Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 1. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Otava Ei kommentteja Kirjallisuus

Edward St Aubyn: Toivoa sopii

Englantilainen Edward St Aubyn on kirjoittanut viisiosaisen omaelämäkerrallisen romaanin Patrick Melrosesta, jonka elämää leimaa traaginen lapsuus mielipuolisen, sadistisen isän arvaamattomien hyökkäysten ja seksuaalisen hyväksikäytön kohteena. Patrickin Eleanor-äiti oli puolestaan traumatisoitunut lapsuudessaan ja nuoruudessaan sekä avioliitossaan, eikä kyennyt suojelemaan omaa lastaan.

Juristiksi opiskellut Patrick on nyt kolmikymppinen, naimisissa älykkään, kauniin Maryn kanssa ja perheessä on kaksi poikaa esikoinen, viisivuotias Robert ja Thomas-vauva. Madonnamainen Mary keskittyy lapsiin ja erityisesti vauvaan, häneltä ei riitä mitään jaettavaa miehelleen, myöskään sängyssä. Patrick on psyykkisesti epävakaa, kypsymätön, kova ryyppäämään, eikä häneltä puolestaan riitä ymmärrystä vaimonsa käytökselle. Niinpä Patrick aloittaa uudelleen suhteen entisen tyttöystävänsä kanssa.


Patrickin äidinpuoleinen suku on upporikasta, amerikkalaista teollisuussukua. Patrick on viettänyt lapsuutensa äitinsä omistamassa ranskalaisessa linnassa ja käy linnassa kesälomillaan perheensä kanssa. Patrickin äidinäiti jätti valtavan omaisuutensa hallinnan toiselle aviomiehelleen tämän eliniäksi, mutta mies huijasi omaisuuden omiin nimiinsä ja testamenttasi kaiken veljenpojalleen. Nyt puolestaan Patrickin Eleanor-äiti on höpsähtänyt irlantilaiseen shamaaniin, joka on keplottelemassa Eleanorin ranskalaisen linnan ja rahat kulttinsa kurssikeskukselle. Perinnöttä jääminen tuntuu Patrickista kovalta, kun ottaa huomioon kaiken lapsuudessa tapahtuneen.

Patrickilla on itsetuhoisia ajatuksia ja hän hakeutuu yksityiseen hoitolaitokseen saamaan apua päästäkseen irti addiktioistaan, voidakseen olla tasapainossa itsensä kanssa ja ollakseen parempi isä lapsilleen. Patrick onnistuu lopulta. Sitten pitkään dementoitunut Eleanor-äiti kuolee. Patrick kokee menetyksen helpotuksena, mutta lopulta myös ymmärtää äitiään, yrittää antaa anteeksi, jollei muuten, niin itsensä takia.

Romaani on surullinen, traagisuudessaan raskasta luettavaa. Teksti on kuitenkin loistavaa, St Aubynilla on sana hallussaan hänen kuvaillessaan englantilaisen ja amerikkalaisen raha-aatelin ja ylhäisön tyhjänpäiväistä elämää, kyltymätöntä ahneutta ja näyttämisen tarvetta. Siltä kannalta kirja on nautinnollista luettavaa.

Kirjan tiedot

Edward St Aubyn
Toivoa sopii – Patrick Melrosen tarina IV-V
Alkuteos Patrick Melrose novel IV-V
Kääntäjä Markku Päkkilä
Julkaisukuukausi 09.2018
ISBN 978-951-1-31384-7
Kirjastoluokka 84.2
Kustantamo Otava

Kustantaja kertoo

Kuva Timothy Allen

Englantilainen Edward St Aubyn (s. 1960) eli viisiosaisen romaanisarjansa päähenkilön Patrick Melrosen tapaan ylellisen mutta hirvittävän lapsuuden. Palkittu omaelämäkerrallinen teossarja ilmestyy suomeksi kahtena niteenä. Kirjoista on tekeillä myös tv-sarja, jossa pääosaa näyttelee Benedict Cumberbatch.

Suomennetut teokset
Patrick Melrose I-III: Loistava menneisyys, 2018, suom. Markku Päkkilä
(Never mind, 1992; Bad news, 1992 ja Some hope, 1994)
Patrick Melrose IV-V: Toivoa sopii, 2018, suom. Markku Päkkilä
(Mother’s milk, 2005; At last, 2012)


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti