Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 1. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Gummerus, Janne Aaltonen Ei kommentteja Kirjallisuus

Michael Connelly – yksi parhaista

Amerikkalainen Michael Connelly (s. 1956) on yksi maailman arvostetuimmista ja suosituimmista rikoskirjailijoista. Hän opiskeli journalismia sekä luovaa kirjoittamista ja toimi valmistuttuaan eri lehdissä rikostoimittajana. Saatuaan Pulizer-palkinnon yhdessä kahden muun toimittajan kanssa, hänellä oli tie auki rikostoimittajaksi Los Angeles Timesiin. Connelly aloitti rikosromaanien kirjoittamisen vapaalla ollessaan, öiseen aikaan. Jo heti ensimmäisestä vuonna 1992 ilmestyneestä Tunnelirotta-nimisestä romaanistaan hänet palkittiin arvostetulla Edgar Allan Poe -palkinnolla.

Suuren suosion myötä Connelly rohkeni ryhtyä päätoimiseksi kirjailijaksi vuonna 1993. Hän on erittäin tuottelias kirjailija yli 30 romaanillaan, joista osa on suomennettu. Viimeisin suomeksi ilmestynyt on Julmat jäähyväiset, 2017. Tänä vuonna 2018 suomeksi ilmestyvä romaani on nimeltään Yövuoro.


Michael Connelly. Kuva Janne Aaltonen.

Connellyn romaanien ehdottomasti suosituin hahmo on rikosetsivä Hieronymus ”Harry” Bosch, älykäs, itsenäisesti ajatteleva, itsepäinen, empatiakykyinen, peräänantamaton, taitava, eikorruptoitunut poliisiveteraani, jolla on yleensä napit vastakkain kierojen esimiestensä kanssa. Harry asuu Hollywoodissa, talossa, josta on upeat näkymät alas laaksoon. Hän on ollut rakkaussuhteessa entisen FBI-agentin Eleanor Wishin kanssa ja tästä suhteesta hänellä on tytär. Bosch rakastaa jazzia. Harry selvittää hankalia tapauksia, myös kauan sitten tehtyjä, ratkaisemattomiksi jääneitä henkirikoksia, ja yleensä onnistuu ratkaisemaan ne. Kirjat ovat huippujännittäviä, eikä niitä aloitettuaan ole helppo jättää kädestään. Connellyn kirjoissa ei mielestäni herkutella niinkään itse rikosten kammottavuuksilla, vaan niiden ratkaisemisella.

Michael Connellyn muita romaanihahmoja ovat asianajaja Mickey Haller, joka hoitaa oikeusjuttujaan mustan Lincolnin takapenkiltä käsin ja, joka on ovela ja härski, mutta erittäin taitava oikeussalitaistelija. Jossain vaiheessa paljastuu, että Boschilla ja Hallerilla on yhteinen isä eli he ovat velipuolia. He esiintyvät joissakin samoissa romaaneissa. Neljäs kiinnostava romaanihahmo Connellyn kirjoissa on toimittaja Jack McEvoy, joka joutuu yhdessä romaanissa selvittämään FBI:n kanssa uskomattoman kieroa ja jännittävää juttua. Connelly on aivan loistava juonenpunoja.

Runsain määrin palkitun Connellyn romaaneja on myyty maailmanlaajuisesti jo 60 miljoonaa kappaletta, 39 eri kielellä, ja ne ovat olleet usein New York Timesin bestsellerlistan ykkösinä, ja jos kirja pääsee New York Timesin bestsellerlistalle tai saa lehdeltä hyvän arvion, menestys on taattu.

Harry Bosch -kirjojen pohjalta on tehty televisiosarja Bosch, jossa Boschia näyttelee sympaattinen Titus Welliver. Sarjan juonet on sovitettu useista romaaneista ja ne poikkeavat siten kirjoista melko lailla, mutta sarja on hyvä ja viihdyttävää katseltavaa. Connelly on ollut käsikirjoittamassa ja tuottamassa sarjaa. Sarjan voi katsoa HBO:lta. MTV esitti sarjan 2015.

Julmat jäähyväiset

Harry Bosch on selvitellyt Los Angelesin poliisilaitoksella LAPD:ssa vanhoja rikoksia, mutta nyt hän joutuu luopumaan työstään niin ikänsä kuin esimiehille aiheuttamiensa päänsärkyjen takia. Bosch rakastaa työtään ja päättää jatkaa rikosten selvittelyä yksityisetsivänä.

Boschiin ottaa yhteyttä miljardööri, joka on vanha ja raihnainen ja joka suree, ettei hänellä ole perijää. Nuoruudessaan mies oli rakastunut meksikolaistyttöön, jota pojan perhe ei hyväksynyt, joten poika joutui luopumaan rakastetustaan. Tyttö oli ollut raskaana ja nyt upporikas vanhus haluaa Boschin selvittävän, mitä hänen rakastetulleen tapahtui ja, synnyttikö hän lapsen.

Bosch alkaa selvittää tapausta ja saa pian havaita, että tehtävä on hengenvaarallinen kaikille asianosaisille.

Bosch tekee vapaaehtoista rikosselvittelyä pienellä poliisiasemalla, jossa hänellä on samanaikaisesti juttu selvitettävänä.  Pian käy ilmi, että kyse on sarjaraiskaajasta, jonka kiinnisaaminen mutkistuu mutkistumistaan. Saadaanko kammottava rikollinen kiinni? Jännitys nousee äärimmilleen…


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti