Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 8. 2018 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat Sirkka Hirvonen Ei kommentteja Annikki

Mehevä kasvispiiras on syksyn herkku

Kasviksia, kuten kesäkurpitsaa, saa nyt edullisesti kaupasta. Kasviksilla kannattaa herkutella, vaikka ei olisi omaa kasvimaata. Kasvispiiraaseen voit käyttää kesäkurpitsan lisäksi monia muitakin kasviksia. Itselläni oli jääkaapissa kaksi keitettyä perunaa, jotka viipaloin piiraan täytteeksi. Löysin myös reilun puolikkaan paprikan, jonka kuutioin joukkoon. Näiden lisäksi voit käyttää monia muitakin kypsennettyjä ja/tai raakoja kasviksia maun ja saatavuuden mukaan.

Pohjataikinan voit tehdä pelkistä vehnäjauhoista, mutta ruisjauhot antavat makua ja lisäävät piiraan kuitupitoisuutta.


Kasvispiiras

noin 12 annosta

Pohja

150 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl ruisjauhoja
ripaus suolaa
½ dl kylmää vettä

Täyte

2 keitettyä perunaa
½ –1 punaista paprikaa
1 (noin 250 g) pieni kesäkurpitsa
¼ ruukkua basilikaa
1 tl yrtti- tai muuta maustesuolaa
1 dl parmesaani- tai muuta juustoraastetta
2 ½ dl maustettua ruokakermaa (kolme juustoa)
2 munaa

Nypi pehmeä rasva, jauhot ja suola sekaisin. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Kauli tai taputtele taikina piirasvuoan pohjaan ja reunoille. Voit panna vuoan jääkaappiin ainakin siksi aikaa, kun valmistelet täytteen.
Kuori ja viipaloi perunat. Poista paprikasta siemenet ja kanta. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi. Poista kesäkurpitsasta kanta ja kärki. Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi. Hienonna basilika.
Levitä perunaviipaleet pohjataikinan päälle vuokaan. Mausta perunaviipaleet suolalla ja ripottele päälle hienonnettu basilika sekä juustoraaste. Lisää paprikakuutiot ja kesäkurpitsaviipaleet.
Sekoita ruokakerma ja munat keskenään. Valuta seos muiden täyteaineiden päälle.
Paista piirasta 175 asteen lämmössä noin 45 minuuttia, kunnes täyte on keskeltäkin hyytynyt. Anna vähän jäähtyä ja ripottele pinnalle tuoretta basilikaa.

Sirkka Hirvonen on koulutukseltaan kotitalousopettaja, joka aloitti uransa toimimalla Keskon koekeittiössä ja elintarvikeryhmän markkinoinnissa yli 10 vuotta. Sen jälkeen hän jatkoi freelancer-ruokatoimittajana Suomen suurimmassa aikakauslehdessä Seurassa ja myöhemmin myös Vivassa. Hän on avustanut monia muitakin lehtiä ja kääntänyt ja/tai kirjoittanut yli sata keittokirjaa. Näiden joukossa on useita painonhallintaan keskittyviä kirjoja, kuten yhdessä Patrik Borgin kanssa kirjoitettu Syö hyvin ja laihdu -teos sekä kymmeniä Painonvartijoille kirjoitettuja kirjoja. Sirkan sydäntä lähellä ovat terveyttä edistävät elämäntavat ja ruokailutottumukset sekä maukas ja monipuolinen, mieluiten Suomen luonnon upeista antimista valmistettu ruoka.
Kuva: Seppo Saarentola


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti