Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 12. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Thron Ullberg/Tammi Ei kommentteja Kirjallisuus

Mikael Persbrandt – taiteilijaelämää

Ruotsalaisen kirjailijan ja taiteilijan Carl-Johan Vallgrenin (s. 1964) kirjoittama Mikael Persbrandt – Muistini mukaan -teos (Tammi) valmistui Vallgrenin ja Mikael Persbrandtin vuoden mittaisen läheisen yhteistyön tuloksena. Kirjassa Ruotsin teatteri- ja elokuvatuotannoissa loistava näyttelija Mikael Persbrandt, 55 v., kertoo elämästään aina lapsuudestaan vuoden 2017 syyskuuhun asti.

Mikaelin vanhemmat olivat hyvin nuoria hänen synnyttyään, ja vastuuntunnottomia, hän kertoo. Nuori perhe vaihtoi asuntoa usein. Isä jäi Mikaelille kaiken kaikkiaan etäiseksi. Avioliitto kesti muutaman vuoden, sitten vanhemmat erosivat ja Mikael jäi kahden äitinsä kanssa. Hänen äidinäitinsä muutti uuden miesystävänsä kanssa lähelle, ja heistä tuli tärkeitä Mikaelin elämässä, kun äiti opiskeli tuolloin kuvaamataidonopettajaksi Uumajassa.

Jakanin lähiössä, jonne rakennettiin tornitaloja, asui paljon lapsiperheitä ja Mikaelilla riitti kavereita. Hän oli kiinnostunut koneista ja moottoreista, ja oppi korjaamaan niitä, ensin pyörää, vartuttuaan mopoa ja moottoripyörää ja viimein autoa. Moottoriurheilusta tuli elämään tärkeä harrastus.

Mikaelista ei tullut autonasentajaa tai mekaanikkoa, vaan hän alkoi opiskella lukion jälkeen ensin Kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa, sitten Oopperan baletin oppilaskoulussa, pyrki pariin otteeseen teatterikouluun, mutta ei päässyt, silti hänestä tuli myöhemmin näyttelijä, jopa erittäin arvostettu ja palkittu. Älykäs, lahjakas, komea nuori Mikael pääsi aluksi teatteriin erilaisiin taustatöihin ja joskus avustajaksi näytelmään. Siitä intohimo näyttelemiseen sai vauhtia. Lopulta Mikaelin tie johti Tukholman arvostetuimmmalle näyttämölle Dramateniin, jonne hän sai vakinaisen kiinnityksen jossain vaiheessa. Mikael näytteli muun muassa Ingmar Bergmanin ohjauksessa niin teatterissa kuin elokuvissa.

Televisionkatsojat tuntevat Mikael Persbrandtin Beck-sarjan rikosetsivänä Gunvald Larssonina ja ehkä joistakin TV:ssä näytetyistä elokuvista.

Mikaelille tarjottiin tämän tästä niin teatteri- kuin elokuvarooleja, ja sitä mukaa kuin hänen maineensa kasvoi, samoin kävi hänen saamilleen palkkioille. Mikael paiski töitä kokopäiväisesti eli aamusta myöhäiseen iltapäivään elokuvakuvauksia ja iltaisin teatterinäytäntöjä, eikä rahasta enää ollut puutetta. Nyt oli mahdollista ostaa asunto, sittemmin talo ja huvila ja huippuautoja sekä moottoripyöriä, syödä parhaissa ravintoloissa ja juhlia mielin määrin.

Näin auvoisaa hänen elämänsä olisi voinut ollakin, mutta Mikael Persbrandtin elämä oli ainaista vuoristorataa, koska raskas työ vaati raskaat huvit. Mikael on kärsinyt lähes koko aikuisikänsä päihderiippuvuudesta, huumeista ja alkoholista ja niiden rajun käytön tuomista lukuisista haittailmiöistä, muun muassa jatkuvasta uskottomuudesta kulloistakin vakituista naisystävää kohtaan.

Perbrandt on joutunut päihteissä mokailuistaan oikeuteen useita kertoja ja saanut kärsiä seurauksista. Iltapäivälehdet ovat olleet hänen ja hänen läheistensä ja ystäviensä kimpussa yötä päivää. Mikael Persbrandt on kuitenkin aina noussut ylös kuin Feeniks-lintu tuhkasta. Vihoviimeisen kerran pohjalla ja lähellä kuolemaa käytyään, hän halusi viimein päihteettömän elämän. Psykiatristen tutkimusten jälkeen hänellä todettiin kaksisuuntainen mielialahäiriö, johon hän alkoi saada lääkitystä, joka toimii. Mikael on taistellut itsensä vapaaksi päihteistä, ja elää nyt yhdessä elämänkumppaninsa, kahden poikansa äidin ja lastensa kanssa.

Toipumisensa aikana Persbrandt jatkoi rakasta maalausharrastustaan, joka toimi myös hänelle terapiana. Viime kuun lopussa Helsingin Hanasaaressa avattiin hänen näyttelynsä (Hanasaaren galleria 28.11.2018-27.1.2019), jonka avajaisiin taiteilija tuli kertomaan taideteoksistaan.

Carl-Johan Vallgren
Kuva© Thron Ullberg

Carl-Johan Vallgren (s. 1964) on ruotsalainen kirjailija ja taiteilija. Hän sai August-palkinnon vuonna 2002 ja on ollut pitkään Ruotsin merkittävimpiä ja luetuimpia nykykirjailijoita niin kotimaassaan kuin ulkomailla.

Kirjan tiedot

Carl-Johan Vallgren
Mikael Persbrandt – Muistini mukaan
Alkuperäisteos Mikael Persbrandt – Så som jag minns det
Suomentaja Heikki Eskelinen
Kirja (sivuja 432), E-kirja, MP3-äänikirja (kertoja Jaakko Ohtonen)
Kustantaja Tammi, 2018
Kategoriat Tietokirjallisuus, Henkilökuvat
Kirjastoluokka 99.1
EAN 9789520401719 (Kirja), 9789520402150 (E-kirja), 9789520402785 (MP3-äänikirja)


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti