Umami muualla Facebook

Julkaistu 27. 10. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Johnny Kniga Ei kommentteja Kirjallisuus

Jo Nesbø: Veitsi

Jo Nesbø on palkittu ja maailmanlaajuisesti suosittu norjalainen kirjailija, joka tunnetaan parhaiten Harry Hole -dekkareistaan. Lokakuussa julkaistiin suomeksi hänen kahdestoista Harry Hole -dekkarinsa (Johnny Kniga). Kaikista lukemistani sarjan romaaneista Veitsi on mielestäni ehdottomasti paras.

Harry Holen henkilöhahmo on alkoholisoitunut poliisi, joka on Norjan paras etsivä, kun kyseessä ovat sarjamurhaajat. Tässä romaanissa Harry ajaa takaa eriskummallista ja kammottavaa sarjaraiskaajaa ja murhaajaa. On tapahtunut murha, jonka tekijäksi epäillään kyseistä sarjaraiskaajaa. Harry Hole ei kuitenkaan ole jäävi selvittämään rikosta, joka liippaa häntä liian läheltä. Hole hyllytetään tutkinnasta, mutta eihän Hole hyllytyksestään piittaa, vaan alkaa tutkia murhaa omin päin. Hän saa salaisesti apua muutamilta asiaa tutkivilta kollegoiltaan, joista yksi on hänen paras kaverinsa Björn Holm poliisilaitoksella.

Kun selvitettävä rikostutkinta polkee paikoillaan, kutsutaan keskusrikospoliisi apuun. Norjalaisaasialainen nuori keskusrikospoliisin tutkija Sung-min Larsen on huippulahjakas ja kunnianhimoinen, jota erottaa muusta rikostutkijakunnasta hänen dandymäinen pukeutumistyylinsä ja sofistikoitunut puhetapansa. Hänen tarkoituksensa on selvittää rikos ja vetää pinnat kotiin sekä nolata esimiehensä. Saa nähdä, jääkö tämä mielenkiintoinen hahmo pysyvästi kirjailijan henkilögalleriaan.

Harry Hole ryyppää itsensä huonoon kuntoon, mutta ryhdistäytyy lopulta ja kääntää jokaisen kiven, saadakseen rikoksen selvitettyä. Lopulta hän päätyy siihen, että hän on itse syyllinen ja samaan tulokseen tulevat muut rikostutkijat. Harryn kujanjuoksu alkaa, hän ostaa viinaa ja ja lähtee ajamaan vanhalla Escortillaan ajatuksenaan riistää henkensä. Juuri, kun hän on törmäämäisillään rekkaan, hän kääntää sivuun, koska hän oivaltaa, kuka on murhaaja.

Kirjan juoni on piinallisen jännittävä ja monitahoinen. Harjaantuneelta dekkarien lukijaltakin vedetään ihan loppuvaiheessa matto alta: ”No enpäs olisi arvannut.” Jo Nesbø on mestari juonen kehittelyssä ja henkilöhahmojensa kuvailussa. Harry Holen henkilöhahmo on omituisuudessaankin sympaattinen, ja hänen tapaamistaan taas uuden kirjan sivuilla, odottaa malttamattomasti.

Jo Nesbø © Stian Broch

Kustantaja kertoo kirjailijasta:

Jo Nesbø on noussut ensin johtavaksi norjalaiseksi rikoskirjailijaksi Harry Hole -romaaneillaan, sitten johtavaksi pohjoismaiseksi kirjailijaksi. Tänä päivänä hän kamppailee jo tasapäisesti muutaman muun kirjailijan kanssa maailman suosituimman kirjailijan tittelistä.

Vuonna 1960 Oslossa syntynyt Nesbø on saanut tunnustusta siitä, että hän on laajentanut rikosromaanin käsitettä poikkeuksellisen kirjallisen lahjakkuutensa ja kunnianhimonsa ansiosta sekä kyvyllään ymmärtää elämää meille kaikille yhteisessä modernissa, globaalissa maailmassa.

Nesbø on paitsi loistava rikoskirjailija myös muusikko, lauluntekijä ja ekonomi.

Kirjan tiedot

Jo Nesbø
Veitsi
Kustantaja Johnny Kniga
Julkaisu
Lokakuu 2019 (Kovakantinen kirja),
Lokakuu 2019 (MP3-CD-äänikirja),
Lokakuu 2019 (MP3-äänikirja),
Lokakuu 2019 (E-kirja / ePub 2)
Sivumäärä 570 s. (Kovakantinen kirja), 570 s. (MP3-CD-äänikirja), 570 s. (MP3-äänikirja), 570


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti