Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 12. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Readme.fi Ei kommentteja Kirjallisuus

Keittokirjoja joululahjoiksi

En muista joulua, jolloin en olisi saanut kirjoja joululahjaksi. Tapa periytyy lapsuudenkodistani, jossa isäni antoi joululahjoiksi meille lapsille aina kirjoja. Romaanien ohella myös keitto-, harraste- ja tietokirjat ovat hyviä joululahjoja, joista riittää iloa pitkäksi aikaa. Annan itsekin niitä mieluusti joululahjoiksi läheisilleni.

Ensimmäinen lämpimästi suosittelemani kirja on yhä ajankohtaisempi kasviskeittokirja Vege! – Tuoreita makuja kotikeittiöstä. Kirjasta on meneillään jo 7. uudistettu painos, mikä kertoo kirjan ja kasvisruoan suuresta suosiosta. Mukana on nyt lisää helppoja, maistuvia kasvisruokaohjeita. Kirjan tekijät ovat Alex Nieminen ja Riikka Sukula.

Kirjan ohjeet ovat tekijöiden mukaan tarkoitettu kaikille, eivät ainoastaan vegaaneille. Hakemiston mukaan reseptejä on todella paljon ja kattavasti. Ohjeita löytyy tietysti salaattien, keittojen, liemien, risottojen, pastojen, pestojen ja pizzojen tekoon. Riikka Sukula asuu Italiassa, joten ruoissa maistuvat italialaisen keittiön maut. Ohjeita on lisäksi Lähi-Idän herkkuihin, brusseille, leipiin, burgereihin ja piiraisiin.

Kirjan lopussa on tarpeellista tietoa eläinperäisten ainesten korvaamisesta kasvissyöjän ruokavaliossa.

Suosittelen kirjaa kaikille, jotka haluavat siirtyä entistä enemmän kasvisruokavalioon tai lisätä huomattavasti kasvisten syöntiään.

Kirjan tiedot

Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä 7. uusittu painos
Alex Nieminen, Riikka Sukula
7. uudistettu painos
Sivuja 430
Hinta 38,00 €
Kustantaja Readme.fi, 3/2018
ISBN 9789523215702
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
Paino 1750 g
Mitat 257 × 210 × 44 mm

Toinen kirja, jota mielelläni suosittelen pukinkonttiin on helsinkiläisen ravintola Murun resepteistä koottu keittokirja reilulla asenteella: ”Perusasiat pöytään mitään konstailematta”. Juuri siltä lukijasta näyttääkin, kun kirjaa selailee. Reseptit ovat Turo Väärtin, Henri Alénin ja Karoliina Narkiniemen, viinisuositukset ruoille ovat Samuil Angelovin, valokuvat Nico Backströmin ja teksti sekä toimitustyö Elina Yrjölän.

Aivan ensimmäiseksi tykästyin kirjan rouheaan paperiin ja tummaan värimaailmaan, jotka sopivat syksyiseen ja talviseen vuodenaikaan. Keskeistä kirjassa ovat tietenkin hyvät ruokaohjeet ja niille sovitetut viinisuositukset. Kirjasta on varmasti huomattavaa apua viikonlopun ruoanlaittoon ja vierasaterioiden valmistamiseen.

Kirjan alussa on kokkausohjeita ja -niksejä ruoanlaittajalle, jotka maallikolle ovatkin tarpeen. Ruokaohjeet on lajiteltu ravintolamenun tapaisesti eli kirjassa on ohjeita alkuruoista jälkiruokiin ja juustolautasiin, lasten makuunkin on ”murusia”. Viiniosiossa on mielenkiintoista luettavaa.

Suosittelen kirjaa lahjaksi kokkailusta ja viineistä kiinnostuneille.

Kirjan tiedot

Hyvä ruoka parempi viini – Perusasiat pöytään mitään konstailematta – Murun ruokakirja
Elina Yrjölä, Henri Alén, Karoliina Narkiniemi, Nico Bäckström, Samuil Angelov, Turo Väärti
Kustantaja Readme.fi, 10/2018
Sivuja 285
Hinta 38,00 €
ISBN 9789523216945
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
Julkaisukuukausi
Paino 1210 g
Mitat 257 × 208 × 29 mm

Kolmannen suositeltavan keittokirjan Herkkuja haudutuspadassa on tehnyt Katriina Luotonen, myös kirjan valokuvat ovat hänen ottamiaan. Keittokirja liittyy keittiön mainioon pienkoneeseen haudutuskattilaan, joka tekee ruoanlaitosta helppoa ja ruoasta mehevää. Kattilan voi ajastaa, jolloin ruoka on valmista, milloin haluat. Haudutuskattila, joka kulkee myös Slowcooker-nimellä on hyvin suosittu maailmalla.

Katriina Luotonen kertoo, että nyrkkisääntö haudutuspadalla ruoan kypsentämiseen on joko 4 tuntia täydellä teholla tai 8 tuntia matalalla teholla, mikä pätee moniin ruokiin. Ero ruoan valmistamiseen valurautapadassa on, että haudutuspataa käytettäessä ei tarvitse lämmittää uunia, mikä vie enemmän sähköä, ja yksi eduista on sekin, ettei varsinkaan kesähelteellä tarvitse lämmittää uunia, joka kuumentaa koko keittiön.

Kirjan ruokaohjeet vaikuttavat hyvin herkullisilta, mukana niin liha-, kala- kuin kasvisruokia,  ja pataa voi hyödyntää, myös leivän ja jälkiruokien valmistamisessa.

Suosittelen tätä kirjaa lahjaksi erityisesti niille, joita kiinnostavat erilaiset ruoankypsennysmenetelmät ja ruoanlaiton vaivattomuus, tinkimättä ruoan herkullisuudesta.

PS Amerikassa asuvan poikani perheessä haudutuskattila on jokapäiväisessä käytössä. Perheen koululaisille siinä valmistetaan terveelliset kouluateriat, jotka pannaan termospurkkeihin lasten mukaan joka aamu.

Kirjan tiedot

Herkkuja haudutuspadassa
Katriina Luotonen
Hinta 35,00 €
Sivuja 203
Kustantaja Readme.fi
ISBN 9789523216679
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
Paino 900 g
Mitat 257 × 210 × 21 mm

Neljäs kirja Mikko Salmen Olut! käsittelee kotimaisia pienpanimoita ja esittelee niiden valmistamia oluita. Kun kirjaa lukee, näyttää aivan siltä, että jonkinlainen olutvallankumous on käynnissä. Salmi toteaakin kuvaavasti, että olutmaailmassa kuohuu. Pieniä panimoita on syntynyt Suomeen ja muualle maailmaan viime vuosina kuin sieniä sateella, ja hyvä niin. Olutta arvostavien ei tarvitse tyytyä enää bulkkioluisiin tai kalliisiin tuontioluisiin, vaan makukirjoa löytyy kotimaisista pienpanimo-oluista vaikka kuinka. Oluen harrastajat ovat tyytyväisiä uusiin innovaatioihin ja uudenlaisiin persoonallisiin oluihin.

Viime vuosikymmeninä maailman olutmarkkinoita ovat hallinneet suuret panimot. Pienpanimoiden määrän huimaava kasvu on haastanut suuret toimijat. Juuri pienpanimo-oluiden ansiosta nyt ollaan siinä, että ”olut on vihdoin nousemassa viinin vertaiseksi, mutta rennommalla meiningillä”, näin sanoo kirjassa belgialainen pienpanimomies ja Brasserie de la Sennen perustaja Yvan de Baets. Hänen mukaansa jopa perinteisessä olutmaassa Belgiassa kuohuu, kun suuret olutyritykset ovat saaneet seurata uusien tekijöiden esiinmarssia, hän kuvailee ja jatkaa, että sikäläisessäkin olutmaailmassa on perusteellinen muutos käynnissä.

Mielenkiintoinen kirja muun muassa olutmaailman kuohunnasta, jota suosittelen olutharrastajalle, joka on kiinnostunut nimenomaan pienpanimo-oluista.

Kirjan tiedot

Olut! Kotimaiset panimot & oluet
Mikko Salmi
Hinta 35,00 €
Sivuja 230
Kustantaja Readme.fi
ISBN 9789523216839
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
Paino 960 g
Mitat 257 × 208 × 19 mm


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti