Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 6. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Readme.fi Ei kommentteja Kirjallisuus

Dagny Thurmann-Moen Värien maailma

Norjalainen väriasiantuntija ja sisustusvaikuttaja, Oslon yliopistosta valmistunut Dagny Thurmann-Moe on kirjoittanut mielenkiintoisen Värien maailma -kirjan, jossa hän liputtaa värikkäämmän ympäristön, sisustamisen ja muodin puolesta. En voisi olla enempää samaa mieltä.

Alkusanoissaan Dagny Thurmann-Moe kertoo, miten värit vaikuttavat laajasti ihmisten hyvinvointiin. Värit ovat hänen mukaansa tärkeitä myös sanattomassa viestinnässä. Siksi Dagny Thurmann-Moe haluaa Pohjoismaihin enemmän väriä, hän muun muassa laatii värisuunnitelmia ja trendiennusteita, pitää yleisöesitelmiä ja kehittelee yrityksille värikonsepteja.
Hän toteaa, että meidän pohjoismaalaisten elinympäristö on kehittynyt yhä värittömämpään suuntaan, mikä heijastuu suoraan viihtyvyyteen. Thurmann-Moe opastaa arkkitehteja, rakennuttajia ja urakoitsijoita, jotta he uskaltautuisivat käyttämään rohkeasti värejä. Lisäksi hän opastaa, miten värejä tulisi käyttää sisustuksessa ja pukeutumisessa. Värit ja niiden puute vaikuttavat elämäämme.

Dagny Thurmann-Moe kertoo, että ihmisen aistimuksista kahdeksankymmentä prosenttia on visuaalisia, ja väri havaitaan ennen muotoa. Hän toteaa, että siksi tarvitaan vankkaa opastusta värien käyttöön eri tiloissa ja tilanteissa. Hänen mielestään yhteiskunnissamme ei ole tajuttu värien merkitystä. Värikkyys teilataan tai sitä pidetään mauttomana ja tyylittömänä, hän sanoo. Hänen mukaansa ei arkkitehtiopinnoissa, eikä sisustussuunnittelijoiden koulutuksessakaan panna tarpeeksi painoa värisuunnittelulle, joten moni valitsee varman ja turvallisen värittömyyden, jolloin kaupunkimiljöö ja sisustukset sekä muoti pysyvät yllätyksettöminä ja ankeina.

Koska värittömyys tuntuu ympäröivän meitä joka puolella, Dagny Thurmann-Moe julistaa kirjassaan värivallankumouksen.

Mervin kommentit Olen täysin samaa mieltä Dagny Thurmann-Moen kanssa meidän pohjoismaalaisten värittömyydestä. Ihmiset pelkäävät värejä. Kuten hän, niin minäkin olen aina pitänyt väreistä. Ensimmäinen, joka toi väriä suomalaisten sodan jälkeiseen värittömyyteen, oli Armi Ratia suunnittelijatiimeineen. Värikkäät Marimekot ja Marimekko-kankaat eritoten 60-70-luvuilta ovat parasta, mitä Suomesta löytyy, kun väreistä puhutaan. Sitten on Artek ja Aallon huonekalut, jotka edustavat minulle sitä väritöntä ääripäätä. Aallon toimistokalustesisustussuunta on mielikuvituksetonta, sanotaanpa siitä mitä muuta hyvänsä. Kun sain tämän Dagny Thurmann-Moen kirjan luettavakseni, melkein repesin riemusta. Kerrankin joku ylistää värien voimaa! Olen usein ajatellut, miltä näyttäisi, jos suunnattoman ruma, maisemaa pilaava ns. Sorsan pesä upealla merellisellä paikalla Pitkänsillan toisella puolella maalattaisiin erilaisilla yhteensopivilla väreillä, sen sijaan, että se on nyt ankean kuran värinen. Kirjassaan Dagny Thurmann-Moe näyttää monin esimerkein, miten ankeista kaupunkinäkymistä saataisiin aivan toisen näköisiä. Koska kaupunkimiljöö vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin, sillä on suuri merkitys, miltä pysyvä ympäristömme näyttää. Arkkitehtien ankeita väärisuunnitelmia täytyy voida muuttaa. Värejä voi käyttää hienostuneesti.

Dagny Thurmann-Moe, kuva kirjasta.

Kirjan tiedot

Värien maailma – Arkkitehtuuri, sisustus, muoti
Kustantaja Readme.fi
Julkaistu 02.2018
ISBN 9789523216211
Sivuja 180
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
Nelivärinen


Aiheet: , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti