Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 4. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Wsoy Ei kommentteja Kirjallisuus

John Grisham: Caminosaari

John Grishamin hiljattain suomeksi ilmestynyt Caminosaari on kaunokirjallinen jännitysromaani, jossa tapahtumapaikkana on turistien valtaama Caminosaari, jonka pienessä kirjakaupassa alkaa tapahtua kummia. Romaani viehättää ja pitää otteessaan monipuolisen kirjallisuuden ystävää.

John Grisham kuuluu suosikkidekkaristeihini, koska hän on yksinkertaisesti niin loistava. Huonoa kirjallisuutta en ole koskaan sietänyt lukea, joten en myöskään lue huonoja dekkareita. Monilla on se harhaluulo, ettei dekkari voi olla hyvää kirjallisuutta. He eivät mielestäni voisi olla enempää väärässä. Mutta annetaan kaikkien kukkien kukkia, jokaisella on täysi oikeus mielipiteisiinsä. Elämme maailmassa, jossa aikuisetkin tarvitsevat hyviä tarinoita, joiden parissa voi hetkeksi unohtaa maailmassa vallitsevan kauhuntasapainon.

Caminosaari tuo esille uuden puolen John Grishamista. Hänen kirjoitustapansa on varsin leppoisa, nautiskeleva, hauskasti kuvaileva, mielenkiintoisia hahmoja vilisevä, mieleen tulee myös veijariromaani.

Kirja alkaa ryöstön kuvailulla. Princetonin yliopiston kirjastossa häärii rikollisporukka, joka saa saaliikseen kirjastolle mittaamattoman arvokkaat F. Scott Fizgeraldin käsinkirjoittamat romaanikäsikirjoitukset. Koska saalis on erittäin ”kuuma”, sitä ei voida panna pimeille markkinoille myyntiin heti. Keräilijät ovat tietysti valmiita maksamaan miljoonia käsikirjoituksista. Ne ovat piilossa, kunnes ryöstön aiheuttama mediamylläkkä on kaukana takana päin.

Nuoreen opiskelijatyttöön Mercer Manniin otetaan yhteyttä, koska hänen isoäidiltään on aikanaan jäänyt perinnöksi rantahuvila Caminosaarelta. Yhteydenotto tulee vakuutusyhtiöltä, joka haluaa löytää käsikirjoitukset. Mercerin halutaan auttavan siinä. Mercer epäröi, mutta koska hän on rahaton ja opiskelulainan korot ja lyhennykset painavat mieltä, hän lopulta suostuu tehtävään hyvän palkkion takia.

Mercer tutustuu saaren pieneen kirjalliseen piiriin ja kirjakauppias Bruce Cableen. Mercerin on tehtävä myyrän työtä ja ilmoitettava kaikesta selville saamastaan tarkkaan vakuutusyhtiön yhteyshenkilölleen.

Kirja on viihdyttävä, hauska ja jännittävä, oikea herkku. Sen parista oli vaikea poistua, kuten aina hyvien kirjojen parista on.

Kustantaja kertoo:

John Grisham on maailman arvostetuimpia ja menestyneimpiä jännityskirjailijoita.

Grisham syntyi vuonna 1955 Arkansasin Jonesborossa. Hän toimi asianajajana ja Mississippin valtion lainsäädäntöelimen jäsenenä, kun hänen esikoisteoksensa A Time to Kill julkaistiin. Kolmen vuoden ajan Grisham oli noussut joka aamu viideltä kirjoittaakseen romaaninsa loppuun. Seuraava romaani The Firm oli vuoden 1991 suuri menestysteos.

Grishamin kirjoissa esiintyy usein lipeviä lakimiehiä, joita ”amerikkalaiset inhoavat, mutta joista he rakastavat lukea”. Lähes kaikki Grishamin teokset on filmatisoitu.

John Grisham asuu sekä Charlottesvillessa, Virginiassa että Oxfordissa, Mississippissä. Hänen vaimonsa Renee huolehtii käsikirjoitusten editoinnista, samalla kun mies valmentaa lasten baseball-joukkuetta. Grishameilla on kaksi lasta.

Kirjan tiedot

John Grisham
Caminosaari
Suomennos Jorma-Veikko Sappinen
Kustantaja WSOY
www.wsoy.fi
Sivuja 299
Hinta 25,90 €, E-kirja 14,80 € Adlibriksessä
ISBN 9789510430804


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti