komea. Näillä sanoilla suosittelen Miamia, jota esitetään teattereissa vielä hetken.

Anni Lappalainen

Ohjaaja Zaida Bergroth


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti