Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 10. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Gummerus Ei kommentteja Kirjallisuus

Michael Connelly Kaksi totuutta

Amerikkalainen Michael Connelly (s. 1956) on yksi maailman arvostetuimmista ja suosituimmista rikosromaanikirjailijoista. Ennen kirjailijaksi ryhtymistään hän oli rikostoimittajana Los Angeles Timesissa. Hänen tuotantonsa on mittava ja hänen kirjojaan on myyty miljoonittain. Kirjojen päähenkilöhahmo, etsivä Hieronymus ”Harry” Bosch on rikoksia selvittävä, entinen LAPD:n tähtietsivä, nykyisin eläkkeellä oleva San Fernandinon poliisiaseman vanhojen rikosten tutkija ja ratkaisija.

Tämän vuoden keväällä ilmestyi HBO:lla Bosch-TV-sarjan viides kausi nimeltään Two Kinds of Truth, joka pohjautuu saman nimiseen romaaniin, joka julkaistiin alunperin jo vuonna 2017. Tämän vuoden elokuussa Gummerus julkaisi romaanin suomennoksen nimellä Kaksi totuutta. Innokkaana Connellyn tuotannon ystävänä katsoin TV-sarjan keväällä ja pidin sitä hyvänä, mutta nyt kun luin romaanin, pidin sitä vielä paljon parempana. Usein kirja on parempi, kuin siitä tehty elokuva tai TV-sarja, koska niissä joudutaan niin sanotusti vetämään mutkat suoriksi.

Kirja kertoo kahdesta tapauksesta, joista toisessa selvitetään kahta apteekissa tapahtunutta murhaa, mikä johtaa pillerihuijauksen jäljille. Bosch joutuu huijauksen paljastamiseksi ja konnien kiinnisaamiseksi peiterooliin ja on vähällä menettää henkensä.

Toinen tapaus koskee vuosikymmenien takaista Boschin ratkaisemaa tapausta, joka on kaivettu uudelleen esille. Elinkautiseen aikanaan passitetun sarjaraiskaajan asianajaja väittää, että asiaa tutkinut poliisi eli Bosch olisi kätkenyt avaintodisteen vangitun asuntoon ja, että vangin tutkintamateriaalin sisältävästä sinetöidystä laatikosta löytyi erään toisen, nyt kuolleen raiskaajan dna:ta, mikä johtaisi elinkautista syyttömästi kärsivän vapauttamiseen. Bosch saa avukseen puolustusasianajajan, oman velipuolensa Michael Hallerin ja tämän tutkijan Ciscon.

Hyvin kirjoitetun romaanin karujen tarinoiden ohella, Boschin hahmo on kirjoitettu sympaattiseksi ja nuoren tyttärensä välittäväksi, rakastavaksi isäksi, joka nauttii hyvästä ruoasta ja musiikista, erityisesti jazzista. Kirjasta saa kivoja ravintola- ja musiikkivinkkejä. Itse käyn sukuloimassa pari-kolme kertaa vuodessa noilla seutuvilla ja aionkin seuraavaksi etsiä jonkin romaanissa mainitun ruokapaikan.

Jos olet katsonut Bosch-sarjan HBO:lta, suosittelen myös tämän romaanin lukemista, se todella kannattaa.

Alla olevat tiedot ovat kustantajalta.

Amerikkalainen Michael Connelly (s. 1956) on kovaksikeitetyn jännärin mestari ja niin lukijoiden, kirjailijakollegoiden kuin kriitikoiden suosikki. Hän päätti ryhtyä kirjailijaksi löydettyään Floridan yliopistossa Raymond Chandlerin tuotannon ja alkoi opiskella journalismia ja luovaa kirjoittamista. Valmistuttuaan hän työskenteli rikoksiin erikoistuneena toimittajana ja siirtyi Pulitzer-ehdokkuuden tasoittaessa tietä Los Angeles Timesin rikostoimittajaksi.

Kirjan tiedot

Sidosasu Sidottu
Sivumäärä 424
Koko 134 x 213 mm
Alkuteos Two Kinds of Truth
Suomentaja Raimo Salminen
Kirjastoluokka 84.2
ISBN 9789512413133
Gummerus kustannus, elokuu 2019
Kirjamuodot Kirja
Kategoriat Suomennettu kaunokirjallisuus
TV-sarjan nimi Bosch


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti