Umami muualla Facebook

Julkaistu 24. 1. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Gummerus Ei kommentteja Kirjallisuus

Jussi Adler-Olsen Aakkostalo

Tanskan suosituimmalta rikoskirjailijalta Jussi Adler-Olsenilta ilmestyi syksyllä uudelleen suomennettu Aakkostalo (Gummerus), joka oli hänen esikoisteoksensa. Kirja kertoo toisen maailmansodan aikaisista ja sen jälkeisistä tapahtumista. Kirjailija sanoo romaaninsa alussa, että kirja ei ole sotaromaani, vaan se kertoo petoksesta.

Brittiläinen pommikone ammutaan alas Saksassa. Lentäjä ja tähystäjä selviävät heittoistuinten ansiosta, mutta koirapartiot jahtaavat heitä, kunnes he pääsevät pelastautumaan hyppäämällä Punaisen Ristin junan kyytiin. Juna kuljettaa eri tavoin haavoittuneita sotilaita, joista osa on menettänyt järkensä sodan hirvittävyyksissä. Lentäjät havaitsevat, että osa potilaista on kuolemassa ja he heittävät heistä kaksi ikkunasta ja omaksuvat heidän henkilöllisyytensä.

Miehet joutuvat Freiburgin vuoristoseudulla sijaitsevaan mielisairaalaan, missä heidän on teeskenneltävä mielisairaita. Pian selviää, että potilassalissa on muitakin tekosairaita. Toinen kaksikosta pääsee pakenemaan, mutta toinen jää. Miehet kohtaavat 30 vuoden jälkeen Saksassa.

Vaikka Aakkostalo ei ole sotaromaani, se kertoo karmaisevalla tavalla, millaista natsi-Saksassa oli sodan aikana ja, miten natsit elivät salaa voimissaan vielä sodan jälkeen.

Tanskalainen Jussi Adler-Olsen (s. 1950) on saavuttanut suuren suosion Carl Mørckista ja Osasto Q:sta kertovalla sarjallaan muun muassa kotimaassaan, Saksassa ja Englannissa. Hänen teoksiaan on käännetty noin 40 kielelle.

Kirjan tiedot

Jussi Adler-Olsen
Aakkostalo
Alkuteos Alfabethuset
Suomentaja Katriina Huttunen
Gummerus kustannus, lokakuu 2018
Sidosasu Sidottu
Sivumäärä 570
Koko 145 x 214 mm
Kirjastoluokka 84.2
ISBN 9789512410705
Kirjamuodot Kirja, E-kirja


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti