Umami muualla Facebook

Julkaistu 9. 12. 2018 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Kirjallisuus

Kirjalahja luonnonystävälle

Petteri Saario on intohimoinen luonnonsuojelija ja lukuisten palkittujen luontodokumenttien tekijä. Nyt hän on kirjoittanut kirjan henkilökohtaisesta luontosuhteestaan ja kokemuksistaan luonnnossa liikkumisesta. (Readme.fi)

Porvoossa asuva Saario ei pelkää ottaa kantaa luonnon puolesta. Vaikka hän tunnustauukin romantikoksi, perustuvat väittämät tutkittuihin ja koettuihin tosiasioihin.

Saarion käsikirjoittamia, kuvaamia ja editoimia dokumenteilla on ollut kymmeniä miljoonia katsojia eri puolilla maailmaa ja hänet on palkittu useilla merkittävillä festivaaleilla. Dokumenteille on ominaista ihmisen ja luonnon muuttuvan ja ristiriitaisen suhteen tarkastelu. Ote niissä on usein hyvin henkilökohtainen ja filosofinen, kuten kirjassakin. (kirjan takakannen teksti)

Tarinankertojan taito hänellä ainakin on. Luontokirjat saattavat joskus olla puuduttavia, mutta Saarion tarinat tempaavat mukaansa. Saario osaa kirjoittaa niin, että tuntuisi kuin itse olisi mukana tapahtumissa. Minua säväyttivät erityisesti kohdat, joissa oltiin jopa hengenvaarassa myrskyävällä merellä ulkosaaristossa. Yksinäiset hiihtoretket Lapin tuntureilla, ahkiota kiskoen saivat mielikuvituksen laukkaamaan. Minusta ei siihen olisi.

Kauneudellaan kosketti myös tarina, jossa hän pikku ”rahnukaisessa” pulahti kylmään puroon ja kala tuli hipaisemaan poskea. Saario antaa luonnon ”tapahtua itselleen”. Hänessä ei tunnu olevan rahtuakaan mukavuudenhalusta. Pikemminkin pieni fyysinen kärsimys tuo luontokokemuksen paremmin iholle.

Näihin ultrakokemuksiin ei keskuslämmityshuoneiden ainaisesta kesästä lähtevän tarvitse välttämättä heti mennä. Luontoa voi makustella palan kerrallaan vaikka kaupungissa. Avaamalla aistit ulkona liikkuessa pääsee kokemaan luonnon ihmeitä missä vain.

Kävelin 14 vuotta Kruununhaasta Viiskulmaan töihin. Unioninkatu, Espan puisto, Kasarmintori, Johanneksen kirkko ja lopuksi Laivurinkatu. Ensin tuli vastaan Pyhän Kolminaisuuden kirkon puutarhan kauneus ja upeat kukkivat hevoskastanjat keväällä. Sitten lähestyvä Kauppatori ja saapuvat laivat aamuauringon valossa. Etenkin kovalla pakkasella huurun keskeltä ilmestyvät laivat olivat vaikuttava näky. Espan puiston kaikki vuodenajat olivat mahtavat syksyn valaisuista kesäisiin iloisiin piknikkeihin nurmikolla. Sitten Johanneksen kirkon puisto ja erityisesti pensasaidan sisällä piilottelevan varpusparven rupattelu. Sitä muistin aina työmatkalla kuunnella. Varisten ja naakkojen kovaäänisemmät puheet kaikuivat puiden latvoissa. Nekin olivat kokoontuneet aamupalaveriin. Laivurinkadulle tultaessa aisti jo meren läheisyyden ja sen tuoman kosteuden. Etenkin keväällä ilma oli niin raakaa, että pipoa oli vielä viime hetkessä vedettävä korville. 20 minuutin kävelymatkalla näki ja kuuli kaupunkiluonnosta jo todella paljon. Kävelin matkan molempiin suuntiin kaikilla säillä,  sateessa, tuulessa ja kovassakin pakkasessa. Se oli hyvin meditatiivinen kävely, jonka aikana saattoi tulla läsnäolevaksi siihen hetkeen, jossa oli.

Suosittelen kaikille retkeä luontoelämykseen, vaikka jokaisella työmatkalla! Siihen tämä kirja kannustaa.

Petteri Saario kehottaa tähän samaan. Lähde ulos! Vaikka vain omalle pihamaalle! Luonto vie stressiä pois. Jo lyhyt aika luonnossa oleskelua auttaa laskemaan verenpainetta ja sydämen sykettä.

Toki Saario kantaa suurta huolta siitä, mitä me maailmanlaajuisesti olemme luonnolle tekemässä. Tuomiopäivän pasuunaksi hän ei kuitenkaan rupea. Meillä on mahdollisuuksia, kunhan vain tartumme toimeen.

”Ilmastonmuutoksen torjuminen tarjoaa yrityksille ennennäkemättömän mahdollisuuden tehdä voittoa  ja pelastaa samalla  maailma”

”Sitä odotellessa ei kannata vaipua epätoivoon, jos ei kannata haihatella liiallisessa optimismissakaan. Kannattaa ryhtyä aktivistiksi: muuttaa omia elintapojaan luonnolle, terveelle ympäristölle ja globaalille tasa-arvolle myönteisemmäksi. Se on mukavaa, mielenkiintoista ja palkitsevaa.”

 

Vahva lukemisen suositus! Lue kirja ja inspiroidu luonnosta.

 

 


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti