Umami muualla Facebook

Julkaistu 27. 6. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Tammi Ei kommentteja Kirjallisuus

Haruki Murakami: Komtuurin surma

Suositun, palkitun, japanilaisen kirjailijan Haruki Murakamin kirjoissa japanilainen ja länsimainen kulttuuri käyvät käsi kädessä. Surrealistinen kirjailija kuvaa romaaniensa henkilöhahmojen tiedostamatonta sielunelämää, rinnakkaistodellisuus on aina mukana Murakamin romaaneissa. Tänä vuonna 70 vuotta täyttänyt kirjailija on äärestsuosittu sekä Japanissa että kansainvälisesti.

Komtuurin surma -romaani (Tammi) on yli 800-sivuinen järkäle. Kun kirjalle ”antaa pikkusormen, se vie koko käden” eli romaanin parista ei malttaisi irrottautua, mutta toisaalta sen pariin on aina antoisaa palata. Romaani kertoo kuvataiteilijasta, jonka avioliitto on hajoamassa.
Taiteilijan vaimo ilmoittaa, ettei halua asua enää miehensä kanssa. Vaimoaan rakastava taiteilija järkyttyy ja lähtee ajamaan ostamallaan vanhalla Corolla-farmarilla Japanin pohjoisiin osiin ja kohtaa erilaisia ihmisiä ja sattumuksia kunnes hyvä ystävä tarjoaa kuulun taiteilijaisänsä vuoristossa sijaitsevaa taloa taiteilijan asuttavaksi. Ystävän taiteilijaisä on dementoituneena hoitokodissa ja talo on autiona. Taiteilija asettuu mielihyvin taloon, jossa on paljon tilaa ja ateljee. Jossain vaiheessa hän käy talon vintillä ja löytää hyvin pakatun taideteoksen nojaamassa seinää vasten. Hän tuo sen ateljeehen ja poistaa teoksen pakkauksestaan. Taiteilija hämmästyy, kun hän toteaa, että ennennäkemätön maalaus on kuulun taiteilijan ehdottomasti paras teos. Mutta miksi se on piilotettu vintille? Teoksen takana lukee sen nimi Komtuurin surma. Taiteilija käärii teoksen takaisin pakkausmateriaaliin ja vie sen pois. Teoksella on tietysti kirjassa tärkeä rooli.

Taiteilija alkaa antaa taidekerhon opiskelijoille tunteja ansaitakseen niukan elannon.  Hän löytää kerhosta naimisissa olevan rakastajattaren. Terassiltaan taiteilija näkee iltaisin upeasti valaistun, huikean ison, valkoisen huvilan, ja ihmettelee, kukahan huvilassa mahtaa asua. Pian se selviää, kun huvilassa asuva erikoinen naapuri tulee käymään ja tilaa muotokuvan itsestään.  Mies tarjoaa huimaa palkkiota, mutta asettaa ehdon. Tiivistunnelmaisessa kirjassa käydään hyvän ja pahan välistä kamppailua, seikkaillaan toisissa todellisuuksissa. Ihmissuhdesoppakaan ei kirjasta puutu. Romaani on jännittävä kuin dekkari. Murakamilta ei puutu mielikuvitusta, jolla hän hämmästyttää tavan takaa lukijansa. Musiikilla on tärkeä osuus tässäkin romaanissa, eikä ole epäilystäkään, etteikö Murakami ole suuri musiikin ystävä.

Kustantajan kertomaa:

© Elena Seibert

Haruki Murakamia (s. 12.1.1949) on jo ehditty verrata ties kehen: Austeriin, Salingeriin, Chandleriin, Borgesiin. Japanissa hänen kirjoistaan otetaan miljoonapainoksia ja hän on siellä etenkin nuorten lukijoiden suosikki. Murakami syntyi Kioton seudulla, mutta asui nuorena enimmäkseen Kobessa. Murakamin isänisä oli buddhalaispappi, äidinisä osakalainen kauppias, vanhemmat japanilaisen kirjallisuuden opettajia. Murakami perehtyi jo nuorena myös länsimaiseen kulttuuriin, erityisesti kirjallisuuteen ja musiikkiin, mikä näkyy myös hänen tuotannossaan.

Haruki Murakami on Japanin suosituin nykykirjailija, ja hänen kansainvälinen suosionsa on mittavaa. Murakami on julkaissut romaaneja, novelleja ja tietokirjoja, joita on käännetty yli 50 kielelle. Lisäksi hän on kääntänyt japaniksi amerikkalaista kirjallisuutta, mm. John Irvingiä, F. Scott Fitzgeraldia ja Raymond Carveria. Murakami on opiskellut elokuva-alaa ja pyörittänyt jazzklubia. Kirjailijaksi hän kertoo kasvaneensa musiikkia kuuntelemalla.

Murakami opiskeli elokuva-alaa Wasedan yliopistossa Tokiossa, missä hän tutustui vaimoonsa Yokoon. Pian valmistumisensa jälkeen Murakami perusti jazzklubin, joka toimi kahdeksan vuotta. Ensimmäisen romaaninsa hän julkaisi vuonna 1979.

Palkinnot

Jerusalem Prize 2009
Franz Kafka -palkinto 2006
World Fantasy Award 2006 teoksesta Kafka rannalla

 


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti