Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 12. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Tammi Ei kommentteja Kirjallisuus

Jennifer Egan: Manhattan Beach

Arvostetun amerikkalaiskirjailijan Jennifer Eganin lokakuussa ilmestynyt Manhattan Beach -romaani (Tammi) kertoo mukaansatempaavan tarinan Anna Kerriganista aina hänen lapsuudestaan nuoreksi aikuiseksi varttumiseensa, jolloin periksiantamattomasta naisesta tuli laivoja korjaava, ensimmäinen naissukeltaja New Yorkin sataman telakalla toisen maailmansodan aikana.

Manhattan Beach -romaaniaan Jennifer Egan alkoi kehitellä jo vuodesta 2005. Hän teki mittavan tutkimustyön romaaniaan varten, mistä hän kertoo kirjansa lopussa.

Jennifer Egan (s. 1962), joka on myös palkittu journalisti, ponkaisi kuuluisuuteen romaanillaan Aika suuri hämäys (A Visit from the Goon Squad), josta hän sai sekä Pulitzer- että National Book Critics Circlen palkinnon.
Romaanin päähenkilö Anna Kerrigan oli erityisen läheinen isänsä Eddien kanssa, joka otti tyttärensä mukaan työkeikoilleen. He olivat erottamattomat. Perhe asui irlantilaisyhteisössä. Annan äiti oli ollut tanssija, mutta keskittynyt nyt Annan vammaisen pikkusisaren Lilyn hoitamiseen. Yhtenä päivänä äiti ja lapset heräävät ja huomaavat isän lähteneen ja jättäneen pöydälle rahaa sisältävän kirjekuoren, mutta ei mitään viestiä. Isä oli lähtenyt, eikä koskaan palannut. Annalle isän lähtö oli kova isku. Kuinka isä saattoi jättää heidät ja varsinkin hänet, rakkaan Annansa.

Aikuiseksi vartuttuaan Anna pääsi töihin sataman telakalle, missä monet samanikäiset ja vanhemmat naiset osallistuivat kotirintaman sotaponnistuksiin. Anna katseli ruokatunnillaan sataman touhuja ja kiinnostui sukellusproomusta, josta sukeltajat laskeutuivat mereen korjaamaan vaurioituneita laivoja. Hän alkoi haluta sukeltajaksi, mutta koki kovaa vastustusta miesvaltaisessa työyhteisössä, koska eihän naisesta olisi sukeltajaksi. Lopulta hän kuitenkin pääsi kokeilemaan. 90-kiloinen sukelluspuvun pukeminen vaati kaksi pukijaa. Pelkästään kumpikin kenkä painoi 16 kiloa ja sukelluskypärä 25 kiloa. Raskaassa puvussa piti liikkua, mutta Anna selvisi siitäkin ja pääsi sukeltamaan. Veteen laskeutuminen oli tietysti hankalaa painavassa puvussa, ja alas laskeuduttaessa meren pohjassa oli sysipimeää. Anna pärjäsi yhtä hyvin kuin miehet ja kuului pian tasa-arvoisena joukkoon, yhtenä porukasta.

Anna oli pikkutyttönä mennyt isänsä kanssa tapaamaan rikasta miestä hienoon taloon. Miehen nimi oli Dexter Styles. Isä käski Annaa leikkimään taloon Stylesin lasten kanssa siksi aikaa, kun hän keskusteli Stylesin kanssa. Lapset leikkivät, ja lähtivät sitten merenrantaan, jossa Anna riisui kenkänsä ja alkoi kahlata kylmässä rantavedessä. Isä ja Styles tulivat rantaan ja Anna kertoi Stylesille nimensä sekä puristi voimakkaasti miehen kättä. Styles sanoi Annaa vahvaksi tytöksi. Sitten Anna ja Eddie-isä lähtivät kotiin.

Anna ja Dexter Styles kohtasivat uudelleen, kun Anna oli töissä telakalla. Tapaamisella oli seurauksensa. Anna alkoi myös selvitellä isänsä katoamista.

Kirja kuvaa ajan tiukkoja, armottomia asenteita naisia kohtaan. Manhattan Beach on upea romaani, joka jää varmasti pitkäksi aikaa mieleeni.

Jennifer Egan

Kuva© Pieter M. van Hattem

Eganin kertomuksia on julkaistu mm. The New Yorker ja Harper’s Magazine -lehdissä. Hän kirjoittaa säännöllisesti The New York Times Magazineen ja on saanut useita palkintoja tutkivasta journalismistaan.

Hän asuu Brooklynissa miehensä ja poikiensa kanssa.

Kirjan tiedot

Jennifer Egan
Manhattan Beach
Suomentaja Helene Bützow
Kustantaja Tammi
Julkaistu Lokakuu 2018 (Kirja), Lokakuu 2018 (E-kirja)
Sivumäärä 572 s. (Kirja)
Sarja Keltainen kirjasto
Kategoria suomennettu kaunokirjallisuus, nykyromaanit
Kirjastoluokka 84.2
EAN 9789520400828 (Kirja), 9789520402235 (E-kirja)


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti