Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 12. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Otava Ei kommentteja Kirjallisuus

Ian McEwan: Kaltaiseni koneet

Brittikirjailija Ian McEwan on yksi lempikirjailijoistani. Luin hänen syksyllä suomeksi ilmestyneen Kaltaiseni koneet -romaanin (Otava) suurella mielenkiinnolla. Kirja kertoo 3-kymppisen Charlien elämästä 80-luvun Lontoossa. Charlie saa äidiltään perinnön, jolla hän ostaa keinotekoisen, lähes ihmisen kaltaisen robotin, Aatamin. Charlie purkaa robotin paketistaan ja panee sen latautumaan. Pian hänen keittiönpöytänsä ääressä istuu komea, alaston, atleettinen, tummahiuksinen Aatami, jolle voi antaa erilaisia tehtäviä ja, jonka kanssa voi puhua.

Charlie on ihastunut asuntonsa yläpuolella asuvaan parikymppiseen opiskelijaan, Mirandaan. Hän päättää pyytää Mirandaa kanssaan ohjelmoimaan Aatamille inhimillisiä ominaisuuksia, saadakseen viettää enemmän aikaa Mirandan kanssa. Näin käykin ja Aatamista tulee itsenäisesti ajatteleva, monenlaisiin toimiin ja päätöksiin kykenevä, tietoinen olento, joka ei osaa valehdella.


Romaani on paitsi hauska myös monin tavoin nautinnollista luettavaa ja ajattelemisen aihetta antava. Tekoälyyn liittyvistä asioista useimmat lukijat eivät ymmärrä hölkäsen pölähtämää, mutta McEwan tekee aiheeseen liittyvät asiat lukijalle tajuttaviksi. Robotit ovat tulleet jo korvaamaan monia ihmiselle kuuluneita töitä, mutta meitä tietoisuuden ja minuuden omaavia Aatameja ja Eevoja ne eivät kai koskaan tule korvaamaan tai, kukapa sen tietää. Toivottavasti ne eivät ainakaan olisi yhtä petomaisia kuin ihminen pahimmillaan on.

Kirjan tiedot

Ian McEwan Kaltaiseni koneet
Alkuteos Machines like me
Kääntäjä Juhani Lindholm
Kustantaja Otava
Julkaistu syyskuu 2019
ISBN 978-951-1-33886-4
Kirjastoluokka: 84.2

Kustantaja kertoo:

Ian McEwan

Ian McEwan (s. 21.6.1948 Aldershotissa Englannissa) on yksi Britannian merkittävimmistä nykykirjailijoista.

Hän on opiskellut Sussexin yliopistossa ja myöhemmin East Anglian yliopistossa pääaineenaan englantilainen kirjallisuus.

McEwan on saanut runsaasti tunnustusta ja palkintoja aina ensimmäisestä novellikokoelmastaan First Love, Last Rites (1975) lähtien (Somerset Maugham -palkinto vuonna 1976). McEvan sai vuoden 1998 Booker -palkinnon romaanistaan Amsterdam ja James Tait Black -muistopalkinnon vuonna 2006 romaanista Saturday (Lauantai). McEwania on sanottu sukupolvensa parhaaksi brittikirjailijaksi, ja hänen kirjansa ovat vakiinnuttaneet paikkansa bestsellerlistojen kärjessä.

McEwanin romaaneissa tavalliset ihmiset joutuvat kohtaamaan usein kriisin tai kohtalonoikun, joka muuttaa heidän elämänsä suuntaa. Keskeisinä teemoina ovat kielen ja kerronnan mahdollisuudet esimerkiksi aikaa kuvattaessa, väärinymmärrykset ja sattuma. McEwanin romaanit ovat yhtä monipuolisia ja yllättäviä kuin ihmismieli itsessään, jota kirjailija kuvaa välillä riipaisevan koskettavasti.

Kirjailijan kotisivu


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti