Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 12. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka Ei kommentteja Kirjallisuus

Camilla Grebe: Lemmikki

Ruotsalaisen kirjailijan Camilla Greben kaunokirjallinen rikosromaani Lemmikki (alkuteos Husdjuret) valittiin ilmestymisvuotenaan 2017 Ruotsin parhaaksi rikosromaaniksi. Tänä vuonna kirja valittiin parhaaksi pohjoismaiseksi rikosromaaniksi ja se sai arvostetun Lasiavain-palkinnon.

Kirja kertoo järkyttävän tarinan, joka tapahtuu kuvitteellisessa Ormbergin pikkukylässä jossain päin metsäistä Ruotsia. Pieni
nuorisojoukko löytää jyrkkärinteiseltä Käärmekalliolta lapsen luurangon, joka oli haudattu kiviröykkiöön. Poliisin tutkimuset eivät tuolloin johtaneet tuloksiin.

Kahdeksan vuotta myöhemmin ratkaisematonta tapausta varten kootaan viisihenkinen ryhmä selvittämään tapausta uudelleen. Tutkijaryhmään kuuluu Malin, nuori poliisi, joka aikoinaan oli mukana nuorisojoukossa, joka löysi kiviröykkiöstä pienen tytön luurangon. Muut ryhmän jäsenet ovat Örebrossa normaalisti työskentelevä Anders Borg -niminen kolmikymppinen poliisi, profiloija Hanne ja etsivä Peter sekä tutkimusta johtava Manfred ovat keskusrikospoliisista Tukholmasta. Tutkijaryhmän väliaikaiseksi kokoontumispaikaksi valitaan aikoja sitten lopetettu, ränsistynyt kyläkauppa.

Kylään perustettiin aikanaan vastaanottokeskus, joka sittemmin lopetettiin, mutta on nyt avattu uudelleen pakolaisten asuttamiseksi. Kuten arvata saattaa pienessä sisäänlämpiävässä kylässä vastaanottokeskus ei herätä sympatioita. Mitä tahansa ikävää tapahtuu, pakolaiset ovat kyläläisten mielissä ensisijaisia epäiltyjä.

Nuori poika Jake, joka elää isänsä ja sisarensa kanssa syrjäisessä omakotitalossa lähellä Käärmekalliolle johtavaa metsää, suree vuosi aiemmin syöpään kuollutta äitiään. Hänellä on tapana yksin kotona ollessaan pukeutua äidin vaatteisiin. Hän tekee nytkin niin ja lähtee kävelemään pihatietä pitkin maantien suuntaan. Hänet pelästyttää melkein kuoliaaksi yhtäkkiä metsästä säntäävä vanha nainen vähissä vaatteissa ja ilman kenkiä, jalat ja kasvot verisillä naarmuilla ja harmaa, pitkä tukka hajallaan. Nainen tuntuu sekavalta ja kyselee, kuinka pääsisi majapaikkaansa kylän suuntaan. Jake miettii, kuinka voisi auttaa, mutta samassa tietä on tulossa auto, jonka nainen viittoo pysähtymään. Nainen saa kyydin. Naiselta putosi muistikirja, jonka Jake ottaa ja palaa kotiinsa. Poika selailee kotonaan muistikirjaa, jossa on paljon tiheästi kirjoitettua tekstiä. Kirja kuuluu naiselle nimeltään Hanne. Jake aikoo tutustua kirjaan tarkemmin ja pitää kirjan omana tietonaan, ettei vain paljastuisi, että hän oli vanhan naisen kohdatessaan pukeutunut naiseksi.

Tutkimukset jauhavat paikallaan, koska kaksi tutkijaa on poissa. Hannen tarkoin salaama muistisairaus on pahentunut hänen kokemansa järkytyksen jälkeen, eikä hän muista, mitä hänelle ja Peterille on tapahtunut. Peter osoittautuu pian kadonneeksi, ja hänen laajamittaiset etsintänsä aloitetaan.

Kirjassa otetaan kantaa inhimillisyyden puolesta. Kirjailija sanoo, että ”Ormberg ei oikeastaan ole maantieteellinen paikka, vaan pikemminkin asenne, joka valtaa alaa, kun suuri muutos on ravisuttanut yhteisöä metsäpalon tavoin”. Jokainen hyvä kirja vaatii paljon taustatyötä, Camilla Grebe on tehnyt sen huolellisesti, mutta hyvä mielikuvitus ja sujuva kynä ovat silti fantasiakirjailijalle parhaat avut. Lukijaa hämmästyttää, miten taitavasti Camilla Grebe on kirjansa juonen kehittänyt ja, miten mielenkiintoisia henkilöhahmoja hän on luonut. Vaikka kirja on paikoin hyvinkin karmaiseva, Lemmikin pariin piti kiireesti päästä joka ilta.

Kirja on mainio joululahja dekkarien ystävälle.

Kuva Anna-Lena Ahlström

Camilla Grebe (s. 1968) on Ruotsin suosituimpia jännityskirjailijoita. Greben läpimurtoromaani Kun jää pettää alta on käännetty yli 20 kielelle, ja sen elokuvaoikeudet on myyty. Grebeltä on suomennettu myös Moskova noir -trilogia, jonka hän on kirjoittanut yhdessä Paul Leander-Engströmin kanssa.

Kirjailijan tuotantoa
Lemmikki 2018
Moskovan mies 2017
Kun jää pettää alta 2017
Omskin kauppias 2015
Pietarin kapellimestari 2015

Kirjan tiedot

Camilla Grebe
Lemmikki
Alkuteos Husdjuret
Suomentaja Sari Kumpulainen
Gummerus kustannus
Sivumäärä 507
Kirjamuodot Kirja, E-kirja, Äänikirja
Kategoriat Suomennettu kaunokirjallisuus
Kirjastoluokka 84.2
ISBN 9789512403493
Sidosasu Sidottu


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti