Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 5. 2018 Teksti Tarja Heiskanen Ei kommentteja Hyvinvointi

Hyvinvointia yhteisöllisyydestä

Yhteisöllisyyden vaikutuksia terveyteen on tutkittu viime vuosina esimerkiksi sosiaalisen pääoman käsitteen avulla.

Ihmissuhteiden ja sosiaalisten verkostojen vaikutus terveyteen on tunnettu pitkään.

Muun muassa kirjailija, neurologi Markku Hyypän selvitykset osoittavat, että yhteisölliset keinot parantavat terveyttä. Tiedämme, että suomenruotsalaiset voivat paremmin ja ovat terveempiä ja pitkäikäisempiä kuin suomenkieliset. Tätä on selitetty sosiaalisella pääomalla, jota suomenruotsalaisessa yhteisössä elävillä näyttäisi olevan enemmän kuin samalla alueella asuvassa suomenkielisessä yhteisössä.

Sosiaalisen pääoman ytimeen kuuluu yhdistystoiminta, luotettava ystäväverkosto, uskonnollinen harrastustoiminta ja kuorolaulu. Onnellisuustutkijoiden mukaan yhteisöön kuuluminen ja yhteisten arvojen jakaminen synnyttää myös onnellisuuden tunnetta.

Yhteiskunnan modernisoituessa ja internetin merkityksen kasvaessa perinteinen yhteisöllisyys on osin muuttunut. Yhteisölliset siteet ovat höltyneet ja menettäneet merkitystään. Tilalle on pyrkimässä uusia yhteisöllisiä muotoja, kuten kuluttajayhteisöllisyys, harrastus- ja elämäntapayhteisöllisyys ja sekä erilaiset kevytyhteisöt, kuten facebookissa peukuttaminen jollekin hankkeelle tai idealle. Yhä enemmän sosiaaliset verkostot ovatkin siirtyneet sosiaalisen median puolelle.

file4961245785605

Elämme aikaa, jossa hetkellisyys on valttia. Pitkäjänteisyys ja vahva sitouminen eivät enää innosta monia, puhutaankin kivan kulttuurissa elämisestä. Tässä kulttuurissa kaiken pitää olla kevyttä ja vaihtokelpoista. Rankatkin asiat käsitellään nopeasti kevyellä kadellä ja siirrytään eteenpäin.

Aika näyttää löytyisikö uusista yhteisöllisyyden muodoista tukea myös terveydelle ja hyvinvoinnille. Sitä ennen voi pohtia liittyisikö vaikka kuoroon tai osallistuisiko johonkin vapaaehtoistoimintaan.


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti