Umami muualla Facebook

Julkaistu 1. 11. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kansikuva Gummerus Ei kommentteja Kirjallisuus

Clare Mackintosh: Anna minun olla

Brittiläinen, poliisitaustainen dekkarikirjailija Clare Mackintosh on kirjoittanut kolme menestysromaania. Jo esikoisteoksen ilmestyttyä kirjailija saavutti suuren suosion dekkareita rakastavien lukijoiden keskuudessa. Nyt lokakuussa ilmestynyt Anna minun olla (Gummerus) jatkaa samaa huippujännittävää linjaa kuin aiemmat Annoin sinun mennä ja Minä näen sinut.

Clare Mackintosh koukuttaa lukijansa taitavan juonen, mielenkiintoisten henkilöhahmojen ja yllättävien käänteiden myötä. Nuori nainen Anna Johnson on menettänyt vuoden aikana molemmat vanhempansa, jotka olivat tehneet itsemurhan hyppäämällä jyrkänteeltä mereen. Ensin hyppäsi Annan isä ja puoli vuotta myöhemmin äiti. Äidin kuoleman vuosipäivänä Anna saa kortin, jossa lukee Itsemurhako? Mieti vähän. Anna on kauhuissaan. Vihjaako joku, että vanhemmat eivät tehneetkään itsemurhaa, vaan heidät murhattiin.

Anna soittaa hädissään miehelleen Markille, entiselle terapeutilleen ja tyttövauvansa Ellan isälle, joka ei suhtaudu asiaan yhtä vakavasti, vaan pitää kortin viestiä ilkeänä pilana. Anna lähtee Ellan ja Rita-koiran kanssa käymään Billy-setänsä luo autoliikkeeseen, jonka Annan isä ja hänen veljensä Billy omistivat yhdessä, mutta jonka Anna omistaa nyt puoliksi setänsä kanssa. Billykään ei usko, että Annan vanhemmat olisi murhattu ja repii Annan saaman kortin. Anna ottaa kortin palaset ja päättää mennä poliisin puheille.

Poliisiasemalla hän tapaa Murrayn, entisen tähtietsivän, joka on nyt eläkkeelle jäätyään palannut siviilityötekijänä töihin poliisiaseman vastaanottoon. Anna antaa hänelle revityn kortin ja kertoo, että hänen vanhempansa onkin mahdollisesti murhattu ja pyytää Murrayta tutkimaan asiaa. Jutun tutkimukset oli jo lopetettu, koska poliisi uskoi pariskunnan tehneen itsemurhan. Tapaus alkaa kiinnostaa Murrayta. Hän pyytää asiaa koskevan kansion arkistosta ja alkaa selvitellä tapausta omin päin ilman esimiehen lupaa.

Juoni kehittyy uskomattomaksi tarinaksi, mistä tottunut dekkariharrastajakaan ei pysty päättelemään, mistä lopulta on kysymys. Juoni huipentuu loppua kohden hurjaan takaa-ajoon ja järkyttävään yllätykseen. Tässä dekkari, joka oli ahmaistava nopeasti, suosittelen huikeaa lukuelämysta kaikille, jotka dekkareista pitävät.

Kirjan tiedot

Clare Mackintosh
Anna minun olla
Englanninkielinen alkuteos Let Me Lie
Suomennos Päivi Pouttu-Delière
Gummerus kustannus, lokakuu 2018
Sidottu
Sivuja 438
Kirjamuodot kirja, E-kirja, äänikirja
Kategoria suomennettu kaunokirjallisuus
Kirjastoluokka 84.2
ISBN 9789512409006


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti