Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 3. 2016 Teksti Liisa Wilska Yksi kommentti Kuvataide

Pro Fide

Taidemaalariliiton TM -galleriassa on nyt esillä Tiina Vainion vaikuttava teoskokonaisuus Pro Fide. Tämä monia ajatuksia herättävä, hieno näyttely kannattaa mennä katsomaan!

Vasemmalla: Paris sarjasta Pro Fide, akryyli purjeelle, 2016

Taiteilija kertoo työskentelystään näin: ”Pohdin politiikan ja uskonnon liittoa ja niiden sekoittamista tarkoitushakuisesti sekä uskontojen ytimien samankaltaisuutta ja kulttuurisidonnaisuutta. Aihe on erittäin ajankohtainen tälläkin hetkellä eri uskonnollisten suuntausten asettuessa toisiaan vastaan ja aiheuttaen mm. kasvavia pakolaisvirtoja.

Pro Fide –sarja koostuu suurikokoisista maalauksista, jotka toteutetaan kuluneille valkoisille purjeille (6-7 metriä x n. 3 metriä). Maalauksissa katsojan eteen aukeaa kirkkojen, synagogien ja moskeijoiden sisätilat purjekankaan kohotessa ylös monen metrin korkeuteen ja valuessa alhaalla osittain lattialle kasaan. Katsoja kokee astuvansa maalauksen sisään. Maalausten kohteet on valittu niin, että rakennuksella on liittymäkohtia useampaan uskontoon: Moskeijan rakentamisessa on käytetty purettujen hindutemppelien osia, moskeijan alueelle on rakennettu katedraali, kirkko on rakennettu luonnonuskontojen pyhän paikan päälle jne. Esillä on myös videoteos, jonka aiheena on tuhottuja pyhiä rakennuksia.

Eri uskontoihin on vedottu lukemattomien veritekojen yhteydessä ennen ja tänään, vaikka uskonto tosiasiassa suhtautuisi kielteisesti väkivaltaan. Maalausmateriaalit ja pohjamateriaalit kertovat omaa tarinaansa. Purje on vanha kristillinen symboli. Maalausmateriaalina on akryyli ja tuhka.”

Delhi ja Cordoba sarjasta Pro Fide, akryyli ja tuhka käytetylle purjeelle, n. 7 m x n. 3 m, 2015. Kuva: Elina Ruohonen

Delhi ja Cordoba sarjasta Pro Fide, akryyli ja tuhka käytetylle purjeelle, n. 7 m x n. 3 m, 2015. Kuva: Elina Ruohonen

Hagia Sofia sarjasta Pro Fide, akryyli ja tuhka käytetylle purjeelle, n. 7 m x 4 m

Hagia Sofia sarjasta Pro Fide, akryyli ja tuhka käytetylle purjeelle, n. 7 m x 4 m

– Turussa asuva TIINA VAINIO on työskennellyt laaja-alaisesti kuvataiteen kentällä tehden mm. puistojen suunnittelua, yhteisötaidetta ja lavastuksia perinteisten kuvataiteen työskentelytapojen ohella. Hänen teoksiaan on mm. Nykytaiteen museo KIASMAn, Valtion, Koneen Säätiön, Turun ja Tampereen kaupunkien ja Turun taidemuseon kokoelmissa. Vainio on tehnyt myös lukuisia julkisia taideteoksia, mm. Turkuun, Raisioon ja Lietoon. Vainio on koulutukseltaan kuvataiteilija, taidepedagogi ja juristi. Hänellä on laaja kokemus yhteistyöstä erilaisten tahojen kanssa ja hän toimii mielellään kokeellisissa ja eri aloja yhdistävissä projekteissa. Tässä lisätietoa Tiina Vainion muista kiinnostavista projekteista: http://www.tiinavainio.fi/

Tiina Vainio: Pro Fide
9.3.-27.3.2016

TM-galleria
ti, to, pe 11-17

ke 11-18

la 11-16

su 12-16


Yksi kommentti

 1. Onpa hienoja ja

  Onpa hienoja ja mielenkiintoisia töitä!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Tiia Koskimies

  15. 3. 2016 12.09

Kirjoita kommentti