Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 2. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Gummerus Ei kommentteja Kirjallisuus

Anna Gavalda

Olen rakastunut Anna Gavaldan kirjoihin siitä asti, kun sain ensimmäisen häneltä suomennetun käteeni. Anna Gavalda tuntee ihmismielen ja -luonnon ja osaa kirjoittaa siitä niin naisen kuin miehen niin laitapuolenkulkijan kuin ranskalaisen eliitin näkökulmasta oivaltavasti, tarkkasilmäisesti, hienopiirteisesti, inhimillisesti, hyväksyvästi, herkästi, hellyttävästi ja uskottavasti.

Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja novellikokoelma oli nautittavaa, itkettävää, naurattavaa ja myötäelettävää luettavaa. Kun kirjailijalle ja hänen lukijalleen on kertynyt riittävästi elämänkokemusta ja -näkemystä, mikään inhimillinen ei ole vierasta. Yhdessä novellissa avioparin yhteinen suru etäännyttää heidät toisistaan vuosiksi, mutta lopulta pieni ele saa heidät yrittämään uudelleen. Lukija, jolla voi olla samankaltaisia kokemuksia, elää pariskunnan tarinan surussa kuin omassaan.


Gavaldan henkilöhahmot eivät statuksestaan tai varakkuudestaan tai nuoruudestaan riippumatta tanssi ruusuilla, vaan heillä on rosoinen tie kuljettavanaan kuten meillä kaikilla. Kirjailija ei tuomitse ketään henkilöhahmoistaan, hän ymmärtää ja löytää oikeat sanat ja ilmaisut kuvaamaan ihmisen elämän koko kirjoa.

Kustantaja kertoo:

Anna Gavalda valloitti lukijat ympäri maailmaa jo esikoisnovellikokoelmallaan Kunpa joku odottaisi minua jossakin. Hänen tuore novellikokoelmansa Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja on jälleen todistus siitä, miten taitavasti ja herkästi Gavalda osaa luodata ihmismielen haurautta ja yksinäisyyden syövereitä, aina hivenen anarkistisella ja ilahduttavan empaattisella otteella.
On ahdingossaan alkoholiin turvautuva leskiäiti, joka tutustuu toisen naisen roolissa rimpuilevaan pariisittareen. On kyyninen vakuutustarkastaja, joka joutuu selvittelemään kuusivuotiaiden konfliktia. On lähiötytön ja aristokraattipojan runollinen yhden yön kohtaaminen ja kahden keski-ikäisen miehen sukellus naamiot karistavaan ystävyyteen. Säröiset henkilöhahmot yrittävät nähdä itsensä kirkkaasti, uskoutua, murtaa panssarinsa. Tarinoista huokuvat suru ja suuret menetykset, mutta Gavalda on pienen ihmisen puolella, täynnä toivoa ja hellyyttä.

Anna Gavalda, kuva: © le Dilettante

Anna Gavalda (s. 1970) on Ranskan suosituimpia kirjailijoita, ja hänen kirjojaan on käännetty yli 40 kielelle. Gavalda asuu Pariisin eteläisessä esikaupungissa ja kirjoittaa aamuin illoin täynnä paloa kertoa tarinoita koko maailmalle. Jäljelle jääneen ajan hän käyttää kahden lapsensa kasvattamiseen.

Kirjan tiedot

Anna Gavalda
Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja
Alkuteos Fendre l’armure
Suomentaja Lotta Toivanen
Sivumäärä 250
Hinta 21,60 € Adlibris
Sidottu
Kirjamuodot Kirja, E-kirja
Kirjastoluokka 84.2
ISBN 9789512409860
Kustantaja Gummerus kustannus, helmikuu 2018


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti