Umami muualla Facebook

Julkaistu 22. 5. 2016 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat /kuva Bazar Ei kommentteja Kirjallisuus

John Williams: Stoner

John Williamsin Stoner-romaani on surumielinen tarina miehen elämäntiestä lapsuudesta kuolinvuoteelle. Kirja tekee voimakkaan vaikutuksen. Siinä on monenlaista tragiikkaa: miehen ankea lapsuus, rakkaudeton, iloton avioliitto ja pitkäaikainen työpaikkakiusaaminen.

Tämä John Williamsin suurenmoinen romaani julkaistiin jo vuonna 1965, mutta ihmeellistä kyllä, se ei saavuttanut tuolloin suuremmin huomiota, vaikka New York Times arvosteli romaanin melko myönteisesti. Ranskalainen kirjailija Anna Gavalda ”löysi” kirjan, ihastui kirjaan ja halusi kääntää sen ranskaksi. Vasta vuonna 2006 kirjasta julkaistiin uusintapainokset USA:ssa ja Britanniassa. Kirjallisuuskriitikot ovat maailmanlaajuisesti kiitelleet Stoneria. Vuonna 2013 romaani voitti Waterstone Book of the Year -palkinnon.

Kirjassa on kirjailijan itsensä sanomana vain vähän yhtymäkohtia John Williamsin omaan elämään. Vain se, että kirjailija itsekin valmistui tohtoriksi Missourin yliopistosta, ja luki yliopistossa englanninkieltä ja kirjallisuutta.

Romaanin päähenkilön William Stonerin elämän suurimpia iloja olivat opiskelu sekä opetustyö Missourin yliopistossa, myöhemmin apulaisprofessorina, kylmäkiskoisesta avioliitosta syntynyt tytär Grace ja kiihkeä rakkaussuhde jatko-opiskelijaan, jonka kanssa hän sai kokea sen, mikä hänen avioliitostaan puuttui.

Stoner oli pienen, kituliaan pientilan poika Keski-Lännestä. Vanhemmat olivat harvapuheisia raatajia. William, perheen ainoa lapsi, joutui tekemään maataloustöitä kuusivuotiaasta asti. Koulussa poika pärjäsi hyvin ja kirjoitti aikanaan ylioppilaaksi. Paikallinen agronomi kävi juttelemassa Williamin isän kanssa ja ehdotti, että nuori ylioppilas saisi lähteä yliopistoon lukemaan agronomiksi. Näin tapahtuikin, mutta opintoihin kuuluva englanninkielen ja kirjallisuuden kurssi sai Stnonerin kiinnostumaan enemmän näistä aiheista ja maatalousopinnot saivat jäädä. Stoner oli pitkänhuiskea, hiljainen ja arka nuorimies, joka maksoi opintonsa raatamalla äitinsä serkun maatilalla, josta vastineeksi hän sai asua pienessä, kylmässä vinttikamarissa. Opiskeluaikanaan hän onnistui saamaan ainoastaan pari ystävää, jotka tulivat merkitsemään hänelle paljon.

Nämä kaksi ystävää, kuten lukemattomat muutkin nuoret miehet lähtivät taistelemaan Eurooppaan, jossa riehui ensimmäinen maailmansota. Stoner ei lähtenyt, vaan päätti jäädä, ja sai opinahjostaan opetustehtäviä. Stoner oli ahkera opiskelija ja suoritti maisterintutkinnon sekä väitteli myöhemmin tohtoriksi. Toinen hänen sotaan lähteneistä ystävistään kaatui. Mutta toinen palasi ja sai viran yliopistosta. Stoner yleni apulaisprofessoriksi, mihin uranousu tyssäsi, koska hän rehellisyydessään onnistui suututtamaan yliopiston johtajan. Kyseinen johtaja piinasi Stoneria loppuun asti. Lisää murhetta tuottivat vaimon mielenterveysongelmat ja tyttären alkoholisoituminen. Kirja on hienosti kirjoitettu, Stonerin kärsimykset kokee melkein kuin ne olisivat omia. Kirja kouraisee syvältä. Hyvät, kiltit ihmiset eivät tässä kovisten maailmassa pärjää, sen kirjailija tekee selväksi.

Todella sääli, ettei kirjailija ehtinyt ennen kuolemaansa nähdä hienon romaaninsa toista tulemista ja suurta menestystä.

Kustantaja kertoo kirjailijasta:

John Williams1

John Williams

Williams herättää ajan, paikan ja ihmiset elävästi henkiin kielellä, jossa tunnekuohut pukeutuvat älylliseen viileyteen ja selkeyteen. 

Kuva Special Collections, University of Arkansas Libraries

John Williams syntyi Itä-Teksasissa vuonna 1922. Jo lukioaikana hän innostui englannin kielestä ja kirjallisuudesta. Reputettuaan yliopiston alkuopinnoissa hän liittyi armeijaan ja palveli toisen maailmansodan aikaan Intiassa ja Burmassa.

Williams opiskeli Denverin korkeakoulussa ja valmistui tohtoriksi Missourin yliopistosta. Samalla kun Williams työskenteli kirjailijana ja runoilijana, hän toimi tutkijana ja opettajana Denverin yliopistossa. Hän oli yksi luovan kirjoittamisen opetuksen uranuurtajista.

Williams jäi eläkkeelle vuonna 1985 ja kuoli 1994. Stonerin suosion myötä myös Williamsin toinen romaani Butcher’s Crossing on julkaistu menestyksekkäästi uudestaan.

Kirjan tiedot

John Williams
Stoner
Kääntäjä Ilkka Rekiaro
Alkuteos Stoner
Laji Käännetty kaunokirjallisuus
ISBN 9789522791122
Ilmestynyt 2015
Sidosasu Sidottu
Osta kirja täältä.


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti