Umami muualla Facebook

Julkaistu 23. 7. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Gummerus Ei kommentteja Kirjallisuus

Hyytävää jännitystä helteeseen

Mitäpä olisi kesä ilman kirjojen lukua, itselleni se on ihan parasta nautintoa. Näin kuumana kesänä hikoilee vähiten makuuasennossa kirjaa lukien. Dekkaria lukiessa tosin voi jossain vaiheessa nousta kauhusta tukka pystyyn. Näissä lukemissani dekkareissa tapahtuu kauheita asioita, mutta kun kuuntelee tai lukee uutisia, maailman todellisuus on vieläkin kauheampaa.

Tanskalainen Jussi Adler-Olsen ja norjalainen Anne Holt ovat mestariluokan juonen kehittäjiä ja nasevia sanataitureita, eikä suomalais-italialainen Vera Vala jää heistä jälkeen.

Kuva Mervi Melasniemi.
Jussi Adler-Olsen Selfiet

Jussi Adler-Olsenin kirjoissa apulaiskomisario Carl Mørck selvittää  ratkaisemattomia rikoksia Kööpenhaminan pääpoliisiaseman kellarissa. Osasto Q on pieni, mutta sangen tehokas yksikkö, jossa Carlin apureina toimivat salaperäinen ja eriskummallinen syyrialainen Assad sekä enemmän tai vähemmän merkilliset Rose ja Gordon. Selvää on, että Carl on poliisijohdon kanssa usein napit vastakkain ja hänen innokkaat ja taitavat avustajansa tukevat häntä näissä kiistoissa sataprosenttisesti ja vice versa.

Olen lukenut lähes kaikki Jussi Adler-Olsenin dekkarit. Niiden parissa viihtyy. Adler-Olsen, samoin kuin Anne Holt, kirjoittaa nyky-yhteiskunnan polttopisteistä.

Selfiet-romaani kertoo työtä vieroksuvista nuorista, kouluttamattomista naisista, jotka vievät turhaan yhteiskunnan voimavaroja, viitsimättä mennä niihin töihin, joita työvoimatoimistosta tarjotaan. Adler-Olsenin kuvaamille naisille on tyypillistä käyttää veronmaksajien rahoja ulkonäkönsä kohentamiseen, meikkeihin ja vaatteisiin. Rahaa naiset kuitenkin hankkivat työttömyystuen lisäksi myös kyseenalaisin keinoin, mutta niistä rahoista ei makseta veroja.

Yksi sosiaalitoimiston virkailija, vaatimatonta palkkaa saava keski-ikäinen, yksinäinen nainen saa tarpeekseen näistä nuorista naisista, jotka tulevat joka kuukausi röyhkeästi luukulle käsi ojossa merkkivaatteissaan ja viimeisen päälle laittautuneina. Hän päättää  kostaa näille vihaamilleen naikkosille karmealla tavalla.  Adler-Olsenin kirjoissa on hurjia juonia, paljon mustaa huumoria ja hyviä sanakäänteitä ja mainiota sanailua, joten lukija saa tämän tästä hyvät nauruntyrskähdykset.

Jussi Adler-Olsen

Kustantaja kertoo: Tanskalainen Jussi Adler-Olsen (s. 1950) on saavuttanut suuren suosion Carl Mørckista ja Osasto Q:sta kertovalla sarjallaan muun muassa kotimaassaan, Saksassa ja Englannissa. Adler-Olsen on työskennellyt muun muassa kustannustoimittajana, näytelmäkirjailijana, kitaristina, säveltäjänä ja kääntäjänä.

Kirjan tiedot

Jussi Adler-Olsen
Selfiet
Sidottu
Sivumäärä 535
Alkuteos Selfies
Suomentaja Katriina Huttunen
Kirjastoluokka 84.2
ISBN 9789512407132
Gummerus kustannus, kesäkuu 2018
Kirjamuodot Kirja, E-kirja
Kategoriat Suomennettu kaunokirjallisuus
Sarjan nimi Osasto Q

Vera Vala Suden hetki

Veera Vala on osoittaunut hyväksi dekkaristiksi hänkin. Olen lukenut kaikki hänen romaaninsa, ja Suden hetki on jatkumoa aiemmille viidelle kirjalle. Kirjojen päähenkilö on suomalais-italialainen Arianna de Bellis, joka on menettänyt muistinsa tietyltä ajanjaksolta. Hän näkee unissaan outoja tapahtumia, joista ei voi tietää, ovatko ne muistoja todellisista tapahtumista vai pelkkiä painajaisia.

Arianna on ollut naimisissa itseään huomattavasti vanhemman, varakkaan ja arvostetun Giovannin kanssa, mutta Giovanni kuoli auto-onnettomuudessa, jossa raskaana ollut Ariannakin oli mukana. Nyt hän on naimisissa Giovannin läheisen ystävän, mutta tätä nuoremman Bartolomeon kanssa, jolla on YK:n virka rahanpesua ja terrorismia tutkivassa yksikössä. Bartolomeo on kiireinen mies, joka matkustelee jatkuvasti. Hän ottaa Ariannan ja lapsensa mukaan Seychelleille, jossa heidän on tarkoitus viettää lomaa. Mutta lomasta ei ole tietoakaan, kun kummia alkaa tapahtua ja Bartolomeo häipyy vuokrahuvilalta teille tietymättömille.

Seyshellit sijaitsee Intian valtameressä, ja se on kansainvälisten rikollisten veroparatiisi, jonka Eden Islandilla näillä on upeita palatseja ja valtavia luksusjahteja. Mutta yht’äkkiä Madagaskarilta on leviämässä keuhkorutto Seychelleille, ja kaikki ovat vaarassa sairastua. Ariannan ja Bartolomeon tytär sairastuu, samoin heidän Au pairinsa. Mutta, missä Bartolomeo viipyy, kun perheen pitäisi päästä heti pakenemaan pois saadakseen hoitoa?

Ariannan menneisyys alkaa paljastua, ja samoin siihen liittyvä Bartolomeon petos. Ikivanhaa roomalaista Mithra-jumalaa palvova salaseura on vahvasti kuvioissa mukana ja Ariannakin joutuu suuriin vaikeuksiin.

Suden hetki on huippujännittävä. Kirjaan on varmasti tulossa jatkoa.

Vera Vala

Kustantaja kertoo: Vera Vala on asunut Italiassa lähes 20 vuotta. Hän on opiskellut kieliä ja kirjallisuutta. Nykyisin hän asuu Milanossa miehensä ja tyttärensä kanssa. Vapaa-aikanaan hän opiskelee italialaisen keittiön saloja ja muinaishistoriaa. Ammatikseen Vala bongailee murhaajaehdokkaita piazzoilta ja kirjoittaa Italia-aiheisia kolumneja. Vera Vala vietti vuoden Seyshelleillä, mikä inspiroi  Suden hetken kirjoittamista.

Kirjan tiedot

Vera Vala
Suden hetki
Sidottu
Sivumäärä 457
Kirjastoluokka 84.2
ISBN 9789512410682
Gummerus kustannus, kesäkuu 2018
Kirjamuodot Kirja, E-kirja
Kategoriat Kotimainen kaunokirjallisuus

Anne Holt Tomussa ja tuhkassa

Asianajaja ja Norjan entinen oikeusministeri Anne Holt on aina ollut mielestäni yksi parhaista dekkaristeista. Hänenkin tuotantonsa olen lukenut kokonaan. Hänen Hanne Wilhelmsen -dekkarinsa ovat ihan parasta lajissaan. Hänen kirjoissaan on aina yhteiskunnallisia kipupisteitä, kuten nytkin.

Vaimonsa murhasta syyttömänä tuomittu, pienen Dina-tyttärensä onnettomuudessa menettänyt Jonas on päässyt vankilasta. Pakko-oireista kärsivä poliisi Henrik Holme on saanut tutkittavakseen vanhan selvittämättömän jutun, jonka eläkkeelle jäävä poliisi on tuonut hänelle. Eläköityvän poliisin mukaan Jonas oli mitä todennäköisimmin syytön vaimonsa murhaan. Hän toivoi nyt Holmen alkavan tutkia tapausta, josta hän jätti kansion Holmelle.  Henrik Holme kiikutti kansion pyötätuoliin joutuneen Hanne Wilhelmsenin luettavaksi,  Holme oli jo selvittänyt onnistuneesti Hannen kanssa joitakin kimurantteja vanhoja rikoksia. Tapansa mukaan Hanne ensin vastustelee, mutta Henrik saa hänet lopulta vakuuttuneeksi siitä, että Jonas oli joutunut kärsimään rangaistuksensa syyttömänä.

Jonas on katkeroitunut ja aikoo kostaa. Alkaa ”kilpajuoksu”, jossa kukaan ei ole voittaja. Surullinen tarina kaiken kaikkiaan.

Anne Holt

Anne Holt (s. 1958) on koulutukseltaan asianajaja. Hän on toiminut lyhyen ajan Norjan oikeusministerinä, työskennellyt Norjan poliisin palveluksessa sekä luonut merkittävän uran toimittajana. Nykyisin hän on täysin omistautunut menestyksekkäälle kirjailijanuralleen. Holt on värikäs ja vaikutusvaltainen keskustelija, joka ottaa myös romaaneissaan kantaa päivänpolttaviin yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Kirjan tiedot

Anne Holt
Tomussa ja tuhkassa
Sidosasu Sidottu
Sivumäärä 373
Koko 134 x 213 mm
Alkuteos I stov og aske
Suomentaja Outi Menna
Kirjastoluokka 84.2
ISBN 9789512407217
Gummerus kustannus, kesäkuu 2018
Kirjamuodot Kirja, E-kirja
Kategoriat Suomennettu kaunokirjallisuus
Sarjan nimi Hanne Wilhelmsen


Aiheet: , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti