Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 4. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Like Ei kommentteja Kirjallisuus

Jens Lapidus: Top Dog

Ruotsalaisen dekkarikirjailijan Jens Lapiduksen Top Dog on menestystrilogian loistelias päätös. Se on jatkoa menestysromaaneille Vip-huone ja Sthlm delete. Kirja kertoo Tukholman alamaailman synkimmistä puolista: huumekaupasta, murhista ja kostomurhista ja kammottavasta pedofiiliringistä.

Pedofiilirinki, johon kuuluu muun muassa rikollisia liikemiehiä, ehkä jopa korkea-arvoinen poliisi, alkaa paljastua sitä tutkineille asianajaja Emelielle ja häntä avustavalle Teddylle, entiselle vankilakundille, joka on jättänyt taakseen rikollisen elämän. He kertovat löydöistään poliisin rikoskomisario Nina Leylle, joka on tutkinut pedofiilirinkiä jo vuoden saavuttamatta juurikaan tuloksia. Nyt alaikäisiä tyttöjä raiskanneet ja kammottavin tavoin kiduttaneet ja nöyryyttäneet miehet alkavat paljastua. Alkaa hyvän ja pahan taistelu, mikä on pelottavaa ja ahdistavaa lasta odottavalle Emelielle, joka tuntee henkensä uhatuksi.

Teddy lähtee tutkimaan kartanoa, jossa pedofiilirinki on hyväksikäyttänyt ja häpäissyt nuoria tyttöjä. Hän yllättää rinkiin kuuluvan ja kartanon omistavan liikemiehen, joka on kuljettamassa todistuaineistoa pois. Miehet joutuvat käytävässä käsikähmään, kun käytävään astuu tuntematon, joka ampuu liikemiehen ja ottaa mukaansa todisteita sisältävän kassin. Kartano sytytetään palamaan. Teddy pääsee apuun tulleen ystävänsä avulla pakoon liekehtivästä kartanosta. Häntä aletaan etsiä syyllisenä murhaan ja tuhopolttoon.

Kirjassa käsitellään myös alamaailman keskinäisiä kahinoita. Kaksi maahanmuuttajanuorta löytää vuokraamastaan asunnosta huumekätkön ja he alkavat myydä huumetta. Nuoret elävät ylellisesti ja tuhlailevasti huumerahoilla, kunnes huumeet piilottaneet tulevat vaatimaan huumeista saatuja rahoja. Alkaa kujanjuoksu, koska rikolliset uhkaavat tappaa Roksyn, toisen huumediilerin isän.

Teddyn sisarenpoika Nikola on halunnut eroon rikollisesta nuoruudestaan ja on valmistumassa oppisopimuksella sähköasentajaksi. Kun hänen paras kaverinsa Chamon murhataan rikollisjengin väijytyksessä, Nikola ei voi muuta kuin kostaa ystävänsä murhan. Hän tappaa väärän henkilön ja tämän suojelijan, mutta myöhemmin oikea syyllinen käy ilmi.

Jens Lapidus on ollut menestynyt puolustusasianajaja ja edustanut lukuisissa oikeudenkäynneissä Ruotsin pahamaineisimpia rikollisia, joten hän hallitsee hyvin rikollisten kielenkäytön, mikä sekin tekee hänen kirjoistaan hyvin autenttisen tuntuisia. Puolustusasianajajana hän tietää rikollisten toimista ja poliisin toiminnasta, joten hänen kirjoissaan on vahva toden tuntu.

Ihailen sitä, miten Lapidus on luonut kuitenkin raaoista tapahtumista kertovan trilogiansa päähenkilöksi inhimillisen, älykkään, hienon ja herkän Emelien hahmon, joka poikkeaa kirjojen rikollismaailman hahmoista kuin päivä yöstä. Mitähän uutta mielenkiintoista Jens Lapidukselta on taas tulossa? Hyvää ei odota koskaan liian kauan.

Jens Lapidus

Kustantaja kertoo:

Jens Lapidus (s. 1974) on ruotsalaisen dekkarikirjallisuuden tähti, joka nousi maailmanmaineeseen Stockholm Noir -trilogiallaan (Rahalla saa, Siisti kosto, Luksuselämää). Hänen kirjojaan on myyty Ruotsissa yli miljoona kappaletta ja Suomessakin yli 120 000 kappaletta. Kirjoja on käännetty lähes 30 kielelle. Huikeasta menestyksestä huolimatta Jens Lapidus elää rauhallista elämää Tukholmassa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.

Lapidus varttui Tukholman Gröndalin kaupunginosassa ja opiskeli juristiksi Tukholmassa ja Lontoossa. Hän on menestynyt puolustusasianajaja ja edustanut lukuisissa oikeudenkäynneissä Ruotsin pahamaineisimpia rikollisia. Hän on työnsä kautta seurannut aitiopaikalta Helvetin enkeleiden ja Bandidoksen välienselvittelyjä, etnisiä mafioita, vankilajengejä sekä huumeiden, aseiden ja rahan muodostamaa epäpyhää kolmiyhteyttä.

Rahalla saa aloitti Stockholm noir -trilogian, muut osat ovat Siisti kosto ja Luksuselämää. Rahalla saa on käännetty jo parillekymmenelle kielelle. Sen pohjalta tehty elokuva sai ensi-iltansa alkuvuodesta 2010, jatko-osa 2012. Esituotannossa on myös Hollywood-elokuva, sillä Warner on myös ostanut kirjan oikeudet. Luksuselämääkin keikkui pitkään listojen kärjessä.

Top dog on menestystrilogian huikea päätös. Se on jatkoa myyntimenestyksille Vip-huone ja Sthlm delete, joiden käännösoikeudet myytiin noin kahteenkymmeneen maahan ja joista on tekeillä elokuva.

Stockholm Noir -trilogioiden lisäksi Jens Lapidukselta on julkaistu sarjakuvaromaani Jengisota 145, jonka kiitetty piirrosjälki on Pete Bergtingin käsialaa, sekä novellikokoelma Ainakin äiti yritti.

Lapiduksen suomenkieliset sivut Facebookissa

Kirjan tiedot

Jens Lapidus
Top Dog
Suomennos Jaana Nikula, Petri Stenman
Sivuja 495
Hinta 9,90 € pokkari Adlibriksestä
Kustantaja Like
www.like.fi
ISBN 9789520116507

Ilmestynyt 2017


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti