Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 4. 2016 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Näyttelyt

Pelkistettyä modernismia ja hulluttelevaa kurittomuutta

Designmuseossa on avautunut 8.4.2016 Eero Aarnion laajin tähän mennessä esitetty katsaus 83-vuotiaan muotoilijan tuotantoon ja muotoiluajatteluun. Poikkeuksellisen pitkän uran tehnyt professori ja sisustusarkkitehti Aarnio on yksi suomalaisen modernin muotoiluhistorian kansainvälisesti tunnetuimpia suunnittelijoita.

Eero Aarnion vuonna 1963 suunnittelemasta Pallotuolista tuli yksi 1960-luvun kansainvälisistä muoti-ikoneista.

Retrospektiivinen näyttely esittelee kattavasti muotoilijan huonekalu-, valaisin-, pienesine- ja uniikkituotantoa aina 1950-luvulta nykyhetkeen. Näyttely nostaa esineiden rinnalle myös harvemmin nähtyjä alkuperäisluonnoksia havainnollistamaan suunnittelijan työskentelyä. Yleisö pääsee tutustumaan suunnittelijan muotoiluprosessin tuntemattomampaan puoleen: materiaalia on koottu muotoilijan työpöydältä ja tehtaiden tuotantolinjastoilta. Näyttelyn kuratoi intendentti Suvi Saloniemi ja sen arkkitehtuurin suunnittelevat Ville Kokkonen ja Florencia Colombo.

Kupla-tuoli

Kupla-tuoli on suunniteltu vuonna 1968.

– Muotoiluun liittyvien esineiden lisäksi Aarnion dynaaminen persoona ja värikäs henkilöhistoria tuodaan esille valokuvien, henkilökohtaisten esineiden ja varhaisessa vaiheessa tehtyjen kokeilujen sekä filmimateriaalin avulla, kertoo näyttelystä vastaava intendentti Suvi Saloniemi Designmuseosta.

– Eero Aarnion tuotannossa yhdistyvät irrationaalisuus ja rationaalisuus lähes skitsofreenisella tavalla. Hullunkurisuuden ja kurittomuuden sekä modernin pelkistetyn muodon yhdistelmä saa aikaan kiinnostavan jännitteen, Saloniemi jatkaa.

Pastilli

Aarnio suunnitteli Pastilli-tuolin vuonna 1968. The New York Times kirjoitti tuolloin Pallotuolista ja Pastilli-tuolista: ”mukavimmat mahdolliset muodot, jotka voivat kannatella ihmiskehoa”.

Muotoilija, joka tunnetaan kaikkialla

Eero Aarnio tuli tunnetuksi maailmanlaajuisesti vuonna 1963 valmistuneella ja vuonna 1966 ensiesityksen Kölnin huonekalumessuilla saaneella Pallotuoli-istuimellaan. Aarnion töitä esitellään maailman merkittävimpien museoiden kokoelmissa ja hänen muotoiluaan nähdään jatkuvasti lukuisissa kansainvälisissä elokuvissa, musiikkivideoissa sekä muotikuvastoissa.

– Aloin suunnitella huonekaluja, koska huonekalu on sisustuksen tärkein ja näyttävin tuote, ja tuoli vaikein ja kiehtovin suunnitella, kertoo Eero Aarnio.

Muotoilijan mukaan ideat tuotteille syntyvät, joko puhtaasti unelmista ja mielikuvituksesta, tai halusta ratkaista jokin pulma tai päivittää vanha tuote – riippuen siitä, onko pyrkimyksenä puhtaasti taideteos vai käyttöesine. – Voidaan myös luoda uusi tarve, josta hyvänä esimerkkinä suunnittelemani ”Puppy” koiranpentu, jota kukaan ei tarvitse, mutta jonka niin monet haluavat omakseen.

Pony

Poni-tuoli (1972) näyttää epäsovinnaisine muotoineen ylimitoitetulta lelulta. Poni ei ole kuitenkaan suunniteltu leluksi – vaikka sellaiseksikin se käy – vaan se on mitoitettu aikuisten istuimeksi.

Eero Aarnion mukaan käytännöllisyyden, kauneuden ja muodon ohella onnistunut tuote avaa valtavan tuotantoketjun. – Se alkaa materiaalin toimittajista, työntekijöistä, pakkaajista, kuljetuksista, laskutuksesta, markkinoinnista ja monista muista pienistä asioista siinä ohessa. Tästä ja vain tästä on nytkin Suomessa kysymys – työtä on luotava, toteaa Aarnio.

dm_DMPM_20141209_2481

Formula-tuoli (1998) on Eero Aarnion mukaan paras hänen koskaan suunnitelemistaan tuoleista.

Eero Aarnio -kirja Designmuseon ja WSOY:n yhteistyönä

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu kirja suositun muotoilijan tuotannosta. Teos Eero Aarnio valottaa tuoreella otteella ja muotoilun ammattilaisten silmin Aarnion kansainvälistä designia, henkilökuvaa ja kiinnostavia muotoilun ilmiöitä 1960-luvulta nykypäivään. Kirjassa on mukana ennen julkaisematonta artikkeli- ja kuvamateriaalia, piirustuksia sekä teosluettelo. Kirjan päätoimittaja on muotoilutoimittaja Aila
Svenskberg.  Teoksesta tehdään myös englanninkielinen versio.

Eero Aarnio pähkinänkuoressa

Eero Aarnio on syntynyt Helsingissä vuonna 1932. Hän opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa ja valmistui sisustusarkkitehdiksi vuonna 1957. Valmistumisen jälkeen Aarnio työskenteli Ilmari Tapiovaaran toimistossa, Antti Nurmesniemen toimistossa ja Askon huonekalutehtaalla. Vuodesta 1962 Eero Aarnio on työskennellyt freelancerina. Uransa aikana Aarnio on menestynyt useissa kansainvälisissä huonekalusuunnittelukilpailuissa, muun muassa Italian Cantussa 1959 ja 1964. Vuonna 2008 hän sai Compasso d’Oro -palkinnon Trioli-tuolillaan sekä Kaj Franck – muotoilupalkinnon. Vuonna 2010 hänelle myönnettiin Pro Finlandia –mitali ja vuonna 2005 Opetusministeriön Suomi-palkinto. Aarnion teoksia on maailman merkittävimpien museoiden kokoelmissa, kuten New Yorkin Museum of Modern Art MoMAssa, Lontoon Victoria & Albert Museumissa, Stedelijk Museum Amsterdamissa, Pariisin Pompidou-keskuksessa ja Vitra Design Museumissa Weil am Rheinissa.

Keskeinen tuotanto

Aarnio tuli tunnetuksi 1960-luvulla lujitemuovista muotoilemistaan futuristisista tuoleista, joista varsinkin Pallotuoli (1963) herätti laajaa kansainvälistä huomiota. Aarnion muita tuotteita ovat esimerkiksi Kanttarelli-pöytä 1966, Pastilli- ja Kupla-tuolit 1968, Tomaatti-tuoli 1971, Poni-istuin 1973, Ruuvi-pöytä 1991, Formula-tuoli 1998, Tupla Kupla -valaisin 2001, Parabel-pöytä 2002 ja Puppy 2005.


Kirjoita kommentti