Umami muualla Facebook

Julkaistu 6. 4. 2016 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat S&S kustantamo Ei kommentteja Kirjallisuus

Kate Atkinsonin Hävityksen jumala

Kate Atkinsonilta ilmestyi suomeksi vuonna 2014  Elämä elämältä -teos, joka toi esille aivan uudenlaisen Kate Atkinsonin. Viimeistään silloin vakuutuin siitä, että tämä kirjailija kuuluu parhaimpien maailmankirjailijoiden joukkoon. Kate Atkinsonin kertojaääni on vahva ja vaikuttava.

Romaanissa käsiteltiin ylempään keskiluokkaan kuuluvan Toddin perheen Ursula-tyttären elämää sodan julmassa viitekehyksessä. Kirjassa Ursulan elämästä oli monta versiota sen mukaan, mitä valintoja hän olisi voinut tehdä. Mielenkiintoista! Kukapa ei olisi miettinyt, millaiseksi oma elämä olisi voinut muodostua, jos olisi aikanaan tehnyt toisenlaisia valintoja.

Hävityksen jumala kertoo saman perheen pojan Teddy Toddin elämänkaaresta lapsuudesta miehuusikään ja vanhuuteen. Kirjailijan mukaan romaani ei ole varsinaisesti jatkoa edeltävään, vaan se on itsenäinen teos. Elämä elämältä kannattaa silti lukea ensin, niin perheen tarina auttaa paremmin ymmärtämään Teddyn taustaa. Romaani ei etene suoraviivaista aikajanaa, vaan ajanjaksoissa mennään Teddyn muistelujen mukaan, milloin ollaan hänen poikavuosissaan, milloin sodan keskellä, milloin tulevaisuudessa, mihin hän ei sodan kauhujen keskellä jaksanut uskoa. Teddy oli Halifax-pommikonelentäjänä sodassa, jossa nuoria miehiä niitettiin kuin kauraa. Tämäkin romaani, kuten Elämä elämältä, on mielestäni erittäin sodanvastainen. Vaikka muuta mahdollisuutta ei aikanaan ollut, kun humaaneja länsimaisia arvoja oli puolustettava ihmiskunnan hirvittävimmässä sodassa, joka maksoi kymmenien miljoonien ihmisten hengen. Kate Atkinson kirjoittaa sodasta todentuntuisesti, mikä saa lukijan kammoamaan sotaa.

Elämä jatkui raa’an sodan jälkeen niille, joille se jatkui. Teddy oli hämmästyksekseen elossa, meni naimisiin lapsuudenystävänsä Nancyn kanssa. Pari sai tyttären, Violan. Kirja on erittäin monisyinen ja kertoo myös sodan jälkeisen uuden sukupolven synnystä, elämän moninaisista ristiriidoista ja suruista riipaisevalla tavalla. Teddyn tyttären tarinassa eletään jo aivan uudenlaisessa maailmassa, puhumattakaan hänen lastensa maailmasta.

Hävityksen jumala teki minuun niin suuren vaikutuksen, että sen vetovoimasta oli vaikea irrottautua.

Kirjan tiedot

Kate Atkinson
Hävityksen jumala
Alkuperäisteos A God in Ruins
Suomentaja Kaisa Kattelus
Kansi ja ulkoasu Anders Carpelan
Sivuja 360
Kustantaja S&S
Painopaikka Bookwell, Porvoo 2016
www.kustantamo.sets.fi


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti