Umami muualla Facebook

Julkaistu 22. 5. 2016 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Näyttelyt

Herkkä mutta voimakas Rut Bryk

EMMASSA– Espoon modernin taiteen museossa on nyt esillä Rut Brykin 100-vuotisjuhlanäyttely, joka esittelee laajasti sodanjälkeisen Suomen taiteen yhden keskeisimmän taiteilijan ja modernin keramiikkataiteen uudistajan tuotantoa. Rut Brykin Taikalaatikko -näyttely on esillä  4.9.2016 saakka.

 (Vasemmalla: Reliefi, 1960-luku. Kuva: EMMA)

Näyttely on osa EMMAn 10-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja jatkaa EMMAn suomalaisen modernismin klassikoita esittelevää näyttelysarjaa, jossa on aiemmin nähty mm. Tapio Wirkkalan, Birger Kaipiaisen ja Lars-Gunnar Nordströmin näyttelyt.

Rut Bryk (1916−1999) on monille suomalaisille tuttu nimi, mutta mihin hänen klassikkostatuksensa perustuu? Oliko hän teollinen suunnittelija vai taiteilija, keraamikko vai kuvantekijä? Kuinka satuilevien keramiikkalaattojen tekijästä tuli abstraktin taiteen ja reliefikäsitteen uudistaja?

Rut Bryk

Rut Bryk 1950-luvulla

Graafikkona uransa aloittanut taiteilija ei ollut koskaan tehnyt keramiikkaa, kun hänet kutsuttiin Arabian taideosastolle 1942. Elettiin toisen maailmansodan levottomia, aineellisesti köyhiä vuosia. Tehtaan värväyspolitiikka osoittautui kauaskantoiseksi; kymmenen vuoden sisällä Arabian taidekeramiikka oli maailman asiantuntijoiden huulilla. Brykin teokset palkittiin Milanon triennaalissa Grand Prix -palkinnolla. Luonteeltaan syrjäänvetäytyvä, mutta taiteessaan tinkimätön ja väsymätön kokeilija nautti teknisistä haasteista ja kykeni yhä uudelleen päivittämään ilmaisunsa – intiimiä, henkilökohtaista perusvirettä kadottamatta. Brykin tuotannon kaaressa heijastuu koko modernin taiteen tarina.

Venetsialainen palatsi: Hahmoja ikkunassa, 1953. Kuva: EMMA

Venetsialainen palatsi: Hahmoja ikkunassa, 1953. Kuva: EMMA

Rut Bryk – Taikalaatikko on laajin koskaan nähty katsaus kansainvälisesti palkitun uudistajan elämäntyöhön. Yli kahdensadan työn joukossa on niin hellyttäviä kuvituksia kuin ilmeikästä taidegrafiikkaa ja varhaisia keramiikkakokeiluja. Taiteilija näyttäytyy ennen kaikkea koloristina – ja varmaotteisena modernistina, joka antoi abstraktille muotokielelle sielun. Näyttelyn kohokohtiin kuuluvat Milanon triennaalin keramiikkalaatat (Hella, Äiti ja lapsi, Linnut) sekä abstraktin vaiheen reliefit (Kirkonseinä, Ahmedabad II, Kaupunki veden äärellä). Ensimmäinen monumentaaliteos, Saksassa sijaitseva Katettu pöytä (1961), herää eloon videoprojisointina, johon on liitetty autenttisia keramiikkaosia. 1960-luvun lopun pop-henkinen värimaailma riemastuttaa, lopuksi hehkeät värit väistyvät henkevän valon tieltä.

Perhoset, 1957

Perhoset, 1957

Kaksi tyttöä, 1950. Kuva: EMMA

Kaksi tyttöä, 1950. Kuva: EMMA

Viiteen osastoon jaetun tuotannon lomassa voi nauttia taustoittavista dokumenttifilmeistä. Sotavuosien usko kauneuteen muuttuu käsin kosketeltavaksi lyhytelokuvassa Savi elää (1943). EMMAn tuottamassa videossa syvennytään puolestaan abstraktien reliefeihin yksityiskohtiin. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Brykin persoonaan ja teoksiin syventyvä kirja, Harri Kalhan Rut Bryk: Elämän taide. Kalha toimii myös näyttelyn kuraattorina.

Rut Bryk Taikalaatikko emma

Rut Bryk – Taikalaatikko on aikamatka maailmaan, jossa teollisuus vielä uskoi kulttuurin voimaan. Taiteellisen idealismin myötä kauneus ja teknologia, herkkyys ja voima löivät kättä. Taustalta hahmottuu Suomen nousu sodan raunioista moderniksi teollisuusvaltioksi ja kansainväliseksi kulttuuritoimijaksi.

Pääosa näyttelyteoksista on EMMAan talletetusta Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmasta. Näyttelyn yhteydessä on esillä Rut Brykin tyttären, taiteilija Maaria Wirkkalan materiaalitutkielma Mielen mosaiikki.

Jäävirta, keramiikkareliefi, 1991. Rut Brykin viimeiseksi työksi jäänyt Jäävirta on Mäntyniemessä, presidentin virka-asunnossa, Helsingissä. Teos kuvaa talven muuttumista kevääksi Lapin tuntureilla.

Jäävirta, keramiikkareliefi, 1991. Rut Brykin viimeiseksi työksi jäänyt Jäävirta on Mäntyniemessä, presidentin virka-asunnossa. Teos kuvaa talven muuttumista kevääksi Lapin tuntureilla.

Näyttelyn suojelijana toimii Suomen tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

EMMAsta Rut Brykin Taikalaatikko-näyttely siirtyy Oulun taidemuseoon, jossa se on esillä 1.10.2016 – 15.1.2017.

Näyttelyn yhteistyökumppanina toimii Avotakka.

Rut Bryk – Taikalaatikko -näyttely on esillä EMMAssa 12.5-4.9.2016.

Rut Bryk: Elämän taide -kirja

Rut Bryk (1916-1999) kuuluu Suomen taideteollisuuden kultakauden ihailtuihin mestareihin. Graafikoksi image_viewvalmistunut taitelija sai 1942 ateljeen Arabian tehtaassa ja nousi nopeasti alansa huipulle. Herkkien satutunnelmien tulkista tuli abstraktin ilmaisun uudistaja.

Kuudelle vuosikymmenelle ulottuvassa elämäntyössä heijastuu koko modernin taiteen tarina. Siinä peilautuu jälleenrakennusajan optimismi ja Suomen nousu länsimaiseksi teollisuusvaltioksi.

Taiteilijaan nuorena tutustunut Harri Kalha maalaa Brykin taiteen ison kaaren, mutta raaputtaa samalla intiimejä sävyjä suuren kertomuksen lomaan. Syntyy kuva ujosta, julkisuutta vierastaneesta persoonasta, josta tuli taiteen maailmankansalainen tinkimättömän taideuskon ansiosta.

Elämän taide tempaa lukijan Rut Brykin maailmaan – teosten äärelle, näkemään ja tuntemaan.

Harri Kalha on taidehistorian ja sukupuolentutkimuksen dosentti, joka on palkittu monista visuaalista kulttuuria käsittelevistä teoksista. 

ISBN: 978-952-5509-48-9

Kovakantinen

Sivuja 335

Saatavilla suomenkielinen ja englanninkielinen painos


Kirjoita kommentti