Umami muualla Facebook

Julkaistu 10. 10. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Tammi Ei kommentteja Kirjallisuus

Kazuo Ishiguro Surullinen pianisti

Japanin Nagasakissa 1954 syntynyt brittikirjailija Kazuo Ishiguro oli vain kuusi vuotias, kun hänen isänsä työ vei perheen asumaan Englantiin. Hänen kirjailijanuransa alkoi 1980-luvun alussa. Ishiguron runsaasti palkittu ura huipentui kirjallisuuden Nobel-palkinnon saantiin vuonna 2017. Suomeksi hänen romaaneitaan on julkaistu Tammen Keltainen kirjasto -sarjassa. Alunperin vuonna 1995 ilmestynyt Surullinen pianisti -romaani julkaistiin suomeksi tämän vuoden syyskuussa.

Kazuo Ishiguro

Maailmankuulu pianisti Ryder saapuu kaupunkiin jossakin päin Keski-Eurooppaa. Hän majoittuu hotelliin, jonka johtaja on kutsunut Ryderin erään kaupungille tärkeän tapahtuman juhlistajaksi. Hänelle on tehty tiukka ohjelma, jota hän ei ole toistaiseksi saanut. Ryder tutustuu heti perille saavuttuaan hotelliin vanhaan kantajaan Gustaviin. Gustav on ylpeä työstään ja Ryder saa kuulla hänen elämäntarinansa hississä ja huoneessaan. Gustav pyytää Ryderiltä palvelusta. Ryderin pitäisi tavata hänen aikuinen yksinhuoltajatyttärensä ja ottaa selville, mikä naista vaivaa, koska hän näyttää onnettomalta. Ryder yrittää kieltäytyä parhaansa mukaan, mutta Gustav ei anna periksi. Samantapaisia pyyntöjä alkaa sadella joka suunnalta, eikä Ryder saa edelleenkään tietää kiireistä ohjelmaansa. Ryder elää painajaistaan, hänen mielensä on järkkynyt. Kirja kuvaa sitä tragikoomisella tavalla.

Tärkeää tapahtumaa varten, jonne Ryder on kutsuttu kunniavieraaksi ja esiintyjäksi, on yritetty elvyttää kaupungin laitamilla asuva, pahasti alkoholisoitunut, rähjäilevä ja eristäytynyt kapellimestari Brodsky, jonka ura on ollut jo kauan sitten ohi. Kaikki tapahtuman järjestelyissä mukana olevat ja kaupungin valtaapitävät ovat epäileväisiä, kuinka aikeessa mahdetaan onnistua. Mutta Brodskyn on tarkoitus korvata edellinen, potkut saanut kapellimestari, jonka toivotaan häipyvän kaupungista.

Hotellin johtajan aikuinen poika Stephan oli lapsuudessaan lahjakas pianonsoiton opiskelija huippuopettajansa mukaan. Stephan aikoo esiintyä tapahtumassa. Hänen isänsä ja varsinkin äitinsä ovat tulleet siihen tulokseen. että poika onkin loppujen lopuksi lahjaton pianisti ja murskaavat kylmästi pojan itsetunnon ja haaveet tulla hyväksi pianistiksi. Poika pyytää Ryderia kuuntelemaan hänen soittoaan ja kertomaan mielipiteensä. Näin käy ja Ryder pitää pojan soittamisesta.

Kirjan loppuhuipennus on se suuri, odotettu tapahtuma. Tunnelmat ovat taas painajaismaiset ja kuten saattoi arvata kaikki ei mene ihan nappiin. Hotellin johtajan poika anelee vanhempiaan tulemaan juhlasaliin kuuntelemaan hänen soittamistaan, mutta vanhemmat eivät suostu, koska pelkäävät pojan epäonnistuvan ja nolaavan itsensä ja vanhempansa. Poika kuitenkin saa yleisön täyden huomion ja soittaa loistavasti ja omaperäisesti tulkiten vaikean, paljon harjoittelemansa sävellyksen. Yleisö on haltioissaan ja aplodit raikuvat salissa pitkään.

Kapellimestari kompuroi lavalle, aloittaa orkesterin johtamisen korokkeelle lopulta päästyään. Ryderin mielestä alku on varsin upea, mutta sävellyksen kolmanteen osaan päästyään kapellimestari lisää tempoa niin, ettei orkesteri ole pysyä tahdissä mukana. Yhtäkkiä kapellimestari kaatuu selälleen ja esitys loppuu. Yleisö ei alkujaankaan pitänyt sävellyksen tukinnasta ja suorastaan pöyristyi koko esityksestä. Tässä vaiheessa yleisö lähtee hotellin ravintolaan ja alkaa nauttia ruoasta ja juomasta. Ryder tajuaa, että tilaisuus on auttamatta ohi, eikä hänen esitystään tule olemaan. Hän lähtee pakkaamaan seuraavan aamun aikaista Helsingin (!) lentoa varten. Raiteiltaan pudonnut Ryder ajattelee: ”…minulla oli täysi syy odottaa Helsingin vierailua ylpeänä ja itseeni luottaen.”

Kirjan tiedot

Kazuo Ishiguro
Surullinen pianisti
Alkuperäisteos The Unconsoled
Suomentaja Helene Bützow
Kustantaja Tammi
Julkaisu Syyskuu 2019 (Kovakantinen kirja)
Sivumäärä 664 (Kovakantinen kirja)
Sarja Keltainen kirjasto
Kategoria Suomennettu kaunokirjallisuus, Nykyromaanit
Kirjastoluokka: 84.2


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti