Umami muualla Facebook

Julkaistu 1. 5. 2018 Teksti Tiedotteet Ei kommentteja Kuvataide

Reilu peli

Taidemaalariliiton TM-galleriassa on 13.5.2018 saakka esillä taidemaalari Alina Sinivaaran (s. 1978) upeita maalauksia.

 Vasemmalla: Tuuletus

Taiteilija kertoo työskentelystään: ”Maalaukseni käsittelevät urheilun, erityisesti jalkapallon, kuvastoa. Maalaan ekspressiivisellä otteella jalkapallokenttiä ja -stadioneita, mainoskylttejä, verkkoja, maaleja, peliasuja ja palloja. Näen jalkapallon universaalin kielen ja joukkuelajien yhteispelin sääntöineen kommenttina nykymaailmasta. Lajin yhteisöllisyys, reilu peli, globaali pallottelu ja voiton tematiikka kiinnostavat minua.

Maalausteni aiheet löytyvät läheltä. Tällä kertaa poikani jalkapalloharrastus on antanut kimmokkeen. Poikani treenit, pelit ja turnaukset määrittelevät pitkälti perheeni arkea. Olen uudenlaisen ympäristön keskellä, joka näyttäytyy vielä vähän vieraalta, mutta toisaalta kiehtovalta. Maalarina olen kiinnostunut oman osaamisen ulkopuolelle heittäytymisestä. Asettautuminen miehisen maailman, urheilun, tulkitsijaksi on inspiroivaa ja sovinnaisia rajoja ylittävää.

Iltapelit, akryyli ja öljy kankaalle 125 cm x 150 cm, 2017

Olen aiemminkin perehtynyt miehisen maailman kuvamateriaaliin (Lentokuvia, galleria Jangva, 2017, Työn alla, galleria Johan S., 2009, Yhä työn alla, galleria Mältinranta 2010). Tutustuessani teknisiin laitteisiin, lentokoneisiin ja työmaakoneisiin, havahduin erilaisten kuvamateriaalien sukupuolittuneisuuteen.  Jalkapallon kuvasto on minulle aivan uusi. On jännittävää maalata sellaista, mikä ei ole vielä itselle tuttua.

Meidän pääty, akryyli ja öljy kankaalle, 200 cm x 260 cm, 2018

Toisaalta en halua rajata teemoja liikaa, vaan jättää katsojalle tulkinnan varaa ja mahdollisuuden luoda omat tulkinnat. Tietty yllätyksellisyys on aina läsnä ilmaisussani, eikä puoliabstrakteissa teoksissani välttämättä kaikki näe samoja asioita. Maalaus on matka, jonka määränpäätä en etukäteen tiedä.”

Dortmund, akryyli ja öljy kankaalle, 150 cm x 140 cm, 2017

 

– Alina Sinivaara (s. 1978, asuu Helsingissä) valmistui taidemaalariksi Vapaasta Taidekoulusta 2007 ja taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2005. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa näyttelyissä, edellinen yksityisnäyttely oli Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa Helsingissä 2015. Sinivaaran teoksia on mm. Suomen valtion ja Paulon säätiön kokoelmissa.


Kirjoita kommentti