Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 8. 2015 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Kuvataide

Kaukainen rakkaus

Läpi länsimaisen modernin kuvataiteen historian taiteilijat ovat hakeneet innoitustaan vieraista ja kaukaisista kulttuureista. Muiden muassa ranskalaiset etsivät 1800-luvun alussa aiheita itsenäisyystaistelua käyvästä Kreikasta sekä omista Afrikan siirtomaistaan. Venäläisiä 1900-luvun alun avantgardisteja kiinnostivat sen sijaan Uzbekistanin Taskent ja Samarkand sekä muut maan itäosan eksoottiset kohteet. Myös eräiden suomalaisten kuvataiteilijoiden tuotantoon ovat matkat oman maan kulttuuripiiriä etäämmäksi vaikuttaneet merkittävästi.

Yllä: Kaksi jaguaaria, 1982, Kuntsin modernin taiteen museo. Kuva: Mikko Lehtimäki

Keskeisin heistä on eittämättä Leena Luostarinen (1949-2013), jonka tuotantoa värittää jo 1960-luvun lopulta lähtien ulkomaanmatkoilta saadut vaikutteet. Luostarisen innoituksen lähteitä olivat välimerellinen ja erityisesti aasialainen kulttuuri. Viimeksimainittua ruokkivat Kiinan ja Intian matkoilla koottu materiaali: luonnokset, lehtileikkeet ja kirjallisuus.

Leena Luostarinen kiinnostui uusista aiheista yleensä kirjallisuuden välityksellä tai tavattuaan mielenkiintoisia ihmisiä eri kulttuureista. Ranskan kielen hän opetteli vasta kolmekymmenvuotiaana. Se edesauttoi hänen lukuisilla matkoillaan Ranskaan ja sen entiseen siirtomaahan Tunisiaan. Aina ulkomailla ollessaan taiteilija kävi museoissa ja gallerioissa. Sen lisäksi hän sammutti kulttuurista tiedonjanoaan taiteen historiasta lukemalla jatkuvasti alan kirjallisuutta.

Jaguaari, 1982, K.H. Renlundin museo. Kuva: Sakari Viika

Jaguaari, 1982, K.H. Renlundin museo. Kuva: Sakari Viika

Kuutamo, 1985-87

Kuutamo, 1985-87, yksityiskokoelma. Kuva: Salon taidemuseo

Luostarisen taidetta on esitelty harvakseltaan tutkituissa näyttelyissä. Suomen Taideyhdistys kutsui hänet kahdesti pitämään takautuvan näyttelyn, ensin vuonna 1988 ja sitten vuonna 2013 Helsingin taidehalliin. Boråsin taidemuseo esitteli Leena Luostarisen taidetta vuonna 1987, Hämeenlinnan taidemuseo vuonna 1983 ja Oulun taidemuseo vuonna 1996. Salon taidemuseon kesän 2015 näyttely tuo Leena Luostarisen teoksia esiin uudesta näkökulmasta. Luostarinen oli romantikko, joka pakeni todellisuutta siihen kauneuden maailmaan jota hän itse tuotti. Näyttely ei esittele Luostarisen matkakohteita, vaan hänen polttavaa kaukokaipuutaan, pakoa tästä elämästä.

Lohikäärme, 1982. Kuva: Laura Luostarinen

Lohikäärme, 1982. Kuva: Laura Luostarinen

Salon taidemuseon näyttelyssä on esillä taiteilijalle matkojen aikana kehittyneistä merkityksellisistä teemoista inspiraationsa saaneita teoksia, niiden luonnoksia ja esikuvina käytettyjä esineitä sekä matkoilla tehtyjä luonnoksia. Näyttelyssä nähdään teoksia varhaistuotannosta 1960-luvun lopulta viimeisiin vuosiin. Kielitaitoinen ja kulttuuria laajasti tuntenut sekä aikaansa tiiviisti seurannut Leena Luostarinen oli kosmopoliitti, jonka mieli oli usein kaukomailla. Aiemmista näyttelyistä poiketen Salon taidemuseon näyttely hahmottelee Luostarisen tekemien matkojen ja kaukorakkauksien kautta entistä laajempaa henkilökuvaa moni-ilmeisestä taiteilijasta.

Kuutamo, 1985-1987, yksityiskokoelma. Kuva: Salon taidemuseo

Trip – Under the Stars, 1986, yksityiskokoelma. Kuva: Salon taidemuseo

Jaavalaisittain 2, 2011. Kuva: Jussi Tiainen/Galerie Forsblom

Jaavalaisittain 2, 2011. Kuva: Jussi Tiainen/Galerie Forsblom

Salon taidemuseo

Leena Luostarinen kuvattuna 1980-luvulla

Leena Luostarinen kuvattuna 1980-luvulla

Leena Luostarinen, muistonäyttely

30.5.-4.10.2015

Kuraattori Piispa Arseni

http://www.salontaidemuseo.fi/

 


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti