Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 9. 2015 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Kuvataide

Tatti ja muita metsän asukkaita – Inari Krohnin teoksia

Galleria Duetossa Kalevankadulla on nyt esillä Inari Krohnin hienoja luonnosta, kasveista ja taiteilijan omista muistoista aiheensa ammentavia teoksia. Näyttely on avoinna 20.9.2015 saakka.

(Vasemmalla: Syksyn kauneus)

Taitelija kirjoittaa: ”Näin metsän tummassa vehreydessä tatin, joka loisti kuin lamppu unen ja valveen rajalla. Vaeltelen metsässä ja kaukaisten asumattomien saarten rannoilla, jonne ihmisjalka tuskin koskaan astuu. Saarten keskellä metsät ovat koskemattomia viidakoita. Rannoilla loistavat kaikki kukkien värit: punaista, sinistä, oranssia, keltaista, violettia.

Lapsena keräilin kasveja rannoilta ja metsistä. Kasvit puhuivat minulle omaa kieltään, jota ymmärsin. Rakensin pieniä asetelmia sammaleesta ja laitoin peilin kirkkaaksi lammeksi, johon maailma kuvastui. Kun katsoin siihen, minua huimasi. Näin siinä avaruuden.

Isoäitini sanoi: ”Metsä on miun kirkkoin.” Hän kantoi lasten eteen täysinäiset mustikkavadit.
Hän vei lapset mukanaan metsään, levitti huovan sammalikkoon ja näimme puiden välissä mummon turvallisen selän kun hän poimi marjoja, kuin nöyränä puille kumartaen.

Isoäiti

Isoäiti

Muisti on rajaton tila, joka on syvällä sisälläni, kuin suuri metsä. Sieltä nostan kokemukseni esiin ja ne muuttuvat kuviksi.

Kasvienkeruun jatkumo täydentyy viime vuosien viivasyövytyksillä, joita olen piirtänyt laatoille omassa puutarhassa ja Selkämeren saarilla. Enää en ole poiminut yhtäkään, vaan istunut jokaisen kasvin vierellä ja piirtänyt sen huolellisesti ja sitten tutkinut kasvikirjasta.

Toukokuu 13

Toukokuu 13

Tatti

Tatti

Kymmeniä vuosia sitten kerätyt kasvit ja viime vuosina piirretyt kuvat keskustelevat nyt keskenään ja kertovat omaa tarinaansa monimuotoisesta ja ihmeellisestä elämästä, maisemista, rannoista, metsistä, niityistä ja ajasta ja muutoksesta.”

Inari Krohn

Toukokuu 2

Toukokuu 2

 

Inari Krohn

Galleria Duetto

26.8. – 20.9.2015

Kalevankatu 15, 00100 Helsinki

ti-pe11-17, la-su 12-16


Kirjoita kommentti