Umami muualla Facebook

Julkaistu 30. 3. 2017 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Otava Ei kommentteja Kirjallisuus

Ian McEwan: Pähkinänkuori

Ian McEwanin Pähkinänkuori (Otava) kertoo riemastuttavasti ja tragikoomisesti kolmiodraamasta kohdun asukkaan kertomana. Pää alaspäin lapsivedessä kelluessaan ahtaaksi käyvässä tilassaan syntymätön kuuntelee ympäristönsä tapahtumia ja rakastaa, vihaa, hautoo kostoa, yrittää napanuoralla itsemurhaa, suunnittelee tulevaisuuttaan, miettii maailman toivotonta tilaa ja potkii äitiään, kun paineet käyvät yli äyräiden.

Äiti Trudy on karkottanut miehensä, syntyvän lapsen isän, Johnin, runoilijan ja runoilijoiden kustantajan, miehen omasta talosta vuokra-asuntoon, koska haluaa ”tilaa” miettiä avioliittoaan, joka on eron partaalla. Johnin nuorempi veli Claude viettää päivänsä ja yönsä talossa ja on Trudyn salarakas. Syntymätön kokee kauhun hetkiä, kun pariskunta rakastelee rajusti ja pelkää pehmeäluisen päänsä puolesta. Pari juopottelee ahkerasti ja syntymätön joutuu maistelemaan ja humaltumaan joko väkevistä tai viinistä, toisinaan mielestään huonosta – olisipa edes jotain laatuviiniä, hän protestoi.

Vaikka Lontoossa hyvällä alueella sijaitseva talo on täysin rapistunut ja epäsiistien asukkaidensa sikolätiksi sotkema, sen arvo on suunnaton ja kohde on grynderien himoitsema. Kohdussa kuuntelevalle selviää, kuinka äiti Trudy ja setä Claude alkavat suunnitella isä Johnin murhaa. Syntymätön joutuu tunteiden myllerrykseen, kun kuulee, että hänen isänsä murhan jälkeen talo myytäisiin, rahat jaettaisiin, lapsi sijoitettaisiin jonnekin ja uusi elämä aloitettaisiin.

No, kuten arvata saattaa kaikki ei mene kuin Strömsössä. Ian McEwan on voittamaton tarinankertoja, joka ei tarvitse 600 sivua täytettäväkseen, vaan saa kerrottua hykerryttävän tarinansa parissa sadassa sivussa.

Olen lukenut lähes kaikki hänen suomennetut teoksensa, joissa kaikissa on perimmältään kysymys parisuhteesta, täysin erilaisista, mutta silti niille on yhteistä voimakkaat intohimot niin hyvässä kuin pahassa.

Ian McEwanin seuraavaa romaania malttaa tuskin odottaa.

Kustantaja kertoo kirjailijasta:

Ian McEwan (s. 21.6.1948 Aldershotissa Englannissa) on yksi Britannian merkittävimmistä nykykirjailijoista.

Hän on opiskellut Sussexin yliopistossa ja myöhemmin East Anglian yliopistossa pääaineenaan englantilainen kirjallisuus.

McEwan on saanut runsaasti tunnustusta ja palkintoja aina ensimmäisestä novellikokoelmastaan First Love, Last Rites (1975) lähtien (Somerset Maugham -palkinto vuonna 1976). McEvan sai vuoden 1998 Booker -palkinnon romaanistaan Amsterdam ja James Tait Black -muistopalkinnon vuonna 2006 romaanista Saturday (Lauantai). McEwania on sanottu sukupolvensa parhaaksi brittikirjailijaksi, ja hänen kirjansa ovat vakiinnuttaneet paikkansa bestsellerlistojen kärjessä.

McEwanin romaaneissa tavalliset ihmiset joutuvat kohtaamaan usein kriisin tai kohtalonoikun, joka muuttaa heidän elämänsä suuntaa. Keskeisinä teemoina ovat kielen ja kerronnan mahdollisuudet esimerkiksi aikaa kuvattaessa, väärinymmärrykset ja sattuma. McEwanin romaanit ovat yhtä monipuolisia ja yllättäviä kuin ihmismieli itsessään, jota kirjailija kuvaa välillä riipaisevan koskettavasti.

Kirjan tiedot

Ian McEwan
Pähkinänkuori
Alkuperäisteos Nutshell
Suomentaja Juhani Lindholm
Julkaisija Otava, 2017
Sivuja 230
ISBN 9789511310358
Kirjastoluokka: 84.2
www.otava.fi


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti